Bouwupdate 4: onze tiny house trailer is binnen!

tiny house trailer

De fundering van ons tiny house is binnen! Afgelopen maandag haalden mijn stiefvader en ik de tiny house trailer op bij Vlemmix Aanhangwagens. Een speciale dag. Zeker toen ik me realiseerde dat Iris en ik nog vele uren zullen slapen, lezen, werken, koken, leven boven op die trailer.

Tiny houses zijn booming

Voor Vlemmix zijn tiny house trailers inmiddels een stuk minder speciaal: ze kunnen de vraag ernaar nauwelijks aan. De levertijd van een trailer is inmiddels veertien weken. Onze trailer werd de dag van ophalen nog afgewerkt. De kit was nog nat. Minder dan vijf jaar geleden produceerde Vlemmix pas hun eerste tiny house trailer. Nu worden er zo’n vier tiny house trailers per dag opgehaald.

In totaal produceert Vlemmix per jaar een kleine 1000 tiny house trailers. Wat een enorm aantal! De meeste trailers gaan naar Duitsland, zo’n 80%. Ook de Fransen nemen een hoop tiny house trailers af, zo’n 15%. Dan blijft er ongeveer een trailer per week over voor in Nederland. Nog steeds veel als je bedenkt dat Marjolein in het klein pas in 2016 een van de eersten was die in een tiny house ging wonen. Je kan wel zeggen dat de tiny house beweging in opkomst is in Europa!

Iris en ik kochten de Vlemmix TH720. Een trailer van 8,7 meter lang en 2,55 meter breed. Met een bouwplateau van 7,2 meter bij 2,44 meter. Tot nu toe was ons tiny house project vooral een papieren exercitie. Het is nu ineens concreet geworden. Om zo’n enorme trailer op onze bouwlocatie te zien staan is echt heel leuk!

Eisen en wensen aan je tiny house trailer

Wat zijn de aandachtspunten waar Iris en ik rekening mee hielden bij de funderingskeuze voor ons tiny house?

 • Verplaatsbaarheid: Hoe vaak denk je je tiny house te verplaatsen? Ben je van plan rond te trekken? Of wil je liever een permanente woonlocatie?
 • Grootte: Hoe groot of hoe klein wil je wonen? Wil je een vide?
 • Gewicht: Ben je bereid voor de lichtste materialen te kiezen of wil je meer keuzevrijheid? Kies je bijvoorbeeld voor tweedehands bouwmaterialen, dan kan het gewicht snel oplopen. Als het maximumgewicht een probleem wordt, is het een optie om onderdelen los te vervoeren. Zo scheelt het in gewicht wanneer je de ramen demonteert tijdens het vervoer.
 • Kosten: Wat is je budget? De belangrijkste kostenposten voor fundering zijn de kosten voor aanschaf en de kosten per verplaatsing. Opnieuw een afweging die afhangt van de wens in verplaatsbaarheid.
tiny house trailer
De trailer op de bouwplaats (met onderdelen van de bouwtent er bovenop)

Verschillende soorten tiny house trailers

Hieronder vind je een overzicht van de meest gangbare opties voor tiny house trailers. Alle genoemde opties zijn al meerdere malen toegepast in Nederland.

(Vlemmix) trailer – te vervoeren met een BE rijbewijs

Met een trailer als fundering mag je tiny house de volgende maximumafmetingen hebben:

 • Lengte: 7,2 m (max 12 m, maar dat is onhaalbaar wegens gewichtsbeperking)
 • Breedte: 3 m (alleen bij een ondeelbare lading; in theorie moet je tiny house dus van de trailer kunnen, anders geldt een maximum breedte van 2,55 m)
 • Hoogte: 3,5 m (de trailer zelf is net geen 0,5 m hoog)
 • Gewicht: 2.850 kg (de trailer weegt ongeveer 650 kg)
 • Kosten trailer: € 4330,-

Iris en ik kozen voor deze optie. Het is een flinke investering en zeker niet het goedkoopste type fundering. Maar het maakt ons huis verplaatsbaar. En dat is voor ons belangrijk. Hiermee gaan we automatisch voor zo licht mogelijk bouwmateriaal. Wil je rondtoeren met je tiny house op een trailer, realiseer je dan dat je niet voor de maximumafmetingen kan/moet gaan. Ons tiny house wordt 7,2*2,9*3,5 m en komt dicht tegen het maximumgewicht. Willen we verplaatsen dan gaat dat alleen met een zware auto.

Dieplader

Met een dieplader als fundering mag je tiny house de volgende maximumafmetingen hebben:

 • Lengte: 15m
 • Breedte: 3,5 m
 • Hoogte: 3,6 m (afhankelijk van gekozen fundering en transportbedrijf; de hoogte vanaf de weg tot aan het dak mag 4,25 m zijn)
 • Gewicht: 27.300kg
 • Kosten vervoer: € 100,- per uur

Kies je ervoor je tiny house te vervoeren met een dieplader, dan kan je een zwaarder en groter tiny house bouwen. Veel mensen kiezen er bij deze optie alsnog voor om hun tiny house op een trailer te bouwen. Vaak gaan ze voor een ‘simpele’ trailer die niet de weg op mag. Zo’n simpele trailer kost een kleine €2000,- en zie je ook veel bij stacaravans. De trailer dient dan vooral als stabiele fundering die nodig is voor het op- en aftillen van de dieplader. Verder kan je met een trailer kleine verplaatsingen doen op locatie met behulp van een tractor.

Landbouwvoertuig trailer – boven 3500kg

Met een landbouwvoertuig als trailer mag je tiny house de volgende maximumafmetingen hebben:

 • Breedte: 3 m
 • Hoogte: 2,85 m (de trailer zelf is meestal 1,15 m hoog)
 • Lengte: 12 m
 • Gewicht: 10.000 kg
 • Kosten trailer: vanaf € 200,-

Kies je voor een landbouwvoertuig als trailer dan is een platte kar de meest gangbare optie. Tweedehands zijn deze prima betaalbaar. Het nadeel is dat de kar zelf vaak hoog is. Verder mag hij alleen getrokken worden door een landbouwvoertuig zoals een tractor en mag je maximaal 25 km/u rijden. Een landbouwvoertuig is een goedkope optie om zonder echte gewichtsbeperkingen te bouwen.

Hoe zou jij je tiny house funderen?

12 comments On Bouwupdate 4: onze tiny house trailer is binnen!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail