Het minimaliseer-abc: de V van Vragen

vragen ontspullen

Ontspullen is keuzes maken en dat is soms lastig. Daarom starten we een nieuwe serie met praktische tips en ideeën om je op weg te helpen met minimaliseren. Vandaag het eerste deel: de V van Vragen. Welke vragen kun je stellen om te besluiten of je een voorwerp wel of niet houdt?

De belangrijkste vraag om jezelf te stellen tijdens het ontspullen is: Wil ik dit houden? Dus niet: Kan dit weg? De vraag of je iets wil houden klinkt positiever. En zorgt dat je dichter bij je gevoel komt. Want in principe kan alles weg, waardoor het antwoord op die vraag altijd ‘ja’ is. Maar je wil niet alles houden. Anders was je niet begonnen met ontspullen.

Selecteren op gevoel

Uit ervaring weet ik dat het niet altijd makkelijk is om je gevoel te achterhalen. Vooral als je pas net je eerste stappen hebt gezet met ontspullen. Je bent dan nog niet bedreven in het (durven) maken van keuzes op basis van je gevoel. Het is dan fijn om een paar extra vragen achter de hand te hebben. Ik heb er tien op een rij gezet.

Waarschijnlijk spreken een of twee van deze vragen je het meest aan. Stel jezelf deze vraag als de vraag Wil ik dit houden? geen antwoord oplevert. Als iemand jou helpt met ontspullen, laat hem of haar de vraag aan jou stellen. Ben je in je eentje aan de slag, spreek de vraag dan hardop uit. Het helpt wellicht om jezelf in de spiegel aan te kijken als je dit doet. En help je iemand anders met ontspullen, probeer dan verschillende vragen uit om te zien welke aanspreekt.

10 vragen voor het ontspullen

Daar komt ie, de tien vragen:

  1. Heb ik dit afgelopen jaar gebruikt?
  2. Ga ik dit komend jaar gebruiken?
  3. Zou ik het nu kopen als ik het in de winkel zag liggen?
  4. Word ik er blij van?
  5. Gebruik ik het?
  6. Zou ik dit meenemen als ik zou verhuizen?
  7. Is het (onherstelbaar) kapot/vies?
  8. Bewaar ik het alleen maar omdat ik het van iemand heb gekregen?
  9. Kan ik iemand anders er blijer mee maken dan mezelf?
  10. Heb ik het dubbel?

Zelf heb ik veel aan vraag 9, de vraag of ik iemand anders er blijer mee kan maken dan mezelf. Bijvoorbeeld met een kledingstuk dat ik mooi vind, maar niet draag. Of met een boek dat ik mooi vond, maar geen tweede keer hoef te lezen. Het voelt zonde om het weg te doen. Wanneer ik bedenk dat er vast iemand anders is die er blij van zal worden en die het wél zal dragen of lezen, kost het me ineens minder moeite er afscheid van te nemen. Sterker nog, het voelt positief als ik iets moois en waardevols aan een ander kan geven.

Welke vraag spreekt jou aan? Welke vragen gebruik jij tijdens het ontspullen? Heb je nog toevoegingen?

Lees hier meer letters van het minimaliseer-abc.

5 comments On Het minimaliseer-abc: de V van Vragen

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail