Bouwupdate 7: alles voor ons tiny house via Marktplaats

tiny house marktplaats
Op het fietsie een ladder meenemen, dat doen alleen de fietsvrienden van Bouke!

Van fietsen, meubels en bestek tot planten, opbergkistjes en kampeerstoeltjes: wij kopen of verkopen het via Marktplaats. Soms betaald of, nog leuker, gratis. Zo schaften we ook 100% van het gereedschap en de benodigdheden voor de bouwplaatsinrichting van ons tiny house aan via Marktplaats (op de bouwtent na).

De afgelopen maand voelde ik me niet echt meer een minimalist 😉 Want ik ben alleen maar aan het kopen. De teller staat inmiddels op ruim dertig aankopen via Marktplaats voor ons tiny house. Een greep uit onze aanwinsten: invalzaag, het boek Tiny Houses, twee kasten, decoupeerzaag, wielklem, hangslot, hamer, luchtdruktacker, vier beitels, rol duct tape, zes stoelen, drie haspels, vlakschuurmachine, magnetron, acht spanbanden, whiteboard.

Marktplaats zonder auto

Al deze tiny house benodigdheden moest ik natuurlijk ophalen. Daardoor bezocht ik afgelopen maand een goede dertig adressen via Marktplaats. Iris en ik hebben geen auto. Hoe losten we dat op?

Fiets

De fiets biedt uitkomst. Ik probeer zoveel mogelijk spullen in de buurt van huis te vinden. In de fietstassen, onder onze armen, achterop: je kunt het zo gek niet bedenken of we krijgen het vervoerd met de fiets. Vaak combineren Iris en ik het met een lekker rondje de omgeving verkennen. Een paar voorbeelden van dingen die we met de fiets ophaalden:

 • De ladder van 5m
 • Het disselslot
 • Het whiteboard van 2*1m en 25 kg
 • De decoupeerzaag

Familie en vrienden

Mocht het met de fiets te ver zijn, dan kan je kijken of je familie of vrienden in de buurt hebt wonen. Zo heeft:

 • Een vriend spanbanden opgehaald in Rotterdam
 • Mijn ouders drie haspels opgehaald in Houten
 • Een andere vriend de invalzaag opgehaald in Heerlen (althans, dat ophalen ging niet, daarover zo meteen meer)

Trein

Ook de trein biedt uitkomst. Eventueel in combinatie met OV-fiets. Dit werkt vooral als de verkoper in de buurt van het station woont. Of bereid is naar het station te komen. Een paar voorbeelden van dingen die we ophaalden met de trein:

 • Lading gereedschap in Hilversum
 • Stoel in Bunnik

Post

Laten verzenden is een andere optie. Al ben ik daar geen fan van. Ten eerste zie je niet wat je koopt. Voor de kleinere dingen is dit minder van belang. Dure dingen wil ik liever vasthouden en bekijken voor ik ze aanschaf. Ten tweede willen wij het liefst zo min mogelijk bijdragen aan de enorme stroom pakketten die tegenwoordig verzonden wordt. Het enige dat wij hebben laten verzenden zijn twee tiny house boeken.

Auto lenen of huren

De laatste optie: een auto lenen of huren. Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van het feit dat we onze trailer moesten ophalen in Asten en onze bouwtent in de buurt van Zwolle. Mijn stiefvader stelde zijn auto daarvoor ter beschikking. We zijn met z’n tweeën een hele dag op pad geweest. We deden in totaal tien adressen aan, legden 610 kilometer af en waren 15 uur onderweg. De opbrengst: een picknicktafel, tafel, dressoir, kast, invalzaag, afkortzaag, trailer, tafel met zes stoelen en magnetron en de bouwtent. Eigenlijk gekkenhuis, maar wat een gezellige dag!

Ervaring met Marktplaats: positief

Marktplaats is een goedkope en duurzame manier om benodigdheden voor de bouw van ons tiny house aan te schaffen. Nog leuker is dat we hierdoor super vriendelijke mensen ontmoeten:

 • Ik ging met de trein naar Hilversum om een spijkerpistool op te halen. Daar aangekomen bleek de schuur van de verkoper vol te staan met gereedschap van een ex-bouwvakker. Ik ben een uur spullen aan het uitzoeken geweest, ik werd van koffie voorzien en ik ben door de verkoper naar de bouwplaats in Utrecht gebracht met mijn ‘buit’.
 • In Maarssen kocht ik een wielklem. Thuis kwam ik er achter dat deze incompleet was. De verkoper bracht de ontbrekende onderdelen direct bij mij thuis met duizendmaal excuses.
 • Het disselslot dat ik kocht in IJsselstein bleek niet te passen. Het was geen enkel probleem om ‘m terug te brengen.

Ervaring met Marktplaats: negatief

Tegenover vele positieve ervaringen staat ook een negatieve ervaring met Marktplaats. Ik had een dure invalzaag van een goed merk gekocht. Het geld had ik vast overgemaakt zodat een vriend de zaag die avond kon ophalen in Heerlen. Helaas bleken we te maken te hebben met een oplichter. Ik heb aangifte gedaan. Het account en rekeningnummer van de verkoper zijn vervolgens geblokkeerd. Het geld (200 euro) ben ik kwijt. Hoe had ik dit kunnen voorkomen? Vooral beter de reviews van de verkoper checken. De oplichter had er geen. Met een paar goede reviews vind ik het nog steeds geen probleem om vooraf te betalen.

Marktplaats-fan

Ondanks deze negatieve ervaring blijf ik fan van Marktplaats. Het is leuk om spullen voor ons tiny house aan te schaffen via Marktplaats. En om onze overbodige spullen weg te geven. Hoe fijn is het als je iemand anders blij kan maken met wat je niet meer nodig hebt. Of als andermans spullen bij jou een tweede leven krijgen. Wij gaan zelfs voor een derde leven. We zien het zo: we kopen onze tiny house benodigdheden niet via Marktplaats. Nee, we nemen ze in bruikleen. Want is de bouw af, dan geven of verkopen we de spullen gewoon weer door 🙂

9 comments On Bouwupdate 7: alles voor ons tiny house via Marktplaats

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail