Zo bereid je je voor op het bouwen van een tiny house

tiny house bouwen

Je hebt besloten je eigen tiny house te bouwen. Waar begin je? Hoe pak je het aan? Waarschijnlijk heb je veel vragen en onzekerheden. Ons advies: neem deze voor lief en ga aan de slag! Het is niet nodig om van tevoren op alle vragen een antwoord te hebben. Dit betekent niet dat je je niet kan voorbereiden. Lees mee hoe wij onze voorbereiding hebben aangepakt.

Bepaal je waarom

Het is belangrijk om te bepalen waarom je in een tiny house wil wonen. En waarom je zelf je tiny house wil bouwen. Je ontwerp wordt daar enorm door beïnvloed. De droom van Iris en mij is om een bewust leven te leiden. Onze kernwoorden daarbij zijn natuur, sociaal en persoonlijk. Hier vloeiden concreet de volgende keuzes uit voort voor ons tiny house:

 • Natuur: off-grid, de stad uit, veel ramen, duurzame en tweedehands bouwmaterialen
 • Sociaal: logeerplek, verplaatsbaar, zelf bouwen met hulp van vrienden en familie
 • Persoonlijk: Japanse minimalistische tatamiruimte, twee goede werkplekken, symmetrie, feng shui

Ik raad je aan een gelijkaardige exercitie te doen voordat je begint met het bouwen van je tiny house. Zo maak je je droom zo concreet mogelijk. Jouw kernwoorden vormen dan de leidraad bij de vele keuzemomenten die gaan volgen.

Maak een planning

Breng structuur aan in de plannen die in je hoofd zitten. Maak een overzicht van wat jij denkt dat er moet gebeuren om je tiny house te bouwen. Zet dit daarna in een (globale) planning. Alleen al het op papier zetten is waardevol voor je denkproces. Ongetwijfeld verandert het tijdspad nog, maar het is fijn een richtlijn te hebben. Wij maakten onze eerste planning een paar maanden voor de start van de bouw. Op dit moment verwachten de bouw in vier maanden af te ronden.

Voor planningen zijn we fan van Google Sheets. Je kan er makkelijk bij, ook vanaf je telefoon. Heb je ineens een idee, dan voeg je dat snel toe. Daarnaast is het prettig dat je je planning kan delen en er met anderen over kan praten. Want dit biedt de kans om al in een vroeg stadium feedback te krijgen. Wij deelden onze planning met de vrienden in wiens tuin we ons tiny house bouwen en met familie en vrienden die ons helpen met de bouw.

Bepaal je uitgangspunten

Voordat je aan de slag kan met gedetailleerde bouwtekeningen heb je een aantal grote keuzes te maken. Denk aan het soort fundering, de mate van zelfvoorzienendheid, de grootte van het tiny house en de vraag of je wel of geen vide wil. Deze grote keuzes geven kader aan de ontwerpen die je nog gaat maken.

Omdat wij onze droom (zie het eerste punt) duidelijk op papier hadden staan, waren wij er snel uit wat betreft deze keuzes:

 • Fundering: een trailer, want een verplaatsbaar tiny house geeft een enorme flexibiliteit qua woonlocatie. Past bij onze kernwoorden: natuur en persoonlijk.
 • Zelfvoorzienendheid: 100%. Past bij ons kernwoord: natuur.
 • Grootte: 7×3m, zodat het tiny house op een reguliere trailer past en makkelijk de weg op kan. Past bij ons kernwoord: persoonlijk.
 • Met vide, zodat er ruimte is voor logees. Past bij ons kernwoord: sociaal.

Maak een gedetailleerd ontwerp

Nu je de kaders hebt staan en een paar eerste schetsen hebt gemaakt, is het tijd om gedetailleerdere tekeningen te maken. Het is waardevol om de volgende thema’s de revue te laten passeren: indeling, constructie, isolatie, elektra, licht, energievoorziening, deuren en ramen, opbergruimte, slaapruimte, keuken en badkamer. Meer informatie over de verschillende bouwtekeningen die je nodig hebt volgt!

Je kan je ontwerp op de computer uitwerken. Het kan ook op papier, zoals wij deden. We waren lang op reis toen we besloten een tiny house te bouwen en hadden geen laptop bij ons. Alles wat we nodig hadden was een potlood, een liniaal en papier. Ook een gum is handig, is onze ervaring 🙂

Maak een kostenraming

Het is essentieel om in grote lijnen te weten hoe duur je tiny house wordt. Dan weet je of en hoe je het kan bekostigen. Gebruik bijvoorbeeld blogs van tiny house bewoners om een grove inschatting te kunnen maken. Of vraag naar de kosten op open dagen van tiny house gemeenschappen, zoals wij deden in Alkmaar.

Wij maken onze kostenraming in Google Sheets en stellen deze maandelijks bij. We verwachten op dit moment ons tiny house te bouwen voor €35.000. De daadwerkelijke kosten delen we als het tiny house klaar is. De grote brokken binnen onze kostenraming zijn:

 • Trailer €4000
 • Bouwtent €3000
 • Bouwmateriaal €15.000
 • Zonnepanelen €3000
 • Tatamimatten €2000
 • Inrichting €8000

Verdiep je in de regelgeving

De eerste keuze om te maken is of je wel of niet legaal in je tiny house wil wonen. Er zijn tal van mensen, bijvoorbeeld antikrakers of tiny house pioniers, die niet ‘legaal’ wonen en op een ander adres ingeschreven staan dan waar ze wonen. Voor ons heeft legaal wonen de voorkeur. Hiervoor moet je tiny house voldoen aan het Bouwbesluit 2012. Zet je je huis op een trailer, dan moet je daarnaast voldoen aan de eisen voor aanhangers. Anders kan je de openbare weg niet op met je tiny house.

De belangrijkste eisen uit het Bouwbesluit die voor ons relevant zijn, zijn de minimale oppervlakte van 10 vierkante meter en de minimale breedte van 2,4 meter. Een trailer is maximaal 2,55 meter breed. De lading mag uitsteken tot een maximale breedte van 3 meter breed. Ons tiny house wordt 3 meter breed en 7,20 meter lang. Het voldoet dus aan de eisen van het Bouwbesluit. We houden zo ook voldoende breedte over om onze wanden te laten voldoen aan de minimale isolatiewaarde van een huis.

De mogelijkheid bestaat om af te wijken van het bouwbesluit. Dit kan met een onderbouwing van gelijkwaardigheid. Het project BouwEXPO Tiny Housing in Almere heeft veel ervaring met deze regelgeving. Zo is de molenaarstrap uit het Tiny-A tiny house goedgekeurd als gelijkwaardige oplossing.

Zoek een woonlocatie

We zijn er zo aan gewend: als je een huis koopt of bouwt zoek je eerst een geschikte woonlocatie. Voor een tiny house is dit niet noodzakelijk. Iris en ik gaan pas op zoek naar een woonlocatie zodra we beginnen met bouwen. Een groot voordeel hiervan is dat je gemeentes, tiny house projecten en tiny house communities laat zien dat je serieus bent in je voornemen om in een tiny house te wonen. Dit vergemakkelijkt het vinden van een locatie.

Zoek een bouwlocatie

Een bouwlocatie is uiteraard wél essentieel om te hebben voor de start van de bouw. Waar wil jij je tiny house bouwen? Op de locatie waar je gaat wonen? Heb je een oom met een grote schuur? Of huur je een loods? Inventariseer de mogelijkheden door verschillende lijntjes uit te zetten. Informeer ook eens bij vrienden, familie en kennissen of zij een geschikte plek kennen. Je hebt niet veel nodig: een stuk grond is voldoende.

Wij vonden een prachtige plek op de boerderij van vrienden van Iris. Binnenkort zetten we hier onze bouwtent van 15l×6b×5h meter neer. Ik richt dit in als tijdelijke bouwlocatie en slaap er drie nachten per week omdat het te ver is om dagelijks heen en weer te reizen naar huis. Ook nog eens gezellig met onze vrienden! [Update: helaas gaat deze bouwlocatie niet door. We gaan daarom op zoek naar een nieuwe locatie].

Al met al is er een hoop uit te zoeken en te plannen voordat je van start gaat met het bouwen van je tiny house. Begin gewoon. Want eenmaal gestart komen de oplossingen vanzelf. En ik kan je garanderen dat er niets mooier is dan je dromen te realiseren!

Ga jij je eigen tiny house bouwen? Waar wil je meer over weten? Laat het ons weten, dan schrijven we er uitgebreider over.

6 comments On Zo bereid je je voor op het bouwen van een tiny house

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail