Bouwupdate 3: we hebben een bouwlocatie voor ons tiny house!

Goed nieuws! We hebben een bouwlocatie gevonden om ons tiny house te bouwen. Midden in Utrecht, op het Werkspoorkwartier aan de rand van het centrum. Via DePlaatsmakers vonden we een plek op de Haventuin. Dit is een oud industrieel terrein waar kunstenaars en creatieve ondernemers hun eigen werkruimtes creëren.

Waar moet een bouwplaats voor een tiny house aan voldoen? Onze conclusie: bar weinig. Zoals we eerder zeiden is een stuk grond is voldoende. Wel is het aan te raden een overdekte werkplek te creëren. In Nederland regent het nu eenmaal regelmatig. Een loods is een geschikte optie, maar wij kozen voor een tent. De bouwtent die wij kochten is niet zomaar een tent: het is er een van 6 meter breed, 12 meter lang en 5 meter hoog. Groot genoeg om te dienen als pop-up tiny house werkplaats.

Elk nadeel heb zijn voordeel

Een bouwlocatie vinden ging niet zonder slag of stoot. Begin april gingen we vol enthousiasme op zoek naar een plek om te bouwen. Het einde van onze zeven maanden durende wereldreis kwam toen in zicht. Onze eerste belronde, vanuit Japan, was meteen succesvol. Een bevriend stel was enthousiast over ons plan en bood ruimte aan op hun boerderij. Regio Zwolle is weliswaar wat ver weg voor ons, maar door er wekelijks te logeren zou de reistijd reuze meevallen.

Eenmaal terug in Nederland bleek de bouwlocatie niet door te gaan. Onze eerste tegenvaller. Die schijnen er bij tiny house projecten bij te horen. Het zal dan ook zeker niet de laatste tegenvaller zijn. Zoals een wijze man ooit zei: Elk nadeel heb zijn voordeel – Johan Cruijff. Of in meer taoïstische bewoordingen: Beweeg mee met de stroom van het leven, zoals water, en overwin elke tegenslag – Lao Tzu.

Onze wensen op een rij

Dit gaf de kans onze wensen voor de bouwlocatie van ons tiny house op een rij te zetten. Dat hadden we bij de eerste belronde nog niet zo uitgebreid gedaan. Kort samengevat zien onze wensen er zo uit:

  • Centrale en goed bereikbare locatie. We willen mensen betrekken bij de bouw van ons tiny house. Dat doen we via open dagen, bouwdagen, workshops en misschien zelfs een stageplek voor een timmerman of -vrouw in opleiding. Onze bouwlocatie moet daarom goed bereikbaar zijn voor buurtgenoten, tiny house fanaten, familie, vrienden en andere geïnteresseerden die een kijkje willen nemen.
  • Lage kosten. Ons streven is een gratis of goedkope bouwlocatie. Een dure geavanceerde werkplek met alles erop en eraan is voor ons niet nodig. We hebben voldoende aan een geïmproviseerde bouwlocatie met beperkte faciliteiten. Daarmee laten we zien dat je zonder groot budget of fancy apparatuur prima een tiny house kan bouwen.
  • Gezellige locatie. We zoeken een locatie waar het leuk is om naartoe te gaan. Het wordt tenslotte de komende maanden mijn werkplek. En mensen ontvangen is leuker op een fijne plek.
  • Dicht bij huis. We hebben geen auto. Daarom is de bouwlocatie van ons tiny house idealiter bereikbaar per fiets. We zoeken een locatie in een straal van 15 km van ons huis.

Een perfecte vondst

Via DePlaatsmakers vonden Iris en ik een locatie die aan al onze wensen voldoet. Sterker nog, de locatie overtreft onze verwachtingen! En wel hierom:

  • Het ligt op 10 minuten fietsen van ons huis. De gele brug over en we zijn er!
  • Het is 10 minuten lopen vanaf station Zuilen, dus goed bereikbaar met het OV
  • Het zit naast De Nijverheid, een culturele vrijhaven voor kunstenaars. In hun gezellige café kunnen we terecht voor koffie en lunch.
  • Het kost ons maar 100 euro per maand
  • En als kers op de taart wordt er op dit moment al een tiny house gebouwd. Merle en Niels bouwen een SRV-wagen om tot huisje en gaan daarmee in Kleinhuizen in Zeist wonen. Ideaal, want dan kunnen wij van hen leren. De bouw van hun tiny house is te volgen op YouTube.
bouwlocatie tiny house
Het tiny house in aanbouw van Niels en Merle

Over een week zetten we onze bouwtent en trailer neer. Dan kan de bouw echt van start! Johan Cruijff en Lao Tzu hebben gelijk gehad 😉 De eerste officiële open dag volgt snel. Daarover binnenkort meer.

4 comments On Bouwupdate 3: we hebben een bouwlocatie voor ons tiny house!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail