Dit waren de kosten van ons tiny house: een uitgebreide analyse

kosten tiny house

Ons tiny house kostte €35.000. Maar: wat zegt dat precies? Niet zoveel, eerlijk gezegd. Daarom in deze blog een uitgebreide analyse van de kosten van ons tiny house. Zodat je aan de hand hiervan een begroting voor je eigen tiny house kan opstellen. Of zodat je puur uit nieuwsgierigheid kan meelezen wat we waaraan uitgaven 😉

Het blijkt een interessant thema, want het is een van de meest gestelde vragen aan ons: hoeveel kost dat nou, zo’n tiny house? Niet verwonderlijk, want wie heeft er niet ooit op Funda zitten kijken naar huizenprijzen? Huizenprijzen zijn net als het weer: een geliefd gespreksonderwerp, ongeacht of je zelf op zoek bent naar een nieuw huis.

Wat bepaalt de kosten van een tiny house?

Onze kosten van €35.000 zeggen op zichzelf niet zoveel. Want de kosten van je tiny house zijn afhankelijk van de keuzes die je maakt. Aan een tiny house van 20m2 hangt een ander prijskaartje dan aan een huis van 45m2. En de kosten van zelfbouw zijn anders dan de kosten van laten bouwen. Hieronder een overzicht van de keuzes die de meeste impact hebben op de kosten van je tiny house. Daarbij heb ik elke keer een inschatting gegeven van de impact van een keuze.

 1. Bouwer. Zelf je tiny house bouwen is goedkoper (€25.000 – 45.000) dan je huisje laten bouwen (€55.000 – 75.000) omdat je geen arbeidskosten hoeft te betalen.
 2. Materialen. Het gebruik van tweedehands materialen is goedkoper dan het gebruik van nieuwe materialen. Bouwmaterialen zijn op Marktplaats veelal te krijgen voor een vijfde van de nieuwprijs. Denk hierbij aan raamkozijnen, deuren, keukens, badkamers, gevelbekleding.
 3. Off-grid of niet. Het totaalpakket aan off-grid installaties kost al gauw ruim €10.000. Ga je voor een huisje dat is aangesloten op stroom en riolering, dan scheelt dat behoorlijk in de bouwkosten.
 4. Grootte. Hoe meer vierkante meters je huis is, hoe duurder het doorgaans wordt. Simpelweg omdat je van alle materialen meer nodig hebt. Uiteraard hangt dit ook samen met het type materiaal dat je gebruikt (zie punt 6 en 7).
 5. Type onderstel. Een trailer die de weg op mag kost ongeveer €4.300, een stacaravantrailer kost rond de €2.000 en een eigen stalen frame is al te vinden voor €1.000 euro. Welk onderstel je kiest, heeft dan ook veel invloed op het kostenplaatje. Ga je voor een niet-verplaatsbaar tiny house, dan heb je zelfs helemaal geen onderstel nodig.
 6. Type materiaal. Je materiaalkeuze heeft veel invloed op de kosten van je tiny house. Kies je voor dure of goedkope houtsoorten? Voor dure of goedkope gevelbekleding? Binnenwanden? Isolatie? Enzovoort. Het fijne van een tiny house is wel dat je van elk materiaal een stuk minder nodig hebt dan bij de bouw van een regulier huis.
 7. Duurzaamheid. Ga je voor duurzame of natuurlijke materialen, dan vallen de kosten vaak hoger uit. Zo is verf op basis van natuurlijke grondstoffen duurder dan reguliere verf. En is steenwol (helaas!) nog steeds veel goedkoper dan de isolatie van oude spijkerbroeken die wij gekozen hebben. Daar staat tegenover dat alles wat je tweedehands aanschaft zowel duurzaam als goed voor de portemonnee is 🙂

Welke keuzes maakten wij?

We wisten dat de vraag naar de kosten van ons tiny house een interessante was. Daarom hebben we al vanaf het begin van ons tiny house project bijgehouden hoeveel we waar aan uitgegeven hebben. Ook hebben we het moment van uitgeven bijgehouden. En daarmee kunnen we een mooi overzicht geven van de spreiding van de uitgaven gedurende het bouwtraject.

Voordat we dat doen, is het belangrijk om aan te geven welke keuzes wij gemaakt hebben. We hebben onze keuzes gebaseerd op de uitgangspunten die wij vooraf hadden opgesteld voor ons tiny house. In het kort:

 • We hebben ons tiny house zelf gebouwd
 • Ons tiny house is 19m2, plus een vide van 6m2
 • We zijn niet aangesloten op stroomnet en riolering
 • We hebben zoveel mogelijk tweedehands materialen gebruikt
 • We staan op een Vlemmix trailer die de openbare weg op mag
 • En tenslotte zijn we gegaan voor zo licht mogelijke materialen en tegelijkertijd voor de meest duurzame en natuurlijke materialen.

Kosten per hoofdcategorie

Zoals gezegd hebben we in totaal ongeveer €35.000 uitgegeven aan ons tiny house. Ik heb de kosten van ons tiny house op vier verschillende manieren geanalyseerd. Dat is toch mijn consultancy-bloed dat af en toe boven komt drijven 😉 Eerst maakte ik een overzicht in vijf hoofdcategorieën. Vervolgens een gedetailleerde uitsplitsing in vijftien categorieën. Toen een uitsplitsing van de kosten in de tijd. En tenslotte een overzicht van het aandeel tweedehands aankopen.

Om te beginnen hierbij de kosten van ons tiny house opgedeeld in vijf categorieën (zie Figuur 1):

 • Randvoorwaarden. Alles dat we nodig hadden om de bouw mogelijk te maken. Van gereedschap tot whiteboard. En van locatiehuur tot werktafels. Een relatief kleine kostenpost.
 • Gas, water, licht. Alle bedrading, leidingen, kranen, stopcontacten, lampen, etc. Ook een kleine kostenpost.
 • Speciaal. Deze categorie hebben we in het leven geroepen voor de bouwtent en trailer. Ongeveer een zevende van de totaalprijs van ons tiny house.
 • Installaties. De drinkwaterzuivering, zonne-energie installatie, pelletkachel, waterpomp en geiser. Een grote kostenpost die ongeveer een derde van de totaalprijs uitmaakte.
 • Constructie. Van balkenframe tot schroeven en ramen. Van gevelbekleding tot binnenbeplating, inclusief afwerking. Niet geheel verwonderlijk bleek dit de grootste kostenpost te zijn, met bijna de helft van de kosten van ons tiny house.
kosten tiny house
Figuur 1: kosten tiny house per hoofdcategorie

Kosten per subcategorie

Wanneer je bovenstaande categorieën verder uitdiept ziet het overzicht er uit zoals in Figuur 2. Wat hierbij opvalt zijn de hoge kosten voor de deuren en ramen van ons tiny house. Dat is misschien verrassend, omdat we vrijwel alle deuren en ramen tweedehands hebben gekocht via Marktplaats. De hoge kosten zitten in die ene raampartij, het vaasraam, die we vanwege de bijzondere vorm hebben laten maken. Dit kostte ons €3.500. Voor de rest van de deuren en ramen waren we slechts ruim €1.000 kwijt. In de figuur zie je daarnaast de impact van onze keuze voor off-grid wonen (€10.800) en voor het type trailer (€4.300).

Aan de lage kant vallen de kosten voor onze bouwtent op. Die hebben we na afloop doorverkocht aan een volgende tiny house bouwer. Het gereedschap en de inrichting van onze bouwplaats waren ook goedkoop. Lang leve Marktplaats! Werktafels, kasten, stoelen en een magnetron voor op de bouwplaats kon ik zelfs gratis ophalen via Marktplaats. Wat ons verder opviel was de uitgave van €800 aan hardlopers, zoals schroeven, kit, nietjes, tape, etc. Wat een hoge kosten voor een paar schroeven! Nou ja, een paar… er zijn er waarschijnlijk honderden doorheen gegaan.

kosten tiny house
Figuur 2: kosten tiny house per subcategorie

Kosten in de tijd

Dan nu misschien wel de leukste analyse: de kosten van ons tiny house over de tijd heen (zie Figuur 3). De figuur laat zien dat de kosten van ons tiny house zich redelijk gelijkmatig verspreiden over de tijd. Elke maand gaven we zo’n €2.500 uit. Alleen in april en november gaven we meer uit. In april waren we nog op wereldreis toen we onze trailer van €4.300 en onze bouwtent van €3.300 bestelden. Voor de bouwtent kregen we in februari weer €2.200 terug toen we er een volgende tiny house bouwer blij mee maakten. November sprong eruit omdat we toen bijna alle installaties aanschaften.

Ons bouwproces is mooi te volgen aan de hand van het uitgavenpatroon per categorie. Zoals gezegd ondernamen we onze eerste concrete actie in april door de koop van trailer en bouwtent. Vanwege de aardige levertijd en onze terugreis naar Nederland deden we in mei niks aan de bouw. In juni begonnen we met het inrichten van de bouwplaats. Dit deden we vooral met tweedehands spullen. Eind juli werd de eerste levering hout bezorgd en konden we aan de slag. De daaropvolgende maanden stonden in het teken van het bouwen van de constructie.

In november waren we vooral bezig met het uitzoeken en aanschaffen van de installaties. Al die installaties moesten vervolgens geïnstalleerd worden. En daardoor zie je in de drie daaropvolgende maanden elke maand uitgaven aan gas, water en elektra. In december bevestigden we alle gevelbekleding. Vandaar de flinke uitgave in de categorie ‘constructie’. In februari verkochten we onze bouwtent en legden we de laatste hand aan de bouw van ons tiny house. Maart stond in het teken van onze verhuizing naar Apeldoorn.

kosten tiny house
Figuur 3: kosten tiny house in de tijd

Aandeel tweedehands

Tenslotte: in hoeverre zijn we geslaagd in onze opzet om zoveel mogelijk tweedehands te kopen? Zo’n overzicht laat zich moeilijk in geld uitdrukken omdat tweedehands spullen nu eenmaal goedkoper zijn dan nieuwe spullen. En soms zelfs gratis. Daarom hebben we het aantal uitgaves geteld dat we nieuw en tweedehands hebben gedaan in plaats van het aantal euro’s per uitgave. In totaal stonden we maar liefst 250 keer in een winkel, bij de lokale loodgieter, bij een Marktplaats-adres of bij Buurman tweedehands bouwmaterialen op de stoep. Dat is ongeveer dagelijks. Naast klussen kan je winkelen wel als nieuwe hobby zien bij het bouwen van je tiny house 😉

Goed, op naar het overzicht (zie Figuur 4). Hierin is te zien dat het voor sommige categorieën goed gelukt is om vooral tweedehands te kopen. Gereedschap, deuren en ramen, inrichting van ons huis. Andere dingen bleken lastiger, zoals isolatie, water, elektra en constructiehout. Dan zijn er nog een aantal categorieën die tweedehands wel mogelijk zijn, maar waar wij ervoor gekozen hebben toch voor nieuw te gaan:

 • Bijvoorbeeld onze trailer. We wilden een trailer die de weg op kon en dit type trailer is lastig tweedehands te krijgen.
 • En onze gevelbekleding. Om met ons tiny house de weg op te mogen, moesten we ons houden aan een maximumgewicht. Onze gevelbekleding moest daarom zo licht mogelijk zijn. Daardoor vielen we terug op nieuwe materialen. Is gewicht minder belangrijk dan zijn er een heleboel creatieve tweedehands gevelbekledingen te bedenken.

In totaal is het net niet gelukt om de helft van onze aankopen tweedehands te doen. Toch zijn we trots op de 44% aankopen die we wel tweedehands hebben gedaan!

kosten tiny house
Figuur 4: aandeel tweedehands aankopen

Goed, ik dacht dat dit een korte blog zou worden, maar er was meer te vertellen en analyseren dan gedacht. Een leuke uitkomst voor onszelf is dat we in onze begroting ook €35.000 euro hadden ingecalculeerd! Hopelijk geven deze analyses jullie extra inzicht in de betekenis van de kosten van ons tiny house. En geeft het de toekomstige tiny house bewoners onder ons een houvast bij het maken van een eigen tiny house begroting.

16 comments On Dit waren de kosten van ons tiny house: een uitgebreide analyse

 • Erg mooie specificaties, fijne info voor ’twijfelaars’!

 • Mooie analyse bouke! Isolatie mag van mij ook in de categorie tweedehands hoor! of in een nieuwe categorie circulair. Ik vind het in ieder geval niet terecht dat het nu 100% als nieuw is gerekend 😉

 • Wat tof om te lezen! Ik heb helemaal geen tiny house-plannen, maar ben wel gek op cijfers. En erg leuk om al die praktische keuzes op een rij te zien. Heel handig dit voor iedereen met ’tiny’ ambities.

  • Ik geniet ook altijd erg van jouw cijferblogs! Dankzij jou heb ik tegenwoordig bijvoorbeeld een lijst met al mijn kleding en houd ik sinds 1 januari dagelijks bij wat ik draag 🙂 Levert mooie inzichten op, om dingen cijfermatig bij te houden.

 • Pingback: Tien redenen om tiny te gaan - Het Bewuste Stel ()

 • Wat een leuke en informatieve blog. Dat van die kleding is een leuk idee Iris, als ik dat ga doen kom ik, denk ik, na een jaar tot de conclusie dat ik heel veel weg kan doen omdat ik het nooit draag.

  • Ik ben ook heel benieuwd of ik tot die conclusie ga komen over mijn kleding! Nu is mijn jaar niet helemaal representatief omdat ik tot nu toe vrijwel alleen maar zwangerschapskleding heb gedragen. Maar dat zegt misschien al iets over met hoe weinig kleding ik toekan 😉

 • Hallo,

  Ik had een vraagje. Ik denk erover na om een soort van tiny house, beetje meer aan de grotere kant ervan, te gaan bouwen. Nu sta ik daar nog vroeg in en mijn eerste vraag is eigenlijk. Hoe begin je? Of waar begin je? Ik heb ideëen en plannen, maar het ruimtelijk inzicht van een kokosnoot. Nummers en grafieken krijg ik nachtmerries van (grapje). Dus waar zou iemand als ik moeten beginnen? Moet ik misschien naar een architect om met zo iemand een plan op te stellen?
  Of ga ik hiermee naar een aannemer? Hoe en wat? Help.

  Groetjes

  • Hoi Ray, wat leuk dat je ook je eigen tiny house wil bouwen! Heb je onze blog over het voorbereiden van de bouw van je eigen tiny house al eens gelezen? Daar staan meerdere tips in voor het opstarten van je tiny house droom, zoals het bepalen van je ‘waarom’ en je kernwoorden. En beginnen met schetsen op papier voordat je naar een architect stapt. Mocht je het willen, dan kan ik een keer uitgebreider met je meedenken over jouw eerste stappen om te zetten. Ik heb je mijn contactgegevens gemaild, dus neem gerust via die weg contact met me op.

   • Dag Bouke! Ik heb zelf ook een soort van project on mijn hoofd zitten, alleen zie ik door de bomen het bos niet meer. Wellicht zou jij me een keer wat kunnen vertellen over welke stappen handig zijn om te volgen?

    Je zou me er erg mee helpen!

    Groetjes,

    Jelle

    • Ha Jelle, superleuk dat je ook klein wil wonen! Heb je ons blog over het voorbereiden op klein wonen al eens gelezen? Daarin staan goede aanknopingspunten om vanuit te starten. De belangrijkste voor ons is: bepaal je waarom. Wat is je droom? Waarom wil je in een tiny house wonen? Hoe draagt een tiny house bij aan de manier waarop je je leven wil inrichten? Wat is voor jou de meerwaarde van een tiny house ten opzichte van een ‘gewoon’ huis? Van hieruit kan je je droom verder uitwerken en bijvoorbeeld een lijst maken met eisen en wensen waaraan jouw tiny house moet voldoen.

     Ik hoop dat dit je verder helpt. Als je graag uitgebreider advies wil, dat is toegepast op jouw situatie en op waar je nu bent, dan kan Bouke een keer met je bellen. Laat maar weten.

     Warme groet van Iris, ook namens Bouke

 • Fijn zo een hulpmiddel om een planning en begroting op de ontwikkelen. Het belangrijkste wat ik evenwel mis is de bouwgrond. Hebben jullie gekocht of “kamperen” en trekken jullie? Ik ben benieuwd.

  • Ha Bernard, we huren een stukje grond van de gemeente en daarvoor betalen we 300 euro huur per maand. Ga je zelf ook tiny wonen? Ben benieuwd naar je plannen!

 • Goed en leuk informatie. Heel erg leerzaam. Alleen één vraagje, waar kan ik tiny house architecten vinden en contact met ze opnemen? Ik kan namelijk zelf geen tiny house vinden en kan verder online ook nergens een architect vinden die ook tiny houses maakt. Dit zou ik graag willen weten.

  • Hoi Sena! Er zijn verschillende architecten die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen en/of bouwen van kleine huisjes. Bijvoorbeeld Woonpioniers en Liberte. Bij de Tiny House Academy kan je leren om je eigen huis te ontwerpen. Bij de Tiny House Store kan je kant en klare tiny houses kopen, waarbij je allerlei keuzemogelijkheden hebt om je huisje te personaliseren. En ook op Tiny Findy staan tiny houses te koop. Hopelijk helpt dit je verder!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail