Bouwupdate 5: de onthulling van onze tiny house maquette

tiny house maquette

Vorige week zaterdag was het zover: de onthulling van onze tiny house maquette. Na het ophalen van de trailer voelde dit als een nieuwe mijlpaal. Het was bijzonder om ons tiny house vast te houden, er omheen te lopen en het van alle kanten te bekijken!

Advies van mijn schoonvader

We kregen bij het ontwerpen van ons tiny house advies van de vader van Iris. Zijn jarenlange ervaring als industrieel ontwerper en hobby-architect bracht ons veel. Met behulp van onze drie kernwoorden gaf hij ons strakke originele ontwerp meer eigenheid, speelsheid en karakter. Ons definitieve ontwerp straalt nu een samenhangend en persoonlijk geheel uit.

Van 2D naar 3D

Nadat ik het definitieve ontwerp had uitgewerkt in nanoCAD (in 2D) bood mijn schoonvader aan een maquette te maken. Wij maakten dankbaar gebruik gemaakt van zijn aanbod. Vorige week, na het opzetten van de bouwtent, onthulde mijn schoonvader de maquette van ons tiny house. We konden ons tiny house vasthouden en zien hoe de inrichting er in 3D uitziet. We realiseren ons nu hoe waardevol het is om een maquette te hebben. Het is echt een aanrader om hier de moeite voor te nemen!

Definitieve gevelontwerp

Het definitieve gevelontwerp is ontwerp één van de ontwerpen die we eerder presenteerden. We maakten bij onze keuze dankbaar gebruik van jullie stemmen. Het was fijn om van buitenstaanders input te krijgen op de mooie en minder mooie elementen van ons ontwerp. De eenvoudige daklijn van het ontwerp dat we kozen heeft de volgende voordelen:

  • De raampartij aan de voorkant staat meer in de spotlights
  • We hebben meer hoogte op de vide dan in de andere ontwerpen
  • Het is makkelijker bouwen, vooral als je, zoals ik, weinig bouwervaring hebt
  • De hellingshoek in het dak is exact 15 graden, wat nodig is om een Velux dakraam te kunnen plaatsen

Definitieve plattegrond

In een tiny house is het ontwerp van de gevel en raampartij niet los te zien van de plattegrond. Bij ons ontstonden deze twee ontwerpen daarom hand in hand. Onze definitieve plattegrond bestaat uit de volgende onderdelen:

RuimteLengteBreedteOppervlakte
Buitenmaat7.23.021.6
Binnenmaat6.92.718.6
Vide2.22.75.9
Badkamer1.30.81.0
Tatamiruimte2.22.75.9
Keuken2.00.61.2
Meterkast0.80.50.4
Tafel/bureau1.60.81.3
Open ruimte8.8

De highlights van ons ontwerp!

  • Het ‘vaasraam’. Een traditie in de ontwerpersfamilie van Iris. Ons vaasraam wordt een derde generatie vaasraam. Het eerste vaasraam was een ontwerp van de opa van Iris, die als architect werkte. Het tweede vaasraam was te vinden in een van de huizen waar Iris opgroeide. Het derde vaasraam komt in ons tiny house. De combinatie met de diagonale gevelbekleding en het vaas(hoek)raam in de keuken maakt het tot een element dat ons tiny house karakter geeft en persoonlijk maakt.
  • De ‘tatamiruimte’. Tijdens onze reis door Japan werden wij fan van leven op de grond. De ruimte onder de vide bekleden we daarom met tatamimatten. Dit maakt deze ruimte multi-inzetbaar. De tatamiruimte doet dienst als: leeshoek, meditatieruimte, logeerkamer, spelletjeshoek, eetkamer en ontspanningsruimte. Dit alles hopelijk met prachtig uitzicht op een door zonsondergang beschenen bosrand 🙂 Om de tatamiruimte in het oog te laten springen is ie ook van buiten zichtbaar via het overhangende hoekraam met zitvensterbank. Een blikvanger van ons ontwerp!
  • De vide. Ook onze vide is uitgevoerd met tatamimatten. De matten zijn gemaakt van Japans igusa gras en hebben daardoor een prachtige natuurlijke uitstraling. We bestelden de matten toen we nog in Japan waren. Ze zijn as we speak per containerschip naar ons onderweg. Het uitzicht naar de sterren door het dakraam maakt de vide af.
tiny house maquette
Vanaf linksboven met de klok mee: een vaasraam in ons tiny house; kleine Iris bij een vaasraam in een vorig huis; een vaasraam ontworpen door de opa van Iris; een vaasraam in een van de huizen waar Iris opgroeide

Zoals je leest komen onze kernwoorden natuur, sociaal en persoonlijk terug in ons ontwerp. De ramen spelen daarin een centrale rol, want we halen de natuur als het ware naar binnen.

Deze ‘definitieve’ versie is vast nog niet de laatste. Want we verwachten dat er tijdens het bouwen nog (kleine) dingen zullen veranderen. Zoals dat altijd gaat bij zelfbouwprojecten.

Er is nog veel meer te vertellen over het ontwerp. Dat bewaar ik voor een volgend blog.

We zijn benieuwd: wat vinden jullie van de maquette van ons tiny house?

12 comments On Bouwupdate 5: de onthulling van onze tiny house maquette

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail