Hier doe je zero waste boodschappen: de speciaalzaak

zero waste boodschappen
Tompoucen in eigen bakje!

Hoewel het in eerste instantie misschien niet zo lijkt, zijn er méér etenswaren beschikbaar zonder verpakking dan je denkt. Je moet alleen weten waar je moet zoeken. We delen daarom de beste plekken om zero waste boodschappen te doen. Vandaag is de speciaalzaak aan de beurt.

De speciaalzaak is je beste vriend als zero waster, durven wij te stellen. Met speciaalzaken bedoelen we alle winkels die zich richten op één type product. De visboer, de notenboer, de snackbar en de ijszaak. En: de cupcakewinkel, de slager, de broodjeszaak en de koffie- en theewinkel. Denk ook eens aan: de kaasboer, de pâtisserie, de bakker en de groenteman. In ons overzicht met adressen voor zero waste boodschappen in Utrecht vind je verschillende speciaalzaken.

Onverpakte producten

In speciaalzaken liggen de producten onverpakt in de vitrine. Losse broden en koeken bij de bakker, hele kazen bij de kaasboer, bonbons bij de pâtisserie, grote bakken schepijs bij de ijscoman. Je krijgt je bestelling mee in een verpakking die je na gebruik weggooit. Zonde, helemaal omdat het makkelijk anders kan. Want je kan prima je eigen bakje of zakje meenemen en je product daar in laten verpakken. Brood in een stoffen broodzak, haring in een bakje, een afgesneden stuk kaas in een kaasdoek, bonbons in een weckpotje, noten in een bulkzakje, ijs op een hoorntje of in eigen bakje.

Van aanvankelijke gêne…

Ja, het voelt misschien raar om je eigen verpakking tevoorschijn te halen. Ja, je moet misschien een drempel over om te vragen of je bestelling daar in mag. En ja, het levert misschien verbaasde blikken op van het personeel. Maar het personeel in de speciaalzaak vindt het vaak leuk, is onze ervaring. En het mooie is: als je uitlegt waarom je je product in je eigen verpakking meeneemt, ontstaat er vaak een boeiend gesprek met het personeel. Of met meeluisterende klanten.

… naar leuke gesprekken

  • Toen we met onze beslagkom bij ‘onze’ snackbar stonden (ja, we halen onze friet en snacks in een beslagkom) vertelde de eigenaar dat de snackbarketen bezig is de plastic frietbakjes te vervangen door composteerbare bakjes. Superleuk!
  • Bij de notenboer haalden we noten en rozijnen in onze bulkzakjes, waarop de eigenaar wilde weten waar we de zakjes vandaan hadden. En hij vroeg zich hardop af of hij als winkelier ook iets moest met herbruikbare verpakkingen.
  • Tijdens het scheppen van havermout in mijn eigen bulkzakje ben ik wel eens op mijn rug getikt door een andere klant. Hij wilde even laten weten dat ie het zo goed vond wat ik deed. Ik hoop dat hij zelf ook geïnspireerd raakte 😉 Ik ben hem alleen niet meer tegengekomen en ben er dus nooit achter gekomen.
  • Bij de Leonidas halen we regelmatig bonbons om cadeau te geven. We gebruiken dan glazen potjes die we van familie krijgen. Want tja, zelf kopen we (bijna) niks meer in glazen potten. Geven we bonbons of andere lekkernijen cadeau aan mensen die we regelmatig zien, dan gebruiken we onze weckpotjes. Die krijgen we later terug. Afgelopen weekend waren we bij de Leonidas om bonbons te kopen voor vaderdag. De verkoper kent ons inmiddels, heb ik het idee. Hij keek in ieder geval niet meer verrast toen we met onze potjes zwaaiden 😉

Lokale ondernemers

Naast minder verpakkingen en vriendelijke praatjes levert zero waste boodschappen doen bij speciaalzaken nóg iets op. Je steunt er plaatselijke ondernemers mee! Want veel speciaalzaken zijn eigen bedrijf of franchiseonderneming. Een fijne bijkomstigheid, wat ons betreft.

Ga jij wel eens naar speciaalzaken voor je (zero waste) boodschappen? Laat het ons weten, we zijn benieuwd!

13 comments On Hier doe je zero waste boodschappen: de speciaalzaak

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail