Bouwupdate 12: hier deden wij inspiratie op voor ons tiny house

inspiratie tiny house
Het tiny house van Elisah & Martin (fotocredits: Elisah)

Beter goed gejat dan slecht bedacht. We zijn niet de eersten die een tiny house bouwen. En kunnen daarom veel leren van de ideeën, ervaringen en slimmigheden van bouwers die ons voorgingen. Sinds we besloten een tiny house te bouwen, hebben we bij verschillende bouwers inspiratie opgedaan. Lees en kijk mee.

Niels & Merle

Wie zijn dit?

Onze buren op de Havenloods. Bouwen een srv-wagen om tot tiny house. In januari begonnen, inmiddels bijna klaar. Verhuizen binnenkort naar tiny house community Kleinhuizen in Zeist.

Wat leerden we?

Van Niels en Merle hoorden we dat Marktplaats vol staat met gebruikte deuren en ramen. Reden voor ons om ook een (succesvolle) poging te wagen om tweedehands ramen en deuren aan te schaffen. Niels en Merle bouwen in de open lucht. Toen we hoorden over het gedoe met wegwaaiende zeiltjes op koude, regenachtige wintermaanden, waren we blij met onze keuze om een bouwtent aan te schaffen. Dat kost even wat, maar het bouwplezier wordt er groter van.

Wat sprak ons aan?

We vinden het bijzonder om te zien wat er mogelijk is met een beperkt budget (€20.000). Glas-in-lood raampjes, een moderne keuken, mooie grote ramen. Allemaal voor een zacht prijsje tweedehands op de kop getikt! Wat ons ook aanspreekt in het huis van Niels en Merle zijn de vormen. Het huisje is heel speels. De golf in het dak aan de binnenkant van het huis, de ronde vormen aan de buitenkant. Zelf zijn we geneigd om voor recht en strak te gaan. We moeten zelfs oppassen dat ons huis niet té strak wordt. En dit huisje dient als herinnering daaraan.

Elisah & Martin

Wie zijn dit?

Elisah is oprichter van Zero Waste Nederland en initiatiefnemer van de Zero Waste Wandeltours in Nederland. Ik kwam met haar in contact toen ik mij opgaf om de tour in Leidsche Rijn te organiseren. Toen bleek dat zij en haar partner Martin ook een tiny house op wielen aan het bouwen zijn! Ze bouwen op het woonerf van de broer van Elisah. Het huis is bijna af. Een woonplek hebben ze nog niet.

Wat leerden we?

Elisah en Martin begonnen anderhalf jaar geleden met bouwen. Dat werkte voor ons relativerend. Wij zijn geneigd te denken dat ons huisje zo snel mogelijk af moet. En dat het lang is als we er een jaar mee bezig zijn. We zagen nu dat het ook anders kan. En dat we onszelf best wat minder druk op mogen leggen. Tuurlijk, we willen niet dat ons tiny house een never ending story wordt. Maar dat zal sowieso niet gebeuren, onszelf kennende.

Wat sprak ons aan?

Elisah en Martin besteden veel tijd aan de afwerking van het huis. En wauw, dat is eraan af te zien! Het huis ziet er super strak en netjes uit. Alle rode latjes aan de buitenkant zijn zelf gezaagd en geschilderd (met een natuurlijke verf). De keuken is zelf gemaakt. En zelfs het uitschuifbare bed is zelf gemaakt. Het loont dus de tijd en moeite om aandacht te besteden aan de afwerking. Over dat uitschuifbare bed: Elisah en Martin kozen ervoor om geen vide te bouwen. Aan het ene uiteinde van het huis bevinden zich de keuken en badkamer. Deze zijn iets verhoogd, zodat daaronder het bed vandaan geschoven kan worden. Ingenieus!

inspiratie tiny house
Verhoogd keukenblok met daaronder het uitschuifbare bed van Elisah & Martin

Tim & Reinier

Onze ‘buren’ uit Leidsche Rijn, ze wonen op een paar minuten fietsen. Benaderden ons na een interview op hetkanWEL. De bouw van hun tiny house op wielen vordert gestaag. Zijn te volgen op Instagram. Gaan in de tiny house community in Apeldoorn wonen. Vertelden ons over, jawel, de wc-pot van porselein die zij hebben besteld. Die willen wij nu ook. Want een pot van porselein vinden we mooier dan een plastic droogtoilet. Waar je allemaal niet blij van kan worden, hè 😉

Dimka

Een van Neerlands bekendste tiny house bouwers. Bouwde er al elf, waaronder die van Marjolein in het klein. Vertelde ons in vier uur tijd alles over het bouwen van je eigen tiny house. Het huis waar hij aan bouwde toen wij bij hem waren, had een instapbak in de vide. Dat is een extra lange laatste traptrede, die lager ligt dan de vide zelf. Het voordeel? Je kan (bijna) rechtop staan in de instapbak. Daardoor heb je meer bewegingsruimte en maak je bijvoorbeeld makkelijker je bed op. In eerste instantie wilden wij geen instapbak, daarna wel, toen toch weer niet. Bij Dimka zagen we voor het eerst een instapbak in het echt. Dat was aanleiding om ‘m toch weer in het ontwerp te zetten. En dat is zo gebleven.

inspiratie tiny house
Links de instapbak in het huis dat Dimka aan het bouwen was

Rob

Rob bouwt zijn eigen tiny house. Op hetzelfde type trailer als de onze. We kennen Rob niet persoonlijk, maar volgen de bouw van zijn tiny house via YouTube. Rob bracht ons op het idee van opbergbakken in de vloer. Dat idee namen we rechtstreeks over. We zeiden het al: beter goed gejat dan slecht bedacht. We maakten onze bakken wel iets dieper dan de zijne.

Tot zover de mensen bij wie we onlangs inspiratie opdeden voor ons tiny house. Ook het YouTube kanaal Living Big in a Tiny House gaf veel ideeën, zoals we eerder al schreven. Met name in de ontwerpfase van ons tiny house maakten we dankbaar gebruik van deze inspiratie.

3 comments On Bouwupdate 12: hier deden wij inspiratie op voor ons tiny house

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail