Het minimaliseer-abc: de L van Leegte

leegte

Leegte zien we vaak als iets negatiefs. Dat hoeft het niet te zijn. Integendeel, als minimalist creëer ik zelfs bewust leegte in mijn leven. Hoe dat zit? Ik leg het je uit.

De Dao De Jing, het boek van de taoïsten, verwoordt op poëtische wijze de waarde van leegte:

Dertig spaken door één naaf bijeengehouden,

maar de leegte maakt het wiel af.

Klei wordt tot een pot gevormd;

het nut zit in zijn leegte.

Maak gebeeldhouwde deuren en ramen,

maar het nut van de kamer is zijn leegte.

Wat er is,

is prettig om te hebben,

terwijl wat er niet is

ook nuttig blijkt te zijn.

De derde en vierde zin zeggen het volgende: een vaas wordt pas een vaas door de leegte binnenin de vaas. Zonder de leegte zou er geen vaas mogelijk zijn. Want zonder de leegte is er geen ruimte voor bloemen. Voor een kamer of huis (vijfde en zesde zin) geldt hetzelfde: de lege ruimte tussen de muren maakt een huis tot een huis. Met andere woorden: de essentie van een huis of een vaas komt tot stand door de afwezigheid van iets.

In dezelfde categorie: is het je in een museum wel eens opgevallen dat de muren niet vol hangen met kunstwerken? Soms is er zelfs een hele wand gereserveerd voor één schilderij. Of een hele zaal voor één voorwerp. Waarom? Omdat een kunstwerk pas tot zijn recht komt als het niet wordt omringd door andere kunstwerken.

Nog een voorbeeld: heb jij wel eens meegemaakt dat je tijdens een alledaagse bezigheid als douchen tot een gouden idee kwam? Of terwijl je aan het hardlopen of tandenpoetsen was? Dat komt omdat je toen niet nadacht. Een leeg hoofd creëert ruimte voor ideeën en inspiratie.

Leegte = ruimte

De conclusie? Leegte creëert ruimte. Letterlijk en figuurlijk. Hoe ik dat toepas? Nou zo, bijvoorbeeld:

  • Ik zorg voor lege plekken in mijn agenda. Uren, dagen of weekenden waarop ik geen afspraken plan. Zodat er ruimte is voor spontane uitjes, voor lummelen in huis, voor ongestoord werken aan projecten.
  • Ik zorg voor lege plekken in huis. Plekken waar geen meubels staan. En waar geen spullen rondslingeren. Zodat ik er vrij kan bewegen, zonder me te stoten of te bezeren. Zodat ik er, hup, mijn yogamatje neer kan leggen voor een online les. Kortom, zodat ik kan leven.
  • Ik zorg voor lege plekken in kasten. Zodat ik de spullen die er wél liggen makkelijk kan vinden. Zodat ik waardevolle voorwerpen kan uitstallen en tentoonstellen. En zodat deze spullen dan ook tot hun recht komen in plaats van omringd worden door vele andere spulletjes.
  • Ik zorg voor lege plekken aan de muur. Zodat dat ene mooie schilderij in het oog springt. En ik er daardoor extra van geniet.
  • Ik ga naar buiten om te bewegen. Een rondje wandelen. Of een rondje skeeleren in het park. Zodat ik mijn hoofd leeg kan maken. Even nergens aan denken. Lekker van het groen genieten.

En jij? Wat doe jij om leegte te creëren in je leven?

  • Wanneer plan jij een dagje of uurtje vrij in je agenda?
  • Welk meubelstuk kan jij weghalen om meer leefruimte te creëren?
  • Welke plank, lade, kast kan jij opruimen om voor meer ruimte te zorgen?
  • Wat haal jij van de muren om meer visuele rust te creëren?
  • Wat doe jij vandaag om je hoofd even leeg te krijgen?

Lees hier meer letters van het minimaliseer-abc.

5 comments On Het minimaliseer-abc: de L van Leegte

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail