Hier doe je zero waste boodschappen: de markt

zero waste markt

Hoewel het in eerste instantie misschien niet zo lijkt, zijn er méér etenswaren beschikbaar zonder verpakking dan je denkt. Je moet alleen weten waar je moet zoeken. We delen daarom de beste plekken om zero waste boodschappen te doen. Vandaag is dat de plek waar meestal het eerst aan wordt gedacht bij verpakkingsvrije boodschappen: de markt.

Als de speciaalzaak je beste vriend is als zero waster, dan is de markt een net zo goede vriend. Want: de markt is niets meer en niets minder dan een verzameling speciaalzaken bij elkaar! De bakker heeft een eigen kraam, net als de de groenteboer, de visboer en de notenboer. Het voordeel van de markt ten opzichte van de speciaalzaak? Je vindt er allerlei producten onder één dak (plein). En vaak is de markt iets goedkoper dan de speciaalzaak. Helemaal tegen het einde van de dag, als de marktkooplui van hun producten af willen.

Eigen verpakking mee

Net als bij speciaalzaken geldt op de markt dat vrijwel alle etenswaren onverpakt in grote schalen of bakken liggen. Je krijgt ze gewoonlijk mee in een bakje of tasje van de kraam. In plaats daarvan kan je prima je eigen bakje of zakje meenemen. Dat vinden de verkopers niet erg, weten we uit ervaring. We merken zelfs dat marktkooplui daar minder van opkijken dan in de speciaalzaak of in de supermarkt.

Elke vrijdag inkopen doen

Wij doen onze weekboodschappen tegenwoordig bijna volledig op de markt. We hebben daarbij het geluk in de grote stad te wonen. Bijna elke dag is er wel een markt te vinden in een van de wijken. Zelf gaan we op vrijdag naar de biologische boerenmarkt op Vredenburg. Omdat we graag zoveel mogelijk biologisch voedsel binnenkrijgen. En omdat deze markt is gericht op klanten die zero waste boodschappen doen.

Heeft jouw woonplaats geen eigen markt? Of is er markt op een dag dat je werkt? Kijk dan of er andere opties zijn. Misschien is er wel een stadskwekerij of tuinderij. Of in sommige seizoenen een maandelijkse markt, zoals een zomer- of wintermarkt. Misschien kan je in het weekend naar een markt in een dorp of stad verderop. Of tijdens je lunchpauze even heen en weer naar de markt. Vergeet niet: elke keer dat je met eigen verpakkingen naar de markt gaat en daarmee afval uitspaart, is mooi meegenomen.

Onze favoriet: Spices & More

Onze favoriete kraam op de vrijdagmarkt is Spices & More. Zij hebben een enorm assortiment aan verpakkingsvrije droge producten. Van pasta tot thee. Van kruiden tot bonen. En van meel tot zongedroogde tomaten. Veel producten zijn we nog nergens anders onverpakt tegengekomen. De eigenaresse van de kraam is voorstander van eigen verpakkingen. Ze juicht het toe als je met je potje zwaait of met je zakje wappert tijdens je bestelling. In sommige steden waar ze staat neemt al meer dan de helft van de klanten hun eigen verpakkingen mee.

Groente, fruit, brood, kaas, vis

Ook bij de andere kramen van onze vrijdagmarkt vinden we producten die we nergens anders onverpakt kunnen krijgen. Zoals rucola, paksoi en verse kruiden bij de groente- en fruitkramen. De bakker heeft een uitgebreid assortiment aan biologische broden, bolletjes en lekkernijen zoals brownies. Bij schapenboer Freek kan je terecht voor schapenkwark in glazen statiegeldflessen. De flessen lever je de week erop weer in. De smaak is misschien even wennen, maar het is het proberen waard. Wij vonden het lekker! Vonden ja, want inmiddels zijn we overgestapt op plantaardige yoghurt. De schapenboer verkoopt ook bijenwasdoeken. Kan je meteen in je eigen doek een stuk schapenkaas meenemen. Of geitenkaas van de geitenboer ernaast.

Slow shopping

Het leuke aan veel marktkramen is dat je er wordt bediend. Het voelt een beetje alsof je zo teruggaat naar de oude kruidenierszaken van vroeger. Toen er nog geen supermarkten waren waar je jezelf kon bedienen. Je doet als het ware aan slow shopping. Even in de rij staan. Een praatje maken met de verkoper. Wachten tot je bestelling klaar is. Dat is veel rustiger dan door een drukke supermarkt lopen en gehaast allerlei producten in je mandje stoppen. We zien elke week dezelfde gezichten. We herkennen de verkopers en zij ons ook. Dat is leuk. Zo bouw je een beetje een band op.

Verzoeknummers

Ook leuk is dat je op de markt makkelijk vraagt naar nieuwe producten. Wij waren laatst op zoek naar sojabonen om zelf tofu van te maken. Spices & More had die niet liggen. Ze konden ze wel voor ons bestellen. De week erop haalden we de sojabonen op. We kregen nog een gratis potje gist mee. Want de verkoopster had gelezen dat je dat nodig hebt als je tofu maakt. Hoe leuk is dat.

Een bewuste keuze

De supermarkt is voor ons dichterbij dan de markt. En goedkoper. En sneller. Maar we hebben het er voor over om verder te fietsen, iets meer te betalen en iets meer tijd te besteden. Want het aanbod aan zero waste boodschappen is nou eenmaal een stuk groter op de markt. We vinden het voor onze gezondheid fijn om biologisch te eten. En we vinden het leuk om kleine ondernemers te stimuleren door ze te sponsoren met ons boodschappengeld.

Ga jij weleens naar de markt voor je (zero waste) boodschappen?

2 comments On Hier doe je zero waste boodschappen: de markt

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail