Onze ervaring met het Wikkelhouse

vakantie Wikkelhouse

Terwijl ik dit schrijf, verblijven we – voor het eerst! – in een tiny house. In het Gelderse Gorssel vieren we een paar dagen vakantie in een Wikkelhouse. Een ideale manier om te ervaren hoe het is om in een tiny house te leven.

Het Wikkelhouse voelt in sommige opzichten meer als een vakantiehuis dan als een ‘echt’ tiny house. Het is groter dan ons eigen huis (32m2 versus 19m2). Het staat niet op wielen. En er is amper opbergruimte. Toch voelen deze paar dagen als een goede testcase voor het wonen in ons eigen tiny house. We ervaren wat we prettig vinden, het biedt inspiratie en het sterkt ons in de keuzes die we al gemaakt hebben. Voorbeelden volgen zo meteen. Eerst nog even wat meer informatie over het Wikkelhouse zelf.

Modulair en duurzaam

Het Wikkkelhouse is een modulair huisje van Nederlandse makelij. Elke module is 1,2 meter lang en 4,6 meter breed. In totaal 5m2. Je kan het huis op maat laten maken door modules aan elkaar te plakken. En door onderdelen toe te voegen, zoals een badkamer, keuken of extra ramen. Het huis waar wij in verblijven bestaat uit zes modules. Elk huis is gemaakt van 24 lagen golfkarton die rond een enorme mal zijn gewikkeld. Vandaar de naam Wikkelhouse 😉 Op verschillende plekken in Nederland kan je vakantie vieren in een Wikkelhouse, maar er zijn ook mensen die er permanent in wonen, zoals Hennie uit Almere.

Het Wikkelhouse voor vakantie

In ‘ons’ Wikkelhouse kom je binnen in het slaapgedeelte, met links een stapelbed en rechts een tweepersoons bed. Daarachter bevinden zich toilet (linkerkant) en douche (rechterkant). Met daartussenin een doorgaan naar het woongedeelte: links keuken en eettafel en rechts bank en stoel.

Dit is wat we zien en leren

Sinds we ons eigen tiny house bouwen, kijken we met andere ogen naar huizen dan voorheen. Ook nu weer. Dit is wat we zien en leren van onze mini-vakantie in het Wikkelhouse:

  • De raampartij over de gehele breedte van de achterkant van het huis is prachtig! Dat komt ook door het uitzicht. ‘s Ochtends kijken we vanaf de rand van het bos uit over de mistige weilanden. ‘s Avonds zien we de zon ondergaan achter de bomen. Dit is zoals een tiny house bedoeld is. En zoals wij graag willen wonen. In de natuur, veel groen om je heen, de hele dag de deuren open, tot laat in de avond op de veranda zitten, vanuit bed de sterren zien schijnen. Zo mooi!
vakantie Wikkelhouse
Witte wieven in de ochtend
vakantie Wikkelhouse
Zonsondergang in de avond
  • Op twee kleine ramen in slaapkamer en douche na, heeft het huis alleen ramen aan de voor- en achterzijde. En dat geeft meer dan voldoende lichtinval. Ons eigen huis krijgt veel ramen. Want we hadden het idee dat we anders niet voldoende lichtinval zouden hebben. Nu merken we dat ramen aan alle kanten niet per se nodig is. We gaan ons ontwerp niet meer aanpassen, maar het is handig om te weten.
  • Het Wikkelhouse maakt veel gebruik van ronde vormen. Zowel qua vorm als qua inrichting. Ronde hoeken, de ronde raampjes in slaapkamer en douche, een ronde tafel, een ronde lamp, een rond vloerkleed. Wij zijn nog wel eens bang dat ons eigen huis te ‘hoekig’ wordt. Nu zien we dat je met ronde elementen, meubilair en accessoires op een makkelijke manier speelsheid creëert.
vakantie Wikkelhouse
Het Wikkelhouse van de buren vanuit het kajuitraam
  • Iets anders waar we bij ons eigen huis voor willen waken, is dat het binnen te ‘houterig’ oogt. Sommige tiny houses bestaan geheel uit (hetzelfde soort) hout. Dat geldt ook voor het Wikkelhouse. En toch vinden we de hoeveelheid hout niet storend. Omdat het op subtiele manier wordt doorbroken: gekleurde platen tegen de muur, zoals bij de keuken, en gekleurde meubels en accessoires.
  • Het keukenblok in ons Wikkelhouse is klein. Dat is prima, omdat dit huis dient als een vakantiehuis. Voor een huis dat dient als ‘thuis’ hebben wij liever meer snij- en werkoppervlakte. Het is dan ook fijn om te merken dat ons keukenblok iets groter wordt dan dit. De tweepits kookplaat sterkt ons in onze keuze om voor een twee- in plaats van vierpits kookplaat te gaan. Want het gebeurt zelden dat we meer dan twee pannen tegelijk op het vuur hebben staan. En een tweepitter neemt flink minder ruimte in dan een vierpitter. De keukenblok in het Wikkelhouse zweeft boven de grond. Dat creëert optisch meer ruimte in het huis. Een leuk idee voor ons eigen tiny house!
vakantie Wikkelhouse
Een kleine, zwevende keuken
  • De enige kast in het huis heeft geen handgrepen, maar gaten als handgreep. Ook in de deur van de douche zitten gaten voor de ventilatie. Ja hoor, daar is ie weer: het is de leegte die functie creëert 🙂
vakantie Wikkelhouse
Ronde vormen en handgrepen die er niet zijn 😉
  • De losse douche- en toiletcabines nemen veel ruimte in. Onnodig, vinden we. Want het aantal minuten dat je daar per dag doorbrengt, is beperkt. We zijn blij dat wij voor één badruimte gaan. En we zijn blij dat we geen wasbak in onze badruimte hebben. Dat heeft het Wikkelhouse wel. Terwijl je al bij de spoelbak in de keuken bent als je het toilet uitstapt.

Wonen in een Wikkelhouse

Zouden we in een Wikkelhouse kunnen wonen? Jazeker, zonder problemen. We zouden de ruimte wel iets efficiënter benutten: groter keukenblok, kleiner slaapgedeelte, één badruimte, meer kastruimte. Verder zien we het wel zitten. Gelukkig maar. Want het was jammer geweest als we er nu achter kwamen dat zo’n tiny house toch te tiny voor ons is 😉

Wat vind jij mooi en minder mooi aan het Wikkelhouse?

5 comments On Onze ervaring met het Wikkelhouse

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail