Wat neem je als minimalist mee op wereldreis? Wij reisden zeven maanden met de trein door Azië. Ons doel: zo lichtgewicht mogelijk reizen zonder spullen te missen. In deze vijfdelige serie laten we zien wat we meenamen. Vandaag deel 4: ontspanning en vermaak.
Het fijne van (lang) reizen is dat er meer tijd is voor activiteiten waar je thuis minder aan toekomt. Lezen, bijvoorbeeld. Dit geldt in ieder geval voor de manier waarop wij reizen. We vinden het niet prettig continu on the go te zijn en van toeristisch hoogtepunt naar hoogtepunt te snellen. In plaats daarvan nemen we graag de tijd om de lokale cultuur te leren kennen en ons te mengen onder de bevolking. We zitten doorgaans langere tijd op een plek en bezoeken niet meer dan één toeristische attractie per dag.
De koffiebar
Waar brachten we nog meer onze tijd door en haalden we onze ontspanning vandaan tijdens onze wereldreis? Uit koffiebarretjes! We zoeken een gezellige en ontspannen plek op waar we een ochtend of een middag doorbrengen. We lezen een boek, luisteren een podcast, zoeken onze foto’s uit, hebben een goed gesprek, plannen het vervolg van onze reis, schrijven ons blog of bellen met het thuisfront. En ondertussen genieten we van een kopje (lokale) koffie en thee, een taartje of een lunch. Of soms van allemaal, als we ergens lang zitten. Onze zero waste benodigdheden hadden we mee, want sommige cafés gebruiken wegwerpbekers. Zelfs als je niet to go bestelt.
In gesprek
Het leuke van lang in een koffiebar zitten tijdens onze wereldreis was dat we regelmatig in gesprek raakten met de eigenaar of het personeel. Ook maakten we mee dat andere klanten naar ons toekwamen voor een praatje. Omdat ze hun Engels wilden oefenen. Of simpelweg omdat ze nieuwsgierig waren naar waar we vandaan kwamen.
De paklijst
Voor een middag ontspanning en vermaak tijdens een wereldreis (of tijdens een lange treinreis) heb je nodig: een e-reader, een telefoon en een opschrijfboekje. Plus alle benodigdheden om ze te laten werken. Even op een rij wat we met z’n tweeën mee hadden:
- 2 e-readers
- 2 telefoons
- 2 opladers
- 2 paar oortjes
- 1 powerbank
- 1 wereldstekker
- 2 Bambooks + 2 pennen + 1 doekje
- 1 gewone pen
De telefoon fungeerde als camera, routeplanner, reisgids, podcastaanbieder, muziekspeler en vertaler. Het was misschien wel het meest functionele item tijdens onze reis. We probeerden er wel bewust mee om te gaan. De neiging is groot om overal je telefoon bij te pakken. Terwijl het juist leuk is om ‘m af en toe links te laten liggen. Want dan schiet je nog eens iemand aan om de weg te vragen. Of krijgt je nog eens een restauranttip van een hotelmedewerker. Daarom kozen we er ook voor om niet in elk land een simkaart aan te schaffen. Wat veel andere reizigers wel doen. Totaal niet nodig, vonden we. Want er is bijna overal WiFi te vinden. En landkaarten, podcasts, vertaalfuncties etc. zijn makkelijk te downloaden voor offline gebruik.
E-boeken
Onze boeken lazen we op een e-reader. Onmisbaar voor ontspanning op een minimalistische wereldreis. Een e-reader neemt amper plek in en weegt weinig. Voordat we vertrokken hadden we allebei een beperkt aantal boeken op onze e-reader gezet. In mijn geval 32 stuks. Dan kon ik iets meer dan een boek per week lezen 😉 Dat redde ik net niet, want ik las er 30. Ook best veel. Bouke las er 15. Onze e-readers laadden we op met dezelfde kabel als die we voor onze telefoons gebruikten.
Reisgidsen
Een reisgids hadden we niet bij ons. We zouden door meerdere landen reizen en wilden niet voor elk land een papieren boek meenemen. Daarnaast wisten we vooraf nog niet zeker welke landen we zouden bezoeken. Het internet bood in de meeste landen uitkomst. Alleen in China was een reisgids handig geweest. Met name voor praktische informatie, zoals hoe je met de bus van A naar B komt. Hoe een grensovergang verloopt. Of hoeveel een taxiritje ongeveer kost. Nu kwamen we er alsnog uit, maar kostte het meer moeite.
Opschrijfboekje
De Bambook is een uitwisbaar notitieboek (en nee, we zijn niet gesponsord door Bambook). Met een hervulbare stift maak je je aantekeningen, die je later uitwist met een vochtig doekje. Ik gebruikte mijn Bambook voor mijn morning pages en voor ons reisblog. Het blog typte ik daarna over op mijn telefoon en veegde ik uit het boekje. Wellicht wat omslachtig, maar fijner dan priegelen op de telefoon als het verhaal nog niet klaar is. Als doekje gebruikten we een oude stoffen zakdoek, die we meewasten met onze kleren.
Meten = weten
Naast bovengenoemde spullen had Bouke een sporthorloge met oplaadkabel mee. Die gebruikten we als klok en wekker. En om tijdens het hardlopen, fietsen en wandelen de afstand, snelheid en route vast te leggen. In de hogesnelheidslijnen van China en Japan gebruikten we ‘m ook om te meten hoe hard we gingen. 370 km/uur, maar liefst!
Tot zover weer! Wat vind je van onze paklijst ter ontspanning voor op wereldreis? Neem je zelf andere dingen ’ter ontspanning’ mee als je op vakantie gaat?
2 comments On Onze minimalistische wereldreis deel IV: ontspanning en vermaak
Wat leuk wij hebben onlangs dit soort boekjes van Yomu aangeschaft en deze dagen op de camping meegenomen. Reuze handig bij de voorbereiding van het afscheid van Dick en voor mij om extra tips van de lessen te noteren. We hebben nog wel skipbo en jeus de boulesballen extra bij ons.
Leuk, die jeu de boulesballen. Echt een campingsport, natuurlijk. Zelf ben ik niet zo’n spelletjesmens, maar anders zijn spelletjes zeker een leuke tijdsbesteding op vakantie!