Onze minimalistische wereldreis deel I: kleding

wereldreis kleding
De drie packing cubes van Iris

Wat neem je als minimalist mee op wereldreis? Wij reisden zeven maanden met de trein door Azië. Ons doel: zo lichtgewicht mogelijk reizen zonder spullen te missen. In deze vijfdelige serie laten we zien wat we meenamen. Vandaag deel 1: kleding en schoenen.

Door schade en schande wijs geworden wist ik dat je op vakantie minder kleding nodig hebt dan je denkt. Op eerdere reizen kwam ik vaak terug met een rugzak vol ongedragen kleding. In de praktijk droeg ik alleen mijn favoriete kledingstukken.


Met deze wijze les in het achterhoofd pakte ik mijn backpack in. De kleding moest zowel geschikt zijn voor wandel- en fietstochten als voor etentjes in restaurants. Ook moest ik er rekening mee houden dat we zowel door koude (ruim onder het vriespunt, brrr) als warme (30+ graden, pfff) gebieden zouden reizen. De oplossing als je weinig mee wil? Juist, laagjes! En multi-inzetbare kledingstukken. Dit is de kleding waar ik op uitkwam op wereldreis.

T-shirts en truien

 • 2 dunne shirts met korte mouwen
 • 2 dunne shirts zonder mouwen
 • 2 dunne sportshirts
 • 1 thermo met lange mouwen
 • 1 slaapshirt
 • 2 (onder)hemdjes
 • 1 dun vest
 • 1 dik vest

Van t-shirts nam ik er vroeger standaard te veel mee op reis. Hoewel ik mijn best had gedaan, had ik er ook nu te veel mee. Want één van de sportshirtjes droeg ik amper. Die laat ik de volgende keer thuis. De gewone t-shirts droeg ik vooral in de steden en op minder actieve dagen. De sportshirts (bij warm weer) en thermo (bij koud weer) droeg ik vooral met hardlopen, wandelen, fietsen en andere actieve bezigheden. Achteraf gezien waren een of twee multifunctioneel t-shirts, zoals de merinowollen exemplaren die Bouke mee had, handig geweest. Die had ik zowel ‘gewoon’ als met sporten aan gekund. Dan had ik nog een shirtje bespaard.

Het dikke vest was, juist ja, dik. Iets te dik als ik het niet aanhad, omdat het veel plek innam in mijn tas. Wellicht was een dun vest beter geweest. Dan had ik in totaal twee dunne vestjes mee gehad. Aan de andere kant: ik had er de ruimte voor en het dikke vest heeft me goed warm gehouden in de vrieskou. Dus al met al was ik blij dat ik het op deze reis mee had.

Broeken

 • 1 spijkerbroek
 • 1 wandelbroek
 • 2 korte broeken
 • 1 harembroek
 • 1 slaapbroekje
 • 1 lange sportlegging
 • 1 panty

De waterafstotende wandelbroek was niet het meest modieus van alle kleding die ik mee had op wereldreis. Het was wel een uiterst comfortabele broek. Ideaal voor actieve dagen en dagenlange treinreizen. Was het koud, dan droeg ik er een sportlegging of panty onder om een extra laag, en dus warmte, te creëren. De sportlegging had ik ook ‘los’ aan met hardlopen of fietsen.

In warme landen viel ik terug op mijn korte broeken en harembroek. Achteraf gezien was één korte broek ook voldoende geweest. Die had ik dan kunnen afwisselen met de harembroek. Zo’n dunne, luchtige harembroek is ideaal om je benen te beschermen tegen zon en muggen én als bedekking wanneer je een tempel bezoekt.

Ondergoed

 • 2 bh’s
 • 2 sportbh’s
 • 10 stuks onderbroek
 • 2 paar korte, dunne wollen sokken
 • 2 paar lange, dikke wollen sokken
 • 2 paar enkelsokken

Het aantal onderbroeken had nog minder gekund. Zes of zeven stuks was voldoende geweest. Bouke had er zelfs nog minder mee, vijf stuks om precies te zijn. We deden om de paar dagen een kleine handwas en, eerlijk is eerlijk, soms droegen we een onderbroek twee dagen achter elkaar. De sportbh’s had ik aan op actieve dagen. Ook voor nachttrein en -bus waren ze ideaal omdat ik me dan niet omkleedde en in mijn gewone kleren sliep. Een sportbh slaapt dan fijner dan een gewone bh.

Jassen

 • 1 (nep)donsjasje
 • 1 enkellaagse ademende regenjas

Welke jas ik aanhad, hing af van het weer. Bij regen en lichte kou: de waterdichte jas. Bij meer kou: de donsjas. Bij veel kou: de donsjas met daaroverheen de waterdichte jas. Ik zei het al: laagjes zijn de oplossing voor een minimalistische wereldreis 🙂

Vaak nemen jassen veel ruimte in wanneer je ze niet aan hebt. Daarom nam ik een donsjas mee. Deze zijn, ook als ze van nepdons gemaakt zijn, klein opvouwbaar. Ook mijn ademende jas zonder voering vouwde lekker klein op.

Schoenen

 • 1 paar sneakers/ sportschoenen
 • 1 paar slippers/ sandalen

Van alle kleding die ik meehad op wereldreis, waren schoenen het lastigste punt. Het grote nadeel van mijn sneakers: ze zijn niet waterdicht en niet warm genoeg. Bij regen, sneeuw en vrieskou voldeden ze niet. Ik heb nog geen oplossing voor een toekomstige minimalistische wereldreis. Misschien zijn waterdichte trailrunschoenen een geschikte optie. Deze zijn stevig genoeg voor een wandeling in de bergen en tegelijkertijd flexibel genoeg om op te hardlopen. Het nadeel is dat ze niet warm genoeg zijn voor vrieskou. Een andere optie is om meerdere paren schoenen mee te nemen: een paar sneakers en een paar wandelschoenen. Zoals Bouke nu had. Het neemt alleen een stuk meer ruimte in. Hmmm. Food for thought voor een volgende reis.

Als slippers/sandalen had ik Havaianas met een bandje aan de achterkant. Deze zijn net iets steviger en netter dan flip flops. Je kan ermee naar het strand, door de stad lopen, onder de douche staan en een (niet al te sjiek) restaurant binnenstappen. Multifunctioneel inzetbaar dus! Bouke had gewone slippers bij zich en dat was voor hem prima.

Warme kleding

 • 1 buff
 • 1 paar handschoenen
 • 1 hamamdoek

Inderdaad, een hamamdoek. Deze fungeerde als sjaal wanneer het koud was. Op andere momenten deed hij dienst als badlaken op het strand, als kussen in de nachtbus, als schouderbedekker in tempels en als extra deken in koude hotelkamers.

Ook de buff was lekker veelzijdig: ik gebruikte hem als orenwarmer, als muts en om mijn nek, wanneer het te warm was voor de hamamdoek. Zowel buff als hamamdoek zijn aan te raden als je op jouw minimalistische wereldreis koude plekken bezoekt.

Zwemkleding

 • 1 bikini
 • 1 zwempak
 • 1 zwembrilletje
 • 1 badmuts
 • 1 sneldrooghanddoek

Als (voormalig) zwemmer vind ik het heerlijk om baantjes te trekken en koos ik ervoor om mijn hele zwemuitrusting mee te nemen. Ben je niet zo van de snelle baantjes, dan heb je genoeg aan één bikini/badpak/zwembroek. De handdoek had ik weinig nodig omdat de meeste hotels/hostels/guesthouses er een aanboden. Voor de plekken waar dit niet zo was, was het fijn om hem mee te hebben. Bouke gebruikte zijn hamamdoek als handdoek.

Packing cubes

Al mijn kleding die ik op de wereldreis mee had, op schoenen, slippers en jassen na, paste in drie packing cubes van 30x20x7 cm. Zulke cubes zijn een ideale uitvinding omdat ze je tas overzichtelijk houden. Ik vouwde mijn kleding op à la Marie Kondo, legde ze in laagjes in de cubes en zette de volle cubes rechtop in mijn backpack. Bouke had minder kleding mee en had voldoende aan twee packing cubes. Hij zette zijn kleding rechtop in de cubes, zoals je op de foto ziet.

Heb ik kleding gemist op onze wereldreis? Op een paar waterdichte schoenen na, is het antwoord nee. Ik had zelfs zo slim ingepakt dat ik voldoende geschikte kleding had voor een onverwacht skitripje in Japan! Inderdaad, dat kwam door alle laagjes die ik bij me had. De reis heeft me doen inzien dat ik met weinig kleding en schoenen toe kan. Voor thuis is iets meer variatie fijn, maar zoveel kleding als ik thuis heb is niet nodig. Een nieuwe opruimronde gaat er zeker komen bij terugkomst.

wereldreis kleding
De twee packing cubes van Bouke

Voor de volledigheid hieronder ook de kleding en schoenen die Bouke mee had op wereldreis. Hij had nóg minder mee dan ik!

 • 3 merinowollen t-shirts met korte mouwen
 • 1 merinowollen t-shirt met lange mouwen
 • 1 slaapshirt
 • 1 dunne merinowollen trui
 • 1 sportief vest/trui
 • 4 onderbroeken
 • 2 paar korte, dunne wollen sokken
 • 2 paar lange, dikke wollen sokken
 • 1 wandelbroek
 • 1 tai chi broek
 • 1 sportlegging
 • 1 korte broek
 • 1 zwembroek
 • 1 donsjas
 • 1 enkellaagse ademende regenjas
 • 1 buff
 • 1 paar dikke handschoenen
 • 1 paar dunne onderhandschoenen
 • 1 hammamdoek (= handdoek, sjaal, kleed)
 • 1 paar lage waterdichte wandelschoenen
 • 1 paar sneakers/sportschoenen
 • 1 paar slippers

Wat vind je van onze paklijst? Hoeveel kleding en schoenen neem jij mee op lange reizen?

10 comments On Onze minimalistische wereldreis deel I: kleding

 • Hoi Iris, heel herkenbaar dat je na je vakantie allemaal ongebruikte kleren uit je tas haalt. Toch moeilijk om dan de volgende keer minder mee te nemen, ‘je weet maar nooit’ denk ik dan…. Onzin eigenlijk. Volgende vakantie ga ik het zeker proberen. Schoenen is inderdaad het lastigste, ons campertje ligt er altijd helemaal vol mee. Sandalen, slippers, wandelschoenen, hardloopschoenen, fietsschoenen, waterschoenen en dan ook nog maar een paar gewone schoenen.
  Ik kijk uit naar je volgende tips!
  Liefs Liesbeth

 • Helemaal eens met je voorstel vwb de waterdichte trail running shoes. Heb niet waterdichte tr r shoes als volwaardige wandel en hardloopschoenen gebruikt wat perfect ging, trouwens ook lekker licht van gewicht vergeleken met de klassieke wandelschoenen. Door hun ‘geharde zool ook goed bruikbaar op rotsachtige bodem! Ik heb echter geen ervaring met dit type schoen voorzien van goretex, Ik zou mij voor kunnen stellen dat de gebruiksmogelijkheden hierdoor alleen maar toenemen, of deze vanwege de ondoorlaatbaarheid ook warmer zijn zou je eigenlijk moeten kunnen uitproberen 🙂

 • Ja, kleding is altijd weer een dingetje. Vorig jaar kreeg ik al goede tips van je voor de fietsvakantie door Duitsland die we toen gingen maken.
  Wat verder helpt (voor mij) is dat ik vaak kleren in dezelfde kleur draag, er is dan van alles te combineren, dat heeft mij een gevoel van afwisseling en daar houd ik van.
  Ik ben nog wel benieuwd Iris naar een slimme paklijst voor een jurkjes fan zoals ik ben. Maar daar ga ik nog wel eens met je over bomen.

 • Herkenbaar te veel kleren handdoeken theedoeken etc meenemen. Ik ben net als je moeder een jurken fan dus ik ben ook wel weer benieuwd naar je tips . Hoe minder kleren ik meeneem des te meer hobbyspullen kunnen er in de caravan?. Ha ha ha ook daarmee ben ik al sinds 2 jaar sterk aan het minderen. Je maakt me enthousiast om minder mee te nemen. Dank je voor le leuke tips.

 • Pingback: Onze minimalistische wereldreis deel 2: zero waste – Het Bewuste Stel ()

 • Pingback: Onze minimalistische wereldreis deel 3: bewust fotograferen - Het Bewuste Stel ()

 • Pingback: Onze minimalistische wereldreis deel 5: schoon, veilig en comfortabel reizen - Het Bewuste Stel ()

 • Erni Kroondijk van Atten

  3 jurkjes, 4 t shirts, 2 rokken, 2 leggins, 2 paar schoenen gewoon en 1 paar loopschoenen, genoeg ondergoed , 1 jas/vest en 1 jas. en 1 tas hobby, lezen etc. Zeer basic voor mijn doen. En o ja toiletspullen. Kijken hoe me dat bevalt. Wel in een super de luxe gehuurde camper. Toeren door Nederland de komende twee weken

 • Erni Kroondijk van Atten

  We laten het weten hoor.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail