Hoera, we zijn jarig!

chocoladetaart met twee vorkjes

Tijd voor een taartje! Ruim een jaar geleden werd ‘Het Bewuste Stel’ geboren en begonnen we met bloggen over ons streven naar een meer duurzaam en bewust leven. Het bleek een enerverend jaar te worden. Tijd voor een terugblik in cijfers.

Een jaar geleden bevonden we ons in Japan, waar we de laatste drie maanden van onze wereldreis per trein doorbrachten. Op het platteland deden we een maand vrijwilligerswerk op een prachtige camping/bungalowpark. ‘s Ochtends hielpen we mee in de bedrijfsvoering en ‘s middags hadden we tijd voor onszelf. Tijd die we besteedden aan het opstarten van ons tiny house plan: uitgangspunten bepalen, ontwerp maken, trailer bestellen, bouwlocatie zoeken. En tijd die we besteedden aan het opzetten van deze blogwebsite. Omdat we graag onze zoektocht naar een bewust en duurzaam leven wilden delen. Niet om te laten zien hoe het volgens ons moet, maar om te laten zien wat er mogelijk is. Het bleek de start van een bijzonder jaar.

Onze blog in cijfers

 • We schreven 63 blogs, waarvan 32 over Tiny Houses, 13 over Zero Waste, 10 over Minimalisme en 10 over (andere) Bewuste Keuzes. Het is duidelijk waar dit jaar voor ons de focus lag 😉
 • Bouke schreef 10 van de blogs (16%); ik de rest. Bij de start besloten we te streven naar de 80/20-regel, waarbij ik voor 80% bezig zou zijn met website en mailbox en voor 20% met het bouwen van het tiny house. En voor Bouke gold dit precies andersom. In de praktijk is dit redelijk uitgekomen.
 • Ruim 11.000 mensen bezochten onze website. Wauw, wat een aantal!
 • 18 mei 2020 was de drukst bezochte dag op onze website. Dat kwam door het interview met hetkanWEL over onze tiny house droom. We werkten daarna vaker samen: we schreven een aantal blogs voor hen, zij interviewden ons voor hun boek en vorige maand organiseerden wij via Instagram Live een virtuele rondleiding door ons tiny house.
 • Het best bezochte blog is die over de eerste open dag, in september vorig jaar. Gevolgd door het blog over zero waste boodschappen in Utrecht.
 • Het leukste blog om te schrijven? Oei, dat is een lastige! De blogs over ons tiny house worden weliswaar het meest gelezen, maar stiekem haal ik de meeste energie uit schrijven over bewuste keuzes en minimalisme. Want dat zijn de thema’s die voor mij de basis vormen. Ons tiny house is daar een mooie uitwerking van. De diepere laag daarachter is bewuste keuzes maken, die passen bij je waarden. Dat geldt ook voor minimalisme. Want we zijn ervan overtuigd dat het voor ieder mens (en dier en de aarde) fijn is om alleen tijd, geld, aandacht en energie te besteden aan de spullen, relaties en activiteiten die waarde toevoegen aan je leven. Als ik dan een favoriet blog moet kiezen, dan is het die over het creëren van leegte, om op deze manier ruimte te maken voor méér. 

Ons tiny house in cijfers

 • We bouwden 1 tiny house van 19m2 en verhuisden daarmee mee naar Apeldoorn.
 • 26 familieleden, vrienden en bloglezers bouwden mee aan ons tiny house. Met een speciale vermelding voor onze ouders en de fietsvriendengroep van Bouke. Duizendmaal dank voor jullie hulp!
 • Ons tiny house kostte €35.000, waarmee we binnen ons budget bleven. Een uitgebreide blog over de kosten van ons tiny house volgt binnenkort.

Onze activiteiten in cijfers

 • Bouke gaf tiny house advies aan 7 toekomstige tiny house bewoners.
 • We organiseerden 2 open dagen op de bouwplaats en 4 online rondleidingen door ons tiny house.
 • Ik zegde mijn baan op, om me na mijn verlof volledig te gaan richten op advies en coaching aan particulieren rondom leven met minder spullen en minder afval.
 • Ik leidde 3 zero waste wandeltours langs winkels in Utrecht en Leidsche Rijn waar je terecht kan voor onverpakte producten. En ik organiseerde 1 workshop over zero waste in Leidsche Rijn. More to follow in Apeldoorn en omgeving!
 • We verschenen in 1 landelijke krant, het NRC Handelsblad. We werkten mee aan 1 televisieprogramma. En we verschenen bijna 20 keer in lokale en regionale media. Tiny houses zijn hot in Nederland!
 • We raakten in verwachting van een kind en trouwden op duurzame wijze in het bijzijn van 8 vrienden en familieleden.
 • We hebben ontelbaar veel nieuwe mensen ontmoet, met wie we leuke, mooie en bijzondere gesprekken hadden. Tijdens open dagen, via de mail, op de bouwplaats, in de tiny house community.

We hebben nog nooit eerder een jaar gehad dat zo’n rollercoaster is geweest. Een positieve rollercoaster, welteverstaan. Want wat hebben we fijne keuzes gemaakt. Durven maken. We zijn ervoor gegaan en hebben risico’s genomen. Niet langer dromen. Niet langer praten. En niet langer doorgaan met wat we deden. Of wat we ‘behoren’ te doen. Nee, we zijn het gewoon gaan doen. In vertrouwen dat het goed komt. Dat het goed is. Dat het leven een avontuur is. Een spel. Dat je brengt waar je moet zijn als je durft te kiezen voor wat je hart en je lijf je ingeven.

Dank jullie wel voor het meelezen en -leven! We krijgen zoveel energie van jullie positieve reacties op wat we doen. Op naar nóg een mooi jaar!

Lieve groet van Iris & Bouke

14 comments On Hoera, we zijn jarig!

 • Van harte gefeliciteerd met dit eerste jubileum ?
  En alle goeds gewenst voor het nieuwe jaar van Het Bewuste Stel ?

 • Wat een mooie samenvatting van een rollercoasterrit. En zoveel energie spreekt eruit. Reken maar dat jullie komende jaar ook mooi word, zo’n klein wondertje kan je af en toe ook het idee van een rollercoaster geven met net zoveel spanning en vooral plezier. Gefeliciteerd met j́ullie 1e bewuste stel verjaardag. En fijne dag.

 • Gefeliciteerd met dit geweldige eerste jaar en alles wat eruit voortgekomen is en voortkomt, Iris en Bouke! Op naar nog veel meer mooie avonturen 🙂 Liefs Laura en Martyn

 • Alweer een jaar! Gefeliciteerd. Bijzonder wat er uit jullie ideeen en plannen ‘geboren’ is. Heel bijzonder om daar als ouders aan mee te mogen bouwen en beleven! Ik kijk uit naar het vervolg.

 • Marijke de Stoppelaar

  Van harte gefeliciteerd, Bouke en Iris. Jullie zijn het bewuste stel ook een inspirerend stel. Mij hebben jullie in ieder geval geïnspireerd, onder andere om mijn opvattingen weer meer in daden om te zetten. En ik ben blij om jonge mensen, zoals jullie, te kennen. Het geeft hoop voor de toekomst.
  Liefs Marijke, Winsum

 • Marijke de Stoppelaar

  ‘ naast’ vergeten te typen ?

 • GefeLIESiteerd!
  ’t Blijft ’t volgen meer dan waard! Heb er intussen veel van geleerd!

 • KNAP gedaan dit afgelopen jaar, Gefeiliciteerd!
  Op naar een volgend ‘bewogen’ jaar. Wij zijn er graag getuigen van!
  Liefs Harry

 • Een jaar alweer! Gefeliciteerd! Zo lang lees ik ook al mee ongeveer, denk ik :-). Super inspirerend, zoals jullie ‘het spel dat leven heet’ ’tegemoet treden. Ik heb mij in mijn doen én laten al op vele manieren door jullie blogs en adviezen laten inspireren. Dat blijf ik ook het komende jaar graag doen. Inclusief het bewust leven met een klein nieuw wereldburgertje :-).

  • Ook jij hebt een enerverend jaar achter de rug Dirkje! En voor de boeg 🙂 Leuk dat je daarbij zo geinspireerd voelt door ons!

 • En binnen een jaar ook 1 logo! hoort nog bij de statistieken 😉

  Goed gedaan Iris en Bouke! Trots op jullie.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail