Tien redenen om tiny te gaan

tiny house apeldoorn
Zoveel huisjes, zoveel redenen

Voor onszelf was het duidelijk: wij kozen voor een tiny house omdat we duurzamer en simpeler wilden leven. Nu we in een tiny house community wonen, merken we dat de beweegredenen om tiny te gaan, kunnen verschillen. Wat wij en onze buren gemeen hebben is dat we klein wonen. Wat ons onderscheid zijn onze drijfveren. We zetten alle redenen om voor een tiny house te kiezen eens op een rij.

Wil je tiny wonen, dan is het slim om al voor de start van de bouw jouw beweegredenen op een rij te zetten. Waarom? Enerzijds maakt een heldere reden het makkelijker om concrete stappen te zetten richting jouw doel. Weet je niet duidelijk waarom je in een tiny house wil wonen, dan is de kans kleiner dat je idee van de grond komt. Anderzijds zijn je beweegredenen van invloed op de verdere keuzes die je maakt. Hoe groot je huis precies wordt. Of je wel of niet off-grid gaat. Of je voor een verplaatsbaar huis gaat of niet. Waar je je huis neerzet.

Heb je geen ambitie om tiny te gaan? Ook dan is het nuttig en leuk om stil te staan bij onderstaande punten. Want ze gelden ook voor wonen in een regulier huis. Het helder hebben van je woonwensen past bij een leven waarin je bewuste en persoonlijke keuzes maakt. Een leven waarin je huis en je woonomgeving kunnen bijdragen aan het realiseren van je dromen.

Overigens is het niet zo dat je één reden hoeft te ‘kiezen’. Want meestal speelt een combinatie van redenen een rol. De redenen hieronder overlappen ook deels. En ze beïnvloeden elkaar. Goed, daar komt ie: tien keer antwoord op de vraag waarom je zou kiezen voor een tiny house.

Ik wil duurzamer leven…

… door een lagere ecologische voetafdruk achter te laten. Een tiny house is duurzamer dan een regulier huis. Want wonen in een tiny house betekent: minder spullen, minder water- en stroomverbruik, minder bouwmaterialen en, als je off-grid leeft, minder nutsvoorzieningen die hoeven worden aangelegd. En laten spullen en woonoppervlakte nu net de aspecten zijn die voor de grootste voetafdruk zorgen.

Ik heb weinig spullen…

… en heb daarom simpelweg weinig ruimte nodig. Dit was voor ons niet de voornaamste reden om in een tiny house te willen wonen. Want we hadden niet zo weinig spullen dat we, zo, hup, in een tiny house konden trekken. We moesten nog flink (verder) ontspullen voordat dat mogelijk was. Voor sommige van onze buren was dit wel een reden om tiny te gaan. Bijvoorbeeld omdat ze hiervoor in een studentenkamer woonden. En dus nog geen ‘grotemensenhuis’ vol troep spullen hadden.

Een tiny house is betaalbaar

De huizenprijzen in Nederland zijn voor een deel van de bevolking onbetaalbaar. Een tiny house kost vele malen minder. Hoeveel precies is afhankelijk van allerlei factoren: hoe groot je huis is, of je voor nieuwe of tweedehands materialen gaat, of je zelf bouwt of laat bouwen, of je wel of niet off-grid gaat. Denk ongeveer aan €20.000 tot €70.000. Dat is wat anders dan de vier ton die een nieuwbouw koopwoning gemiddeld kost! Zelfs huurwoningen in de vrije sector zijn niet voor iedereen betaalbaar. Bijvoorbeeld omdat je (nog) te weinig verdient of onvoldoende spaargeld bezit. Voor een deel van onze buren was de betaalbaarheid van een tiny house een belangrijke reden om tiny te gaan. Zo konden ze wél een vrijstaand huis met tuin betalen. En hoefden ze niet jarenlang in een huurhuis te blijven wonen tot ze genoeg geld bezaten voor een koophuis.

Ik wil lage financiële lasten

Gerelateerd aan het voorgaande: de maandelijkse woonlasten van een tiny house zijn lager dan die van een regulier huis. In het laatste kwartaal van 2020 was de gemiddelde huurprijs in Nederland ruim €1100. En de lasten voor gas, water en elektra bedragen in Nederland gemiddeld ongeveer €150 per maand. Ter vergelijking: wij betalen €300 euro huur per maand. En eens in de zoveel tijd een paar tientjes voor het bijvullen van onze gastank. Verbruikskosten voor water en licht hebben we niet, omdat we regenwater opvangen en zonnepanelen hebben. Ook rioolheffing betalen we niet, want we zijn niet aangesloten op het riool. De financiële lasten van wonen in een tiny house verschillen uiteraard per huis en per woonlocatie, maar dit geeft wel een beeld van het verschil. En verklaart waarom deze reden meespeelt in het besluit van zoveel mensen om voor een tiny house te gaan.

Ik wil simpeler leven

Geen spullen die je amper gebruikt, maar alleen nog spullen die écht van waarde zijn. Geen zolder, kelder of extra kamer als opbergruimte, maar alle ruimte die je hebt multifunctioneel benutten. Niet meer je wc doortrekken zonder te weten waar je afval naartoe gaan, maar lekker je poepemmer legen op de composthoop. Geen koeling in de vloer, maar simpelweg de ramen tegen elkaar openzetten om te tochten. En geen elektrische apparaten die ruimte innemen, stroom verbruiken en waarvan je niet eens echt weet hoe ze werken. Hoe heerlijk kan het leven zijn! Natuurlijk kan je ook in een tiny house wonen met een gewoon toilet, met elektrische apparaten, met technische hoogstandjes. Wij wilden dat echter niet. Lekker back to basic, want dat maakt het leven zoveel simpeler voor ons.

Ik wil meer in/met/bij de natuur wonen

Voor veel tiny house bewoners is dit een hoofdreden om tiny te gaan. Zo ook voor ons. Wij wilden weg uit de drukke stad en meer ‘met de natuur’ wonen. Voor ons betekende dat: op de begane grond, met uitzicht op het groen, meteen je tuin in stappen, meer geluid van de natuur, eigen voedsel verbouwen. Nu staan tiny houses niet per definitie in het groen. En daarom speelde de directe omgeving een belangrijke rol bij onze keuze voor een locatie. Apeldoorn voldoet ruimschoots aan deze wens!

Ik wil mijn eigen huis bouwen

Het project ‘bouw je eigen tiny house’ is haalbaarder dan het project ‘bouw je eigen vrijstaand huis van beton’. Vanwege de geringe omvang van een tiny house. En omdat het relatief makkelijk werken is met materialen als hout, waar veel tiny houses van zijn gemaakt. Voor sommige mensen is het bouwen van hun eigen minihuisje daarom een aantrekkelijk klus- of hobbyproject.

Ik wil in een community wonen

Wonen in een tiny house staat niet per definitie gelijk aan wonen in een community. In de praktijk zie je wel dat veel tiny house bewoners leven op een terrein waar ook andere tiny houses staan. Wil je graag in een gemeenschap met gelijkgestemden wonen, dan is een tiny house een van de mogelijkheden. Een van onze buren wilde bijvoorbeeld graag in een gemeenschap leven. Dat het een tiny house gemeenschap is geworden, is toeval. Het had wat haar betreft net zo goed een ander soort gemeenschap kunnen worden 🙂

Ik wil rondtrekken met mijn huis

Niet alle tiny houses zijn verplaatsbaar. Maar wil je rondtrekken met je huis, dan is een tiny house een van de opties. Net als een omgebouwd busje, een camper of caravan. Met je tiny house rondreizen vraagt wel om een écht klein huis. Ons huisje is er bijvoorbeeld al te groot voor. Wij kunnen het niet zomaar achter elke willekeurige auto hangen. En we kunnen er niet op een fijne manier mee rijden over de snelweg.

Ik wil meer vrijheid!

De ultieme reden om voor een tiny house te gaan. Een reden die vooral een gevolg is van bovenstaande redenen. Want met een verplaatsbaar tiny house ben je niet gebonden aan een plek. Dat geeft bewegingsvrijheid. Met lage financiële lasten hoef je minder te werken om rond te komen. Je houd daarmee tijd en energie over voor familie, vrienden, reizen, hobby’s, sporten, uitstapjes, een eigen bedrijf. Woon je in het groen, dan ervaar je de vrijheid en grootsheid van de natuur. En met een simpeler leven is er meer ruimte om je dagelijkse activiteiten en huishoudelijke taken met aandacht uit te voeren. Ook dat geeft vrijheid.

Waarom wil jij in een tiny house wonen? Of, als je geen tiny wens hebt, wat vind jij belangrijk bij de keuze voor een huis?

2 comments On Tien redenen om tiny te gaan

  • Het concept blijft mij boeien. Zeker omdat we op zoek zijn naar een huisje met tuin. Maar gaat nog wel paar jaar duren 🙁 Verder proberen we op het milieu te lettrn, geen onnodige uitgaven, biologisch eten. Ik vraag mij af hoe je weet waar een tiny house project wordt gestart? Ivm werk zitten wij aan de regio Utrecht gebonden.

    • Leuk dat jullie ook tiny willen wonen, Patricia. We kunnen het je van harte aanraden 🙂 Je kan eens een kijkje nemen op de kaart van Tiny House Nederland. Daarop staan alle tiny house initatieven. Ook kan je je eventueel opgeven voor het tiny house register van Marjolein in het klein. Of je kan zelf een initiatiefgroep starten! Mocht je inspiratie op willen doen: op 4 september organiseert onze tiny house community een open dag waarop je kan binnenkijken in al onze huisjes. Wees welkom.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail