Bouwupdate 10: ramen en deuren voor ons tiny house

ramen tiny house
8 kleine ramen

Een tiny house bouwen staat gelijk aan keuzes maken. Heel. Veel. Keuzes. Dat merkten we de afgelopen twee weken, toen we op zoek gingen naar ramen en deuren voor ons tiny house.

Ons tiny house mag dan tiny zijn, aan lichtinval geen gebrek. Integendeel. We hebben meer dan tien ramen in ons tiny house zitten. Aan de voorkant onze mooie vaasraampartij met openslaande terrasdeuren. Links daarvan een hoekraam dat meeloopt met de schuine gevelbekleding. En rechts daarvan een uitstekend hoekraam met zitvensterbank. Boven de vide een dakraam.

En rondom het huis acht kleine raampjes: drie rondom de vide, drie naast elkaar aan de achterkant van het huis, één aan de achterkant bij de badkamer en één als onderdeel van het hoekraam aan de linkerkant van het huis. Volg je het nog? 😉 Verder hebben we aan de kopse kant van het huis de voorkeur met daarin een raam. En een meterkastdeur (want de meterkast is via buiten te bereiken).

Nieuw of tweedehands?

De ramen van ons tiny house geven het huis eigenheid. Dat geldt met name voor het vaasraam en voor het hoekraam dat uitsteekt. Daarom hadden we voor de ramen een aardig budget ingecalculeerd. Van een paar duizend euro.

De makkelijkste optie zou zijn geweest om voor nieuwe, op maat gemaakte ramen te gaan. Dan waren de afmetingen exact hetzelfde geweest als in onze tekeningen. Hoefden we er niet aan te klussen. Konden we voor lichtgewicht kozijnen gaan. En konden we de ramen laten bezorgen.

Maar wij wilden de ramen zo duurzaam mogelijk maken. En daarom wilden we zoveel mogelijk ramen tweedehands aanschaffen. Want dat heeft een lagere impact op de aarde dan ramen die nog geproduceerd moeten worden. Het is ook goedkoper. Soms wel met een factor tien. Als gevolg daarvan zitten we nu wel met een aantal zware ramen. Met kozijnen die we moeten schuren en lakken. Met bouwtekeningen die we (een klein beetje) moeten aanpassen. En het kostte ons twee dagen om alle ramen en deuren op te halen. Maar dat hadden we er zeker voor over! Voor de volledigheid nog even op een rij alle aspecten die een rol speelden bij de keuze voor wel of geen tweedehands ramen:

 • Duurzaamheid
 • Gewicht 
 • Kwaliteit
 • Afmeting
 • Esthetiek
 • Prijs
 • Tijd

Keuzes, keuzes, keuzes

Toen we eenmaal hadden besloten om voor tweedehands ramen te gaan, waren we er nog niet. Want, man, man, man, wat een keuzes moesten we daarna nog maken! Gaan we voor een vast raam of een raam dat open kan? Willen we draai- of kiepramen? Willen we kunststof kozijnen of houten kozijnen? Gaan we voor dubbel glas of hebben we liever hr++? Moet de deur linksdraaiend of rechtsdraaiend zijn? Mag het raam drie centimeter afwijken van de tekening? Enzovoort, enzovoort, enzovoort.

We zijn uren zoet geweest met het afstruinen van Marktplaats. Advertenties bekijken, vragen stellen, afspraken inplannen, reisroute bepalen. Met een geleende auto en aanhanger reden we vervolgens twee keer een dag langs verschillende adressen. Met succes! Want we vonden bijna alle ramen en deuren van ons tiny house in de juiste afmetingen.

De buit na twee dagen

Dit is wat we aanschaften via Marktplaats:

 • 8 kleine raampjes (€130) voor de vide (3x), achterkant van het huis (3x), badkamer (1x) en het kleine deel van het hoekraam in de keuken (1x). Vier van deze raampjes moeten open kunnen. Daar maakt Bouke nog een kozijn voor.
 • 1 Velux dakraam (€80), inclusief gootstukken en verduisteringsgordijn.
 • 2 openslaande tuindeuren (€750). We gaan ze nog schuren en lakken.
 • 1 voordeur (€100). Het kozijn zaagt Bouke nog op maat.
 • 1 hoekraam, bestaande uit twee losse ramen (€50 en €50). In een van de ramen laten we nog glas zetten.

Laten maken

Twee ramen konden we niet tweedehands krijgen: de schuine gedeeltes van de vaasraampartij en het schuine deel van het keukenraam. Je ziet het, dit zijn allebei schuine ramen. Ramen met zo’n specifieke vorm dat we er niet makkelijk van af konden (en wilden) wijken. We hadden vooraf ook niet verwacht deze ramen te vinden op Marktplaats. Deze ramen laten we op maat maken. Bij Tiny Kozijn of bij een kozijnenmaker die op hetzelfde terrein zit als waar we bouwen.

Tweedehandsscore

We zijn blij met de ramen en deuren voor ons tiny house. Ook al was het een enorm karwei. En moesten we veel keuzes maken. We zijn ook blij met onze tweedehandsscore. Er blijkt zoveel mogelijk qua tweedehands materialen. Meer dan we vooraf dachten. Ga jij ook (ver)bouwen? Kijk dan zeker eens op Marktplaats. Of bij Gebruikte Bouwmaterialen. De keuze aan tweedehands ramen en deuren is enorm.

Gebruik jij wel eens tweedehands materialen als je iets (ver)bouwt in je huis?

11 comments On Bouwupdate 10: ramen en deuren voor ons tiny house

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail