Deze elektrische apparaten hebben we niet in ons tiny house

Koelkast tiny house
De koelkast: to keep or not to keep

Wonen in een tiny house betekent keuzes maken in de spullen die je houdt. Elektrische apparaten nemen veel ruimte in. En vragen kostbare energie tijdens het gebruik. Daarom namen we voor ons tiny house afscheid van bijna al onze grote elektrische apparaten. We vervingen ze door niet-elektrische apparaten of we vervingen ze helemaal niet.

Stofzuiger

Een stofzuiger is typisch zo’n apparaat dat veel ruimte inneemt. Het heeft een onhandige vorm en daardoor heb je er een aardige opslagkast voor nodig om het op te bergen. We besloten daarom onze stofzuiger weg te doen. Hoe we dan gaan schoonmaken? Nou, gewoon met een bezem! Met een oppervlakte van nog geen 20m2 is dat prima te doen. Bijkomend voordeel: het is minder lawaai, je bespaart geld op stofzuigerzakken en je hebt geen gedoe met het vervangen van de zakken. Hoe fijn! Onze dweilstok en dweil gaven we ook weg. Dweilen doen we wel ‘op z’n Assepoesters’: met een vochtig doekje op je knieën de vloer schoonmaken.

Vaatwasser

Van een vaatwasser wordt je keuken meteen een meter breder. Die meter hadden we niet. Of beter gezegd: die hadden we er niet voor over. Want het is een bewuste keuze geweest om er geen ruimte voor in te bouwen in ons ontwerp. Zelf ben ik opgegroeid zonder vaatwasser. Mijn ouders vonden een vaatwasser niet nodig. Want ‘het is zo gezellig om samen de afwas te doen’. Jarenlang snapte ik die gedachte niet, maar inmiddels kan ik me er wel iets bij voorstellen 😉 Het afgelopen halfjaar hebben we geëxperimenteerd met leven zonder vaatwasser. Gewoon, door met de hand af te wassen en de vaatwasser uit te laten staan. Dat ging prima en sterkte ons in de overtuiging dat een vaatwasser voor ons niet nodig is.

Wasmachine

Daar ben ik gelukkig wel mee opgegroeid 😉 Want je kleding en beddengoed met de hand wassen zie ik niet echt zitten. En binnenkort komen daar ook nog wasbare luiers bij. Dat wordt helemaal onbegonnen werk. Toch hebben we afscheid genomen van onze eigen wasmachine. Waarom? In onze tiny house community komt een gemeenschappelijke wasmachine. Ideaal! Een wasmachine wordt meer dan 90% van de tijd niet gebruikt. Hoe fijn (want: duurzaam) is het dan niet om een wasmachine te delen met andere huishoudens.

Wasdroger

Een droger hebben we nooit gehad. Je was aan de lijn laten drogen is gratis, het is vele malen milieuvriendelijker en het is weinig moeite om je was op te hangen na het wassen. Waarom zouden we dan in hemelsnaam een droger aanschaffen? Ook in ons tiny house gaan we rustig verder met het ophangen van de was aan een waslijn. In de zomer kan dat sowieso buiten. Ook in de winter kan dat prima, onder een nog te bouwen afdakje achter het huis.

Keukenmachine

We hebben op dit moment nog een elektrische hakmolen-en-staafmixer-in-één die we veel gebruiken. Bijvoorbeeld voor het maken van pesto, taartbodems of bloemkoolrijst. We willen graag overstappen op een handmatige hakmolen die werkt met trekkoord. Dat scheelt weer in energieverbruik. We hebben daarom een zoekopdracht uitstaan op Marktplaats. Komt er een geschikt model voorbij, dan schaffen we die aan en gaat onze huidige keukenmachine naar een nieuwe eigenaar.

Waterkoker

We beschikken nu nog over een waterkoker, maar overwegen om deze weg te doen. In plaats daarvan koken we dan simpelweg water in een pannetje op het vuur. Of we gaan gezellig voor een ouderwetse fluitketel. We gaan de eerste weken in Apeldoorn kijken hoeveel stroom onze waterkoker verbruikt. Is dat (te) veel, dan stappen we over.

WiFi

Als sinds we terug zijn van onze reis zijn we van WiFi overgegaan op een onbeperkt 4G-abonnement. We creëren een hotspot als we thuiswerken en werken daar zonder problemen op. Ook videobellen en films kijken gaat op deze manier prima. Deze overstap komt mooi uit nu we naar Apeldoorn verhuizen, want op het tiny house terrein liggen geen internetkabels. Scheelt dus weer de productie van een kastje, plus ruimte in onze meterkast. De batterij van onze telefoons gaat wel sneller leeg als de hotspot aanstaat, maar telefoons opladen kost amper energie.

Strijkijzer

Onze strijkijzer en strijkplank hebben een nieuwe eigenaar gekregen. Bouke draagt bijna nooit meer overhemden sinds hij zijn baan als managementconsultant heeft opgezegd. En daardoor stond het strijkijzer ongebruikt in de kast. Hebben we in de toekomst een keer een strijkijzer nodig, dan kunnen we er vast een lenen van een van onze community-genoten. En als strijkplank gebruiken we wel een tafel met daarop een dikke handdoek. Hoe simpel kan het leven zijn 😉

Koelkast en vriezer

We waren blij met het kleine vriesvakje in ons appartement. Handig voor restjes eten of wanneer we via Too Good To Go een broodbox haalden. Toch kozen we ervoor om in het tiny house niet voor een vriezer te gaan. Vriezers verbruiken veel energie en daarom wilden we proberen zonder te doen. Een tafelmodel koelkast hebben we wel. Die kochten we tweedehands via Marktplaats. Daarover hebben we nog wel twijfels. Want zou het niet mogelijk zijn om helemaal zonder koelkast te leven? We eten weinig bederfelijk voedsel doordat we geen vlees en amper dierlijke zuivel eten. Als je ook nog strategisch kookt en boodschappen doet, kom je ongetwijfeld een heel eind. Bouke is overtuigd, ik twijfel nog…

Zenbeoefening

Door in ons tiny house met weinig elektrische apparaten te leven, keren we meer terug naar de basis. Je eetvoorraad in optimale volgorde opmaken in plaats van bedorven restjes eten terugvinden achter in de koelkast. Je huis rustig bezemen in plaats van stofzuigen in de herrie. Samen de afwas doen en de dag doorspreken in plaats van snel je servies in de vaatwasser gooien. Het is een mooie oefening om te leren genieten van zulke klusjes. Om er de tijd voor te nemen. Om ze met aandacht te doen. Dat gaat ongetwijfeld met vallen en opstaan, maar dat is niet erg. En voor alle keuzes die we hebben gemaakt, geldt: we gaan kijken hoe het ons bevalt. Mocht bijvoorbeeld in de praktijk blijken dat we onze stofzuiger missen, dan kunnen we er gewoon weer een aanschaffen. En dan gaan we voor een kruimeldief in plaats van een groot bakbeest.

De wijze les

Wees niet bang om afscheid te nemen van je spullen als je met minder wil leven. Al is het eerst maar als experiment. Bijvoorbeeld door een voorwerp zes weken op zolder te stallen en te kijken hoe dat bevalt. Je krijgt er veel voor terug als je spullen wegdoet. Rust, ruimte en een terugkeer naar de basis. En vergeet niet: we leven in een wereld van overvloed. Alles wat je nodig hebt of ooit denkt nodig te hebben, bestaat al. Zie de winkel als je voorraadschuur. In het ergste geval koop je een voorwerp opnieuw wanneer je toch niet zonder blijkt te kunnen. Het liefst wel tweedehands, natuurlijk 🙂

Heb jij wel eens zonder deze elektrische apparaten geleefd? En wat is jouw advies: wel of geen koelkast in ons tiny house?

13 comments On Deze elektrische apparaten hebben we niet in ons tiny house

  • Wel of geen koelkast? Geen idee ik zou kiezen voor wel een koelkast. Wij kamperen tegenwoordig ook met een extra koelkast vooral om het bier koud te houden. Vroeger groeven we een kuil emmer met koud water, bier erin, dat ging ook prima. Ik ben benieuwd of jullie het gaan redden zonder koelkast.

    • Een kuil in de grond is de optie waar we naar neigen als we besluiten de koelkast weg te doen. In de zomer dan, want in de winter is het denk ik helemaal niet nodig om een aparte koele plek te creeeren. We gaan neigen er nu naar om de koelkast weg te doen… we gaan zien of dat gaat werken!

  • Alle respect voor jullie keuze. Voor mij zou dat te drastisch zijn…
    Lie(f)s.

  • Wij zouden ooit een plekje willen vinden waar we een “Groundfridge” kunnen ingraven. Google maar eens. Ik zie ook wel eens Tiny Houses voorbij komen die een luik in de vloer hebben waar voedingsmiddellen buiten de isolatielaag liggen. Maar het is de vraag of dat (nog) kan in jullie huis.

    • Van een groundfridge had ik nog nooit gehoord, dus ik heb even gegoogled. Lijkt wel wat op een simpele kuil in de grond, alleen dan meer fancy en je etenswaren zijn beter beschermd. Leuk! Luiken in de vloer hebben we, maar die zijn bedoeld voor opslag en zijn daarom geisoleerd. We zouden eens kunnen kijken hoe de temperatuur daar is. Waarschijnlijk is het er in de zomer alsnog te warm voor de opslag van eten. Ik denk dat we gewoon beginnen met een simpele kuil in de grond en dan kunnen we altijd overstappen naar iets geavanceerders als dat nodig blijkt te zijn 🙂

  • Wat inspirerend en dapper, al jullie keuzes! Echt heel leuk om mee te lezen met jullie proces in bewuster leven. Ik ben benieuwd hoe het gaat bevallen. Een vraag: is de koelkast van marktplaats wel een duurzamere optie dan een nieuwe? Ik las laatst op milieucentraal dat het veel energie scheelt als je een nieuwe en zuinigere koelkast koopt, in plaats van een oudere tweedehandse. Verder vraag ik me af of je het vriesvak niet gaat missen, juist om eten langer te kunnen bewaren en niet te hoeven weggooien.

    • Je hebt gelijk Roswitha, dat tweedehands koelkasten niet altijd duurzamer zijn dan nieuwe. Waar het om gaat is het energielabel: wij hebben daarom speciaal gezocht naar een superzuinige tweedehands koelkast (minimaal A+). Die hebben we gevonden, dus dan is tweedehands alsnog duurzamer dan nieuw. Het vriesvak was voor ons geen twijfelgeval. Die gebruiken we nu al amper, omdat we restjes eten altijd binnen een week opeten en het dan gewoon in de koelkast bewaren. Dus ik denk niet dat het voor ons lastig wordt om zonder vriezer te leven. We gaan het zien!

  • Wat leuk om te lezen! Volgens mij heb ik op enig moment zonder elk van deze apparaten geleefd, behalve de koelkast. Heel benieuwd wat jullie keuze daarin wordt! Alleen zonder wasmachine heb ik het nog geen maand vol gehouden. Veel apparaten zijn inmiddels stiekem wel weer in ons huis te vinden… food for thought voor mij…

    • Ja, een wasmachine is wel érg fijn, inderdaad! Leuk dat jij al hebt ervaren hoe het is om zonder deze apparaten te leven. Dan merk je dat je met veel minder toe kan dan je soms denkt. En ik snap dat je veel apparaten inmiddels weer in je huis hebt… dat gaat zo snel en sluipenderwijs wanneer je er niet bewust bij stilstaat.

  • Pingback: Bouwupdate 19: wat een werk, de afwerking van ons tiny house - Het Bewuste Stel ()

  • Voor als zijnde vleeseter is het nog wel een uitdaging zonder koel vrieskast, elke week naar de markt is ook niet te doen voor mij. en een grond koelkast zelf kan een oplossing zijn, al ben ik niet zeker voor vleesbewaring, alles dan maar wecken wat mij veel wordt energie kost woord nog wiken en wegen zonder koel – vrieskast. Goede website!

    • Ja, als vlees- en zuiveleter is het lastiger zonder gewone koelkast dan als veganist. Wellicht kan je vlees eten op de dag dat je het koopt en het op de andere dagen zonder vlees doen? Dat doen wij bijvoorbeeld met brood en (plantaardige) yoghurt – dat eten we op de dag dat we het hebben gekocht (en soms nog de dag erna). Omdat we dit niet meer elke dag eten waarderen we het des te meer als we het in huis hebben!

  • Pingback: Update: deze elektrische apparaten hebben we wel/niet in ons tiny house - Het Bewuste Stel ()

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail