Zo beleven we mijn zwangerschap op bewuste wijze

bewuste zwangerschap
Mooi mozeswiegje van Marktplaats

Het woord ‘bewust’ vormt het uitgangspunt van ons leven. Bij de keuzes die we hebben, de beslissingen die we nemen en de situaties waarin we terechtkomen, proberen we ons hierdoor te laten leiden. Zo ook bij mijn zwangerschap en ons aanstaand ouderschap. Hoe geven we in de praktijk vorm aan een bewuste en duurzame zwangerschap?

Begin juni verwachten wij ons eerste kind. In de afgelopen maanden hebben we al heel wat bewuste keuzes gemaakt rondom mijn zwangerschap en ons aanstaande ouderschap. Soms hebben we dingen gelaten. Soms hebben we juist dingen gedaan. Bij elk besluit proberen we de keuze te maken die het beste bij ons past. We proberen ons te laten leiden door hoe wij ons leven willen leven en hoe wij het ouderschap voor ons zien. Niet door wat anderen om ons heen doen of door wat gangbaar is in de maatschappij. Dat betekent niet dat we nooit de gangbare keuze maken; dat betekent wel dat dit dan een bewuste keuze is geweest. Welke bewuste keuzes hebben we tot nu toe gemaakt tijdens mijn zwangerschap?

Dit is wat we niet deden

 • We renden niet meteen naar de winkel om een stapel oh-zo-schattige rompertjes aan te schaffen
 • We schreven ons niet in bij de eerste de beste verloskundigenpraktijk om de hoek
 • We lieten geen pret- of geslachtsbepalende echo’s maken; we lieten zelfs geen twintigwekenecho doen
 • We bestelden geen blije doos
 • We schreven ons niet in voor allerlei wekelijkse mails van babywebsites
 • We richtten niet meteen een babykamer in met alles erop en eraan
 • We kochten geen stapels boeken over zwangerschap en bevallen

Dit is wat we wel deden

 • Toen we erachter kwamen dat ik zwanger was, vierden we dat meteen diezelfde avond met een etentje bij een restaurant in de buurt (ja, toen kon dat nog gewoon ;-)).
 • Al rond acht weken zwangerschap brachten we familie en goede vrienden op de hoogte van het heuglijke nieuws. Vanuit de gedachte dat we het óók met hen wilden delen als de zwangerschap in een miskraam zou eindigen.
 • Bij de bibliotheek leenden we een paar boeken over zwangerschap en bevallen. Een van deze boeken vond ik zo fijn dat ik het besloot aan te schaffen. Tweedehands, via Marktplaats.
 • Voor Sinterklaas vroeg ik een Kiind Magazine cadeau, een tijdschrift over natuurlijk ouderschap. Ook de Sint is fan van Marktplaats, want hij vond er een tweedehands exemplaar.
 • Bij tien weken zwangerschap lieten we onze eerste en tot nu toe enige echo maken. Zo bijzonder om op deze manier kennis te maken met ons kind! We realiseerden ons na deze echo dat we geen behoefte hebben aan aanvullende (medische) echo’s. We vinden het leuk als het geslacht van het kind een verrassing blijft. En we hoeven niet te weten of het kind wel of geen afwijkingen heeft. Dat merken we vanzelf wel. Ik wil graag ontspannen en onbezorgd van mijn zwangerschap genieten. Het niet-weten maakt dat voor mij mogelijk.
 • Bouke richtte in onze open kast in de woonkamer een altaartje in voor onze baby. Met daarin de echofoto, een kaars, een stekje van onze pannenkoekenplant en een hangertje van een baby in een buik dat mijn schoonmoeder vroeger heeft gedragen.
 • We schreven ons in bij een verloskundige die werkt vanuit een holistische visie op zwangerschap, bevalling, kraamtijd en ouderschap. Zij biedt langere consulten dan gewoonlijk, zwangerschapsmassages en -cursussen en indien gewenst meditatie, visualisatie en acupunctuur. Ze staat open voor zwangeren die (mogelijk) willen afwijken van het protocol. Ze geeft informatie over voors en tegens en legt uit wat je wel en niet te weten komt als je een protocol wel of niet opvolgt. Dat past bij onze bewuste visie.
 • Van een vriend die net vader was geworden, leende Bouke een toeter. Daarmee luistert hij met enige regelmaat naar het hart van de baby.
 • Elke week lees ik Bouke voor uit de online zwangerschapskalender van de week waarin we zitten. Een fijn moment samen.
 • Langzaam maar zeker scharrel ik een bescheiden baby-uitzet bij elkaar. Dat doe ik vanuit het uitgangspunt dat alles wat we nodig hebben al bestaat. Dat betekent in de praktijk dat we alles tweedehands proberen aan te schaffen. Dat lukt, want we zitten tot nu toe op een score van 100%! Positie- en babykleding, hydrofieldoeken, boeken en tijdschriften, een draagzak, een mozeswieg: we kregen of kochten alles via vrienden, kennissen, collega’s en Marktplaats.
 • We volgden een online informatiebijeenkomst van De Billenboetiek. Deze Utrechtse winkel is gespecialiseerd in wasbaar luieren. Wat een keuzemogelijkheden zijn er!
 • We dachten na over de combinatie baby en tiny house. Dat deden we vanuit het idee dat alle onderdelen van het tiny house minimaal twee functies moeten hebben. Zo bedachten we dat de gootsteen prima kan dienen als babybad. De zitvensterbank als box. En de eettafel als commode. De master bedroom (= slaapvide) zal tevens fungeren als babykamer.
 • Ik verdiepte me in babyzindelijkheidscommunicatie. Een reuze-interessant concept dat ik graag wil uitproberen!

Dit is wat we leerden

We zijn blij met de bewuste manier waarop we met mijn zwangerschap omgaan. Het voelt goed om bewust stil te staan bij de keuzemogelijkheden die er zijn. Om daar met elkaar en met de verloskundige over te praten. En om vervolgens een weloverwogen besluit te nemen dat past bij onze waarden.

Het voelt ook fijn om op niet-materiële wijze te groeien richting ouderschap. Erover lezen. Erover praten met familie en vrienden. Luisteren naar het hart van de baby. Voelen aan mijn groeiende buik en genieten van het bewegen in mijn buik.

En daarnaast voelt het fijn dat we onze spullen tweedehands aanschaffen. Dat er zoveel keus is aan wasbare luiers als tegenhanger voor vervuilende wegwerpluiers. En dat extra kamers of meubels niet per se nodig blijken te zijn wanneer je je huis multifunctioneel inzet. Een bewuste en duurzame zwangerschap is niet zo moeilijk als het lijkt!

Welke bewuste en duurzame keuzes heb jij gemaakt tijdens je zwangerschap of ouderschap? Of welke keuzes zie je om je heen? We zijn benieuwd!

2 comments On Zo beleven we mijn zwangerschap op bewuste wijze

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail