Bouwupdate 8: tiny house community in Roosendaal

tiny house roosendaal
Fotocredits: Stadsoevers

Roosendaal?! Ja, Roosendaal! Vorige maand stuurde mijn zusje een link door van een tiny house project in Roosendaal. We schreven ons last-minute in, mochten ons plan pitchen en… trokken ons toen terug uit het project. We leggen uit hoe we het traject hebben ervaren en waarom we besloten er niet voor te gaan.

Tiny Oevers

Op loopafstand van het station in Roosendaal verrijst eind dit jaar een tiny house community. Van tien huisjes. Bewoners hebben de vrije hand bij het ontwerp van hun huis. Voorwaarde is wel dat het huis maximaal 50m2 groot is en dat het duurzaam is gebouwd. Dat klonk ons goed in de oren! Een paar dagen nadat we voor het eerst van het project hoorden, vond de online informatieavond plaats. Daar konden we gelukkig nog bij aansluiten.

Onze wensen

De online informatieavond maakte ons enthousiast over het tiny house project in Roosendaal. Want in veel opzichten voldeed het project aan onze wensen:

  • Een gemeenschap met meerdere tiny houses
  • Focus op duurzaamheid en een kleine voetafdruk
  • Veel vrijheid om de plek gezamenlijk in te richten
  • Ruimte voor gemeenschappelijke voorzieningen
  • In het groen en tegelijkertijd vlakbij een station

Wat ons daarnaast aansprak was de nadruk op sociale betrokkenheid. Het is de bedoeling dat de tiny house bewoners meewerken om het gebied te ontwikkelen en aantrekkelijk te maken. Op welke manier, dat is dan weer aan de tiny house gemeenschap zelf. Ook qua planning was het project ideaal. Want eind dit jaar is het terrein bouwrijp gemaakt. En dat is exact het moment waarop wij ons tiny house af willen hebben.

We hadden er vooraf nooit aan gedacht om in Roosendaal of omgeving te gaan wonen. We hebben geen familie en vrienden in de buurt en kennen het gebied niet goed. Maar voor een ideaal project zijn we bereid te verhuizen naar een onbekend gebied. En sowieso leek het ons leuk en handig om eens te ervaren hoe zo’n project in z’n werk gaat, wat er bij komt kijken en wie er zoal op reageren. We schreven ons daarom in.

De pitch

Een paar dagen na inschrijving hoorden we dat we door de eerste selectieronde heen waren. Yes! Van de 57 aanmeldingen gingen er 21 door voor de pitch. Deze pitch vond plaats op de plek in Roosendaal waar de tiny houses komen te staan. En dus togen we op een regenachtige donderdagmiddag naar Roosendaal.

Daar bleek dat een deel van de geselecteerde kandidaten zich in de tussentijd al had teruggetrokken. In onze groep, de eerste van de twee, waren nog zeven gegadigden over. Naast ons waren dat een stel en vijf singles. Opvallend was dat wij de enige van onze groep waren die niet uit Roosendaal of omgeving kwamen. Het project richtte zich weliswaar sterk op Roosendaal, maar we hadden verwacht dat er meer mensen uit andere delen van het land bij zouden zijn.

Onze pitch ging goed. We hadden een presentatie voorbereid over onszelf, ons tiny house en onze dromen en idealen. Uiteraard hadden we onze maquette mee om te laten zien. En we stalden tijdens de presentatie een aantal van onze tiny house boeken en zero waste benodigdheden uit. Zo maakten we concreet wat we belangrijk vinden en waar we voor staan.

Wel of niet?

In de trein terug naar huis discussieerden we over het project. Want al de volgende ochtend zouden de tien kandidaten worden geselecteerd. We wilden vóór die tijd voor onszelf helder hebben of we door wilden met dit tiny house project in Roosendaal.

Op papier sloot het aan bij wat we wilden. In de trein merkten we dat we na de pitch minder enthousiast waren. Deels omdat we de enige kandidaten waren die niet uit Roosendaal en omgeving kwamen. We hadden het gevoel dat de drijfveer van de andere kandidaten daardoor anders was dan de onze. Wij gaan uit idealisme voor een tiny house. We zijn bereid te verhuizen naar de andere kant van het land voor een mooie woonplek. Veel van de andere kandidaten leken vooral voor het project te kiezen omdat het in de buurt is van hun huidige woonplek. Dat is een heel ander uitgangspunt dan het onze.

Daarnaast waren de meeste kandidaten voor het tiny house project in Roosendaal van onze leeftijd. Onze droom is om met verschillende generaties samen te wonen. We misten oudere generaties bij dit project.

Toch maar niet

We hadden net geen goed gevoel bij het project. Daarbij komt dat Roosendaal toch wel erg ver weg is van onze familie en goede vrienden. Terwijl we juist hadden besloten meer tijd met hen door te willen brengen. Was het de ideale plek geweest, dan hadden we het er wellicht voor over gehad om ver weg te gaan wonen. Nu we bij het project twijfels hadden, bleek de locatie een extra nadeel te zijn.

Na lang beraad in de trein (de treinreis was lang, dus we hadden veel tijd ;-)) besloten we er niet voor te gaan. We lieten bij thuiskomst weten dat we ons wilden terugtrekken. Wel zo netjes, vonden we. Want dan hoefde de selectiebureau geen rekening meer met ons te houden bij de selectie.

Sneltreinvaart

Hoe kijken we terug op het tiny house project in Roosendaal? We zijn blij dat we ons ingeschreven hebben. Het was een superleuke ervaring. Om te ervaren hoe zo’n project werkt en waar bij de selectie op wordt gelet. Om andere tiny house liefhebbers te ontmoeten en om ons netwerk te vergroten. We hebben een presentatie liggen die als basis kan dienen voor toekomstige project en gesprekken met gemeenten. En, het allerbelangrijkst, we weten nu nog beter waar we naar op zoek zijn in een woonplek en in een tiny house community. Dat is fijn.

We zijn benieuwd hoe het tiny house project in Roosendaal vorm gaat krijgen. Wellicht nemen we er een kijkje als de huisjes er staan. Bijvoorbeeld tijdens een open dag. Wij gaan op naar een volgend project. Roosendaal kwam ineens voorbij. Het was een leuke ervaring, in sneltreinvaart. Maar het was niet voor ons. We hebben er vertrouwen in dat we een andere, meer geschikte woonlocatie zullen vinden.

Leuk om te weten: de eerste open bouwdag van ons tiny house vindt plaats op zondag 13 september. Informatie volgt. Houd de dag vast vrij in je agenda als je langs wil komen.

3 comments On Bouwupdate 8: tiny house community in Roosendaal

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail