Update: deze elektrische apparaten hebben we wel/niet in ons tiny house

wasmachine in tiny house community Klein Zuidbroek
Onze gemeenschappelijke wasmachine die, helaas, onbruikbaar is in de wintermaanden

Vlak voor de verhuizing naar ons tiny house schreven we over de elektrische apparaten die we wel en niet zouden meenemen. Inmiddels wonen we alweer bijna een jaar (!) in ons tiny house. Tijd voor een update! Wat is de stand van zaken? Zijn er apparaten overbodig gebleken? Hebben we nog steeds geen stofzuiger? En leven we met of zonder koelkast?

Vanwege de beperkte ruimte in ons tiny house kunnen we weinig grote elektrische apparaten kwijt. En omdat we off-grid leven willen we ook het aantal kleine apparaten beperkt houden. Zo houden we ons energieverbruik laag. In februari vorig jaar schreven we over de keuzes die we destijds maakten. Waarbij we aangaven dat we deze keuzes als experiment zagen. Zouden we ergens toch niet zonder kunnen, dan konden we het simpelweg opnieuw (tweedehands) aanschaffen.

Koelkast

Dé vraag van een jaar geleden: to koelkast or not to koelkast? Bouke zag het wel zitten om zonder koelkast te leven. Ik twijfelde nog. Ik zat zo vast aan de opvatting dat je een koelkast nodig hebt. Omdat ik niemand kende die er geen had en het praktisch niet zo voor me zag. Toch besloten we de sprong te wagen. Onze koelkast bleef staan bij mijn schoonouders. Zouden we hem missen, dan zouden we hem in ons tiny house zetten.

Waar de koelkast nu staat? Bij een nieuwe eigenaar. Want het leven zonder koelkast bevalt goed. En daarom verkochten we hem weer door. We gebruiken een van de opbergbakken in de vloer als koelkast. Daar is het een paar graden koeler dan in huis. Ook in de zomer bleef ons eten daar goed. Het scheelt dat we veganistisch eten. Daardoor hebben we amper bederfelijke waar. Het enige waar we ’s zomers op moeten letten is dat we onze restjes binnen een dag opeten. Dat ging een paar keer mis, waardoor we, ik durf het bijna niet te zeggen, eten moesten weggooien. Schaam schaam.

Het meest ideale van geen koelkast hebben is dat we meer ruimte hebben in de keuken. Nu we klein wonen realiseren we ons pas hoe groot een koelkast is, relatief gezien. Zelfs als het een tafelmodel is. Op de plek die we voor de koelkast in gedachten hadden staan nu een schoenenrek en vier opklapstoelen. Voor beiden hadden we anders geen logische plek in huis gehad.

Waterkoker

Onze waterkoker was vooraf een twijfelgeval. We besloten al snel na de verhuizing om hem weg te doen. Hij kreeg een fijne nieuwe bestemming bij een familielid. In onze kleine keuken neemt een waterkoker relatief veel plek in op het aanrecht. En het is geen multifunctioneel apparaat. We hebben nog overwogen om voor een mooie ouderwetse fluitketel te gaan. Maar we zijn gezwicht voor de multifunctionaliteit van een pan. En dat bevalt goed. ’s Ochtends na het opstaan koken we een grote pan water. Daarmee zetten we koffie of thee en vullen we een thermosfles van 900ml. Zo hoeven we niet voor elk kopje opnieuw water te koken. Iets dat we voorheen in ons appartement wel deden. Zonde eigenlijk, als je erover nadenkt.

Wasmachine en -droger

Een wasmachine is een van de apparaten die ik niet graag mis. Ik moet er niet aan denken onze kleding met de hand te moeten wassen. En met de wasbare luiers van Miko lijkt me dat helemaal geen beginnen aan. In ons eigen huisje hebben we geen ruimte voor een wasmachine. Daarom hadden we onze zinnen gezet op een gemeenschappelijke wasmachine. Die is er gelukkig gekomen. Begin juni, een week voor de geboorte van Miko. Pffoee! Tot die tijd deden we onze was bij de wasserette. Niet ideaal. Wachten op een droge dag, vijf kilometer fietsen, hopen dat de machine leeg is, wachten op de was, weer naar huis fietsen, de was aan de lijn hangen en hopen dat het droog is voor het buiten vochtig wordt. Zo fijn dat we nu een wasmachine hebben!

Er zit wel een ‘maar’ aan dit verhaal: om bevriezing van de waterleiding te voorkomen, hebben we de watertoevoer in november moeten afkoppelen. Dat betekent dat we hem in deze wintermaanden alsnog niet kunnen gebruiken… We brengen daarom weer regelmatig een bezoekje aan de wasserette. Het vochtige weer noopt ons ertoe om de luiers van Miko daar soms in de droger te doen. Niet zo duurzaam, maar we redden het anders niet. Want zowel buiten als binnen duurt het te lang voor ze droog zijn. Vanaf maart of april kunnen we hopelijk weer onze eigen wasmachine gebruiken. Buiten aan de lijn laten drogen kan vermoedelijk al eerder.

Stofzuiger

Toen we naar ons tiny house verhuisden, deden we onze stofzuiger weg. Want die nam teveel plek in. En we dachten, heel idyllisch, ons huis wel schoon te krijgen met een bezem. Tja, dat bleek toch iets te optimistisch ingeschat. Ons huis wordt zo intensief gebruikt dat het supersnel stoffig wordt. Vooral de hoeken, vloerbakken en tatamimatten bleken lastig stofvrij te krijgen met een bezem. We hebben maar snel een tweedehands steelstofzuiger aangeschaft. Hij past in de meterkast, dus we hoeven er geen kostbare opbergruimte in huis voor te gebruiken. Wat een genot om weer ‘gewoon’ een stofzuiger te hebben. En voor Miko is het ideaal speelgoed. Hij vermaakt zich er uren mee!

Verder hebben we nog steeds geen…

 • Vaatwasser. Daar hebben we simpelweg de ruimte niet voor. En dat is prima. We vinden het geen probleem om met de hand af te wassen. Ook al is het soms wat onhandig dat het aanrecht zo snel vol staat.
 • Strijkijzer. De enige keer dat we er een nodig hadden was om nieuwe (tweedehands) gordijnen te strijken. We hebben toen een strijkijzer geleend bij de buren. Dat laat maar weer eens zien dat je niet alles zelf hoeft te bezitten.
 • Keukenmachine. We schaften een handmatige hakmolen met trekkoord aan als vervanging voor onze elektrische hakmolen-en-staafmixer-in-één. Die werkt prima om groente, verse kruiden of noten in kleine stukken te malen. Het werkt minder goed om bijvoorbeeld pesto mee te maken. Daarvoor gebruiken we onze losse staafmixer. We zijn nog steeds op zoek naar hét ideale kleine, multifunctionele apparaat voor… tja, voor alles eigenlijk. Maar de vraag is of dat bestaat 😉 En, eerlijk is eerlijk, het heeft ook niet onze prioriteit omdat we het redden met wat we hebben.
 • Televisie. Die sporadische keer dat we een film kijken doen we dat op onze laptop.

In een volgend blog gaan we in op de vraag of we het in de wintermaanden redden qua elektra. Hoe zit het met het verbruik van de elektrische apparaten in ons tiny house? En hoe verhoudt dit zich tot de opbrengst van onze zonnepanelen? Moeten we wel eens bijladen? To be continued!

Voor nu zijn we benieuwd: welk elektrisch apparaat zou jij wel eens zonder willen leven, al is het maar tijdelijk, als experiment?

3 comments On Update: deze elektrische apparaten hebben we wel/niet in ons tiny house

 • Pingback: 1 jaar tiny wonen: hier zijn we blij mee - Het Bewuste Stel ()

 • Door een warmtedraad om de waterleiding te draaien is het mogelijk om ook ’s winters de wasmachine te laten draaien.
  Sluit deze draad aan een zonnepaneel of accu.
  Maak op een plek waar ’s winters nog een beetje zonlicht is, maar vooral ook veel wind, een overkapping met 4 palen en een transparante golfplaat.
  Span daaronder een waslijn en dan heb je voor sommige dagen in de winter geen wasdroger nodig. De was waait dan als het ware droog.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail