Het minimaliseer-abc: de H van Houden

mozaïek van pauw

Het is de vraag der vragen als je gaat ontspullen. De vraag die ons enorm heeft geholpen met de aanstaande verhuizing naar ons tiny house. En de vraag die het zoveel makkelijker maakt om keuzes te maken tijdens het minimaliseren.

Ga je ontspullen, dan is het je doel om minder spullen over te houden dan je had. Niet om het ontspullen zelf, want dat is geen doel op zich. Het gaat om het achterliggende doel dat je ermee wil bereiken. Zoals meer fysieke ruimte creëren voor de paar spullen die je écht mooi vindt. Of meer aandacht overhouden voor de niet-materiële zaken in je leven. De neiging is dan om jezelf af te vragen: ‘Wat kan er weg?’ Dit is echter een vraag die het idee achter ontspullen niet dekt. Want ontspullen gaat niet om zoveel mogelijk wegdoen. Het gaat om het vinden van de – voor jou – juiste hoeveelheid spullen. En om het overhouden van spullen die echt van waarde voor je zijn.

De vraag ‘Wat kan er weg?’ is een lastige vraag. Want in principe kan alles weg! Er is vrijwel niks dat je verplicht bent om te bewaren gedurende je leven. Stel je jezelf deze vraag, dan is het niet verwonderlijk dat het moeilijk is om keuzes te maken. En dat ontspullen moeizaam gaat. De vraag gaat er onbewust vanuit dat er spullen weg moeten. Er komt druk op te staan. Het wordt misschien zelfs iets negatiefs om te minimaliseren.

Dit is dé vraag om te stellen

De oplossing? Draai het eens om. Stel jezelf de volgende vraag:

Wil ik dit houden?

Voelt meteen veel positiever, toch? Alsof je meer vrijheid hebt in je keuzes. Alsof je meer dingen mag houden. En alsof je niet verplicht bent om spullen weg te doen. Stel je jezelf deze vraag, dan zijn er drie antwoorden mogelijk:

  • Ja! Heb je meteen een ja-gevoel, dan is het duidelijk: het voorwerp mag blijven. Want je wil het graag houden. Om wat voor reden dan ook.
  • Nee. Is het antwoord ‘nee’, dan is het ook duidelijk: het voorwerp mag weg. Want je wil het niet houden. Gooi het niet zomaar in de prullenbak. Kijk of je het weg kan geven, kan verkopen of, als het niet meer bruikbaar is, kan recyclen.
  • Twijfel. Altijd een lastige, die twijfelgevallen. Wees kritisch en probeer meteen tot een ‘ja’ of ‘nee’ te komen. Is dat niet het geval, leg het voorwerp dan op de stapel met twijfelgevallen. Aan het eind van je opruimronde, als je alle spullen één voor één door je handen hebt laten gaan, kom je terug bij deze stapel. Probeer dan nogmaals of er een ‘ja’ of ‘nee’ komt. Blijft het een twijfelgeval? Houd het voorwerp dan. Wie weet dat er bij een volgende opruimronde wel een duidelijk antwoord komt. Spoiler alert: vaak is het dan een duidelijk ‘nee’ 😉

Wil ik dit houden?

De vraag ‘Wil ik dit houden?’ helpt ons enorm met keuzes maken tijdens het minimaliseren. Daarbij helpt het nog meer wanneer we ons doel of de gewenste situatie toevoegen. In ons geval: ‘Willen we dit houden voor in ons tiny house?’ Dit maakt de vraag nog concreter en daarmee automatisch makkelijker te beantwoorden. Het zet ons namelijk aan het denken. Hoe ziet ons huis eruit? Als we het willen houden, hebben we er dan wel fysiek de ruimte voor? Waar gaan we het bewaren? Toen mijn zusje naar het buitenland verhuisde met alleen een paar koffers als bagage, was de vraag die zij stelde: ‘Wil ik dit houden om in mijn koffer mee te nemen?’ Wanneer je het huis van een overleden familielid opruimt, is de vraag misschien: ‘Wil ik dit houden om in mijn eigen huis te gebruiken?’

Het mozaïek op de foto is een voorwerp waarvoor het antwoord op de vraag ‘Wil ik dit houden?’ volmondig ‘ja’ was. Ja, dit willen we zeker houden! Ik kreeg het mozaïek voor mijn afstuderen en vindt het prachtig. Ik wilde het per se ophangen in ons tiny house. We hebben er zelfs met het ontwerp rekening mee gehouden dat er plek voor zou zijn. Andere decoratie heeft het niet gehaald. Zoals de wereldkaart waarop we de landen die we hebben bezocht hebben opengekrast. Een mooie poster die in ons huidige appartement hangt en die we er zeker hadden laten hangen als we niet zouden verhuizen. Maar we wilden het niet houden voor in ons tiny house. Want: te groot en net niet leuk genoeg.

Naast het woord ‘houden’ kunnen we de vraag nog verder analyseren:

Wil ik dit houden?

Wil je een voorwerp houden of denk je dat je een voorwerp wil of moet houden? Er zijn veel redenen te bedenken waarom je denkt iets te moeten houden. Bijvoorbeeld omdat je er veel geld voor hebt betaald. Omdat je het cadeau hebt gekregen. Of omdat de reclame zegt dat je het nodig hebt. Omdat je vrienden het hebben. Omdat je het vroeger gebruikte of mooi vond. Allemaal niet zulke goede redenen om iets te houden. Het gaat erom of je diep van binnen het voorwerp wil houden.

Wil ik dit houden?

Ben jij het die een voorwerp wil houden of is het de stem van een ander die je dit influistert? Misschien is het de stem van je partner of van je ouders die zegt dat je het moet houden. Of de stem van de algemeen heersende norm in de maatschappij. Het gaat erom wat jij wil. Het is jouw voorwerp, jouw huis, jouw leven. En daarmee is het jouw keuze. Welke keuze past bij jou? Wat is jouw antwoord op de vraag of je het wil houden? Dat is het enige dat telt.

Wil ik dit houden?

Heb je dingen twee- of driedubbel, dan is het de vraag of je dit specifieke exemplaar wil houden. Misschien wil je wel een schaar hebben in je huishouden omdat dat het leven net wat makkelijker maakt. Heel begrijpelijk 😉 De vraag is alleen of je er drie nodig hebt. Want is één niet voldoende? En welke van de drie wil je dan het allerliefst houden?

Vertrouw op je gevoel

Misschien is het soms lastig om antwoord te geven op de vraag of je een voorwerp wil houden. Vertrouw op je gevoel. Welk antwoord komt er als eerste in je op? Het is daarnaast een kwestie van oefenen, leren, ervaring opdoen. Het wordt vanzelf makkelijker. Is het toch lastig, dan helpen deze vragen je bij het krijgen van een antwoord. Succes en vooral veel plezier met opruimen!


Lees hier meer letters van het minimaliseer-abc.

3 comments On Het minimaliseer-abc: de H van Houden

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail