Bouwupdate 14: ons huis krijgt vorm!

tiny house opbouw

Tadaa! Ons huisje staat! Vorige week zetten we de wanden van ons tiny house rechtop en plaatsten we het dak erop. In één dag van vloer naar huis. Superleuk, want nu zien we echt hoe het huis eruit komt te zien. Een (foto)verslag van de dag.

Bouke trommelde vorige week zijn fietsvrienden weer eens op om een dag te helpen klussen. Ook zijn moeder en broer waren weer van de partij. De houten constructie van de wanden en het dak waren af en we hadden flink wat handen nodig om deze onderdelen te plaatsen. Heel fijn dat we zoveel mensen in onze omgeving hebben die regelmatig komen helpen! We begonnen vroeg, omdat we geen idee hadden hoe lang het zou duren om de wanden en het dak van ons tiny house te plaatsen.

Een soepel begin

Het begin liep soepel. We plaatsten de lange achterwand op de vloer. Met lange schroeven maakten we de onderkant van de wand vast aan de vloer. Vervolgens plaatsten we beide kopse kanten. Ook die kregen schroeven ingedraaid. En met spanbanden maakten we de kopse kanten vast aan de lange wand van het tiny house. Want het vastschroeven zouden we pas doen als het dak erop zat.

Het zware werk

In tegenstelling tot de wanden bestond het dak uit meer dan het houten frame. Op de gevelbekleding na was het dak zelfs al helemaal af. Isolatiemateriaal (métisse; gerecyclede spijkerbroeken) tussen het houten frame, een laag folie aan zowel binnen- als buitenkant, en de plafondplaten. Zelfs de isolatielatten om de gevelbekleding aan vast te monteren zitten er al op.

Waarom hadden we het dak al afgemaakt? Dat leek ons handig, omdat we dan niet boven ons hoofd aan het dak hoefden te werken. We hadden ons alleen nogal verkeken op de combinatie van omvang en gewicht van het dak… Dat was aanmerkelijk zwaarder dan toen het nog slechts een houten frame was. Dat merkten we toen we het dak van de grond op de trailer wilden tillen. Een paar plafondplaten raakten licht beschadigd. We vroegen ons af hoe we het plafond ooit op de wanden zouden kunnen tillen.

Het plafond erop

We realiseerden ons dat we onvoldoende hoogte hadden om het dak vanaf de vloer op de wanden te tillen. Een van de kopse kanten moest er daarom uit. En we moesten natuurlijk de andere lange wand nog plaatsen. Het lastige daarbij was dat deze wand bestaat uit drie delen. Het middelste deel is de grote raampartij en laat die nou nog bij de glaszetter staan. De twee andere delen konden we wel plaatsen. Met flink wat stutpalen en een extra balk tussen de twee delen. Want anders zou het dak doorzakken als het op de wanden lag. We bedachten een strategie voor het plaatsen van het dak. Hoe we zouden tillen, wie op welke plek zou staan. Die werkte. Want het dak lag binnen no time op de wanden van het tiny house. Dat ging onverwacht makkelijk! Jeej! De vlag kon worden geplaatst.

De laatste loodjes

We waren er toen niet. Want het dak moest nog op de juiste plaats worden gelegd. Vervolgens boorden we het dak vast aan de wanden van het tiny house. En de wanden aan elkaar. De kopse kant die we eruit hadden gehaald, kon er weer in. De oplettende lezer merkt dat we het telkens hebben over ‘het dak’, terwijl het dak uit twee delen bestaat. Vandaag hebben we alleen het lange deel geplaatst. Het korte deel (ruim een meter lang, bijna drie meter breed), waarin een dakraam zit, volgt een andere keer. Dat hadden we nog niet afgemaakt (isolatiemateriaal, folie, platen) en dat gaan we eerst doen voor we het gaan plaatsen. Maar dat kan Bouke na de opgedane ervaring wel in zijn eentje 😉

Het was een bijzondere dag. Nu de wanden en het dak zijn geplaatst, ziet het er écht uit als een huis. We zien duidelijk de vorm en de grootte. En dat is superleuk! Ons eerste drankje in de zitvensterbank van het hoekraam was heerlijk. We zien onszelf al helemaal zitten op een heerlijke herfstachtige zondagochtend in deze knusse hoek! Hieronder een fotoserie van de dag. Een technische blog over de opbouw van de wanden en de materiaalkeuzes volgt binnenkort.

tiny house opbouw
Tent leeghalen om ruimte te creëren. De trappetjes voor straks staan al klaar 😉
tiny house opbouw
Lange wand rechtop. Dit ging nog soepel. Links staat het dak klaar.
tiny house opbouw
Kopse kant erbij. Te voorbarig, want die moest er later weer uit om het dak op de wanden te kunnen plaatsen.
tiny house opbouw
Andere kopse kant erbij. Die kon gelukkig wel blijven zitten 😉
tiny house opbouw
We tilden het dak vanaf de grond op de vloer van het tiny house. Een hels karwei!
tiny house opbouw
De andere lange zijde bevestigen. Deze moesten we goed stutten, omdat het middenstuk waar de grote raampartij komt, ontbreekt.
tiny house opbouw
Het dak ligt!
tiny house opbouw
Millimeterwerk: het dak op de juiste plaats leggen
tiny house opbouw
De vlag kan uit, want het hoogste punt is bereikt 🙂
tiny house opbouw
Kopse kant die we eruit hadden gehaald, er weer in.
tiny house opbouw
Pannenbier!

P.S. De tiny house open dag is verplaatst van zaterdag 7 november naar zondag 29 november 2020. Want dan kunnen wij ons de komende weken meer focussen op het bouwen en op meters maken. Meer info over de open dag volgt.

6 comments On Bouwupdate 14: ons huis krijgt vorm!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail