Bouwupdate 1: tiny house ontwerp

tiny house ontwerp
Voorlopige ontwerpen: links de voorgevel en rechts de achtergevel

Afgelopen week stond in het teken van ontwerpen. Van de buitenkant van ons tiny house, om precies te zijn. We hebben op dit moment drie schetsen op papier staan en zijn benieuwd welk ontwerp jou het meest aanspreekt. Kom maar door met je stem!

De binnenkant van ons huis hadden we al aardig op papier staan. De indeling dus. Waar komt de vide, hoe groot wordt de badkamer, waar begint de trap. Nu was het tijd voor de buitenkant. Willen we horizontale of verticale gevelbekleding? Hoe groot worden de ramen? Gaan we voor een plat of een schuin dak? We hadden daar al ideeën over. Want als je naar de indeling van je huis kijkt, houdt je vanzelf rekening met de buitenkant. We hadden de gevels alleen nog niet op papier staan.

Potlood en papier

Dus Bouke ging aan de slag. Met potlood, papier, liniaal en gum. Hij tekende verschillende schetsen op basis van onze ideeën. We bespraken deze schetsen met mijn vader. En verwerkten zijn voorstellen in nieuwe tekeningen. Zes varianten in totaal. Die legden we voor aan vrienden, familie en collega’s. De meningen verschilden, maar er waren diverse elementen die goed gewaardeerd werden. Zoals het grote hoekraam. De schuine gevelbekleding. De raampartij over de hele hoogte van het huis.

Drie voorlopige ontwerpen

Bouke ging opnieuw aan de slag met alle input. We kwamen uit op drie verschillende ontwerpen. Je ziet ze op de foto. Met deze ontwerpen gingen we naar tiny house bouwer Dimka. We hadden ons aangemeld voor zijn workshop ‘ Bouw je eigen tiny house’. Die ging niet door vanwege corona. Dimka was wel bereid ons een-op-een te ontvangen op 1,5 meter afstand. Superfijn. We konden hem het hemd van het lijf vragen over de bouw en het ontwerp van ons tiny house.

Leren van een ervaren bouwer

Wat een bron aan informatie! Dimka is bezig met zijn elfde tiny house en dat is te merken. Hij heeft overal antwoord op. Na vier uur tolde ons hoofd van alle informatie. Het was het meer dan waard om bij hem langs te gaan. Dit scheelt ons dagen aan uitzoekwerk, het voorkomt beginnersfouten tijdens de bouw en het optimaliseert het ontwerp van ons tiny house:

  • Uitzoekwerk: Dimka wist ons bijvoorbeeld te vertellen waar je terecht kan voor kozijnen die speciaal gemaakt zijn voor tiny houses. Welk gereedschap je nodig hebt als je een tiny house bouwt. Welk isolatiemateriaal prettig is om mee te werken. Wat de voor- en nadelen zijn van verschillende soorten gevelbekleding.
  • Bouwfouten: Dimka liep met ons het bouwproces van een tiny house door. En gaf praktische tips voor beginnende bouwers. In welke volgorde je bouwt. In welke richting je de liggers van de constructie bevestigt. Hoe je de gevelbekleding vastmaakt aan de liggers. Hoe je ervoor zorgt dat condensvorming (door douchen, koken en leven) wegstroomt via de muren en het dak.
  • Ontwerp: Dimka adviseerde ons over de afmetingen van ons tiny house. Om binnen het toegestane gewicht van 3500 kilo te blijven, kunnen we ons tiny house beter iets minder breed maken dan de drie meter die we in gedachten hadden.
tiny house ontwerp
Dimka geeft uitleg over de bouw van een tiny house

We spraken Dimka in zijn werkplaats. Het leuke is: hij is daar nu een tiny house aan het bouwen! Een tiny house (in aanbouw) geeft echt een ander perspectief dan tekeningen op papier. We konden er omheen lopen, binnenkijken en de ruimte ervaren. Het inspireerde ons om bepaalde elementen van het huis in ons eigen eigen ontwerp terug te laten komen. Zoals een verticale raampartij en een lage instap bij de vide.

Welk ontwerp vind jij het mooist?

Komende week sleutelen we verder aan het ontwerp van ons tiny house. Met de informatie en adviezen die we van Dimka kregen. En met de input van jou! Want we zijn benieuwd wat jij van ons ontwerp vindt. Welke van de drie ontwerpen vind je het mooist? Welke elementen spreken je aan? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Dit was de eerste bouwupdate. Vanaf nu houden we jullie elk weekend op de hoogte van de vordering van de bouw.

20 comments On Bouwupdate 1: tiny house ontwerp

  • Marijke de Stoppelaar

    Hoi Bouke en iris,
    Ik vind ontwerp 1 mooi. Vanwege de speelsheid van het houtwerk. De schuine planken. Het ziet er origineel uit. Alleen aan de achtergevel is rechts een raampje minder, dan bij de andere twee. Ik vroeg me af hoe het dan met het licht zit?
    Wat mooi hoe jullie hiermee bezig zijn!
    Hartelijke groet
    Marijke

    • Hoi Marijke, we zijn er nog niet helemaal uit hoeveel raampjes we aan de achterkant doen. Daar gaan we nog even verder aan schetsen. We krijgen voldoende licht binnen via de voorkant en zijkanten van het huis, dus een raam meer of minder aan de achterkant maakt niet veel uit qua hoeveelheid licht.

  • Karin van Rijs

    Hoi Bouke en Iris,

    Gevel nr 1 spreekt mij het meeste aan. Ik denk dat je daar het meeste licht binnen krijgt en het meest ruimtelijke gevoel. Is het een bouwtechnisch iets dat jullie in de achtergevel gebruik maken van verschillende kleine ramen ipv grotere, of heeft dit te maken met warmte verlies?

    • Hoi Karin, het is vooral esthetisch 🙂 We vinden het een mooi tegenwicht aan de grote raampartijen aan de voorkant om aan de achterkant kleinere ramen te doen. We gaan nog spelen met het aantal kleine raampjes en de plek.

  • Ik zou voor optie 3 gaan. Optisch lijk je zo boven net wat meer ruimte te hebben door het schuine dak.

  • Liesbeth de Stoppelaar

    Het derde ontwerp met de ramen voor van het eerste lijkt mij mooi. Ik vraag me ook af of de ramen aan de achterkant groter kunnen. Je weet; ik houd van veel licht! Fijn dat Dimka met jullie meedenkt! Ben benieuwd naar jullie volgende stap!

  • ‘k Vind één eigenlijk wel mooi. ‘k Vermoed dat het ook meer binnenruimte heeft.
    Een sobere lijn.
    Mar jullie moeten kiezen, jullie moeten er in wonen!
    Lie(f)s.

  • Jeroen den Bieman

    Ontwerp drie vind ik erg mooi.

  • Lieve luitjes,

    Ik vind bouw nummer 1 het mooiste.
    Schuine dak en de ramen vind ik erg speels.
    Veel succes.
    Groetjes Julieta luidens

    • Hoi Juliette, we zijn het helemaal met je eens, de ramen en het schuine dak maken het huis ietsje minder strak en dat bevalt ons wel 🙂 We neigen nu naar een combinatie van ontwerp 1 (ramen en schuine gevelbekleding) en 3 (dak).

  • Ook ik vind ontwerp 1 het mooist. Strak en dat schuine raam is erg mooi passend in het ontwerp. Geen ingewikkelde constructie in verband met de beide daken. Ik heb slechte ervaringen met platte daken. Wij zijn heel tevreden met de verticale planken bij ons houten huis. Komt er een groen (Sedum) dak op? Leuk deze ontwerpfase. Ben benieuwd hoe het uiteindelijk wordt.

    • Hoi Jetske, een groen dak hebben we overwogen maar is waarschijnlijk te zwaar. We zitten met een maximumgewicht van 3500 kg en het wordt puzzelen om daar binnen te blijven. Ik ben benieuwd waarom je slechte ervaringen hebt met platte daken. Heeft dat te maken met koel houden in de zomer?

  • Ik stem op ontwerp 1 🙂

  • Ontwerp 3 spreekt mij het meeste aan, zeker ook vanwege de overstekende dakdelen.
    De lengteramen van 2 vind ik dan weer het meest aansprekend.
    En voor de ramen in de voorgevel aan de linkerkant kies ik voor 1 met de schuine (rabbat?) delen, geeft zo’n leuk effect, en voor mij een beschermend effect, van links naar rechts bekeken.
    Het hoekraam natuurlijk fantastisch.
    En weet je wat zo leuk is, wij kunnen zeggen wat ons aanspreekt, jullie zijn degenen die er gaan wonen, dus uiteindelijk wordt het jullie eigen fijne tiny house. Kan maar zo zijn dt ik er met mijn keuzes een rommeltje van maak.
    Succes met kiezen en bouwen, ja mer dat de eerste teleurstelling daar is, er komt vast een oplossing voor.

  • Dick Kroondijk

    Ik kies voor optie 3. Het schuine dak met oversteek vind ik speels en wat minder strak dan optie 1 en 2. Succes met het nemen van de beslissing.

  • Hetty Kooreman

    Ik ben voor optie 3

  • Optie 1! Hoe meer licht, hoe beter. Mooi schuin en zonder al te veel uitsteeksels. Ben reuze benieuwd en ga veel van jullie leren!

  • Optie 3 spreekt mij gevoelsmatig het meeste aan. Een kleine wijziging die ik persoonlijk nog aan zou passen: het dak aan beide zijden iets over laten steken, en niet alleen rechts. Maar wat jullie ook kiezen, het wordt sowieso mooi!

  • Pingback: Bouwupdate 5: de onthulling van onze tiny house maquette - Het Bewuste Stel ()

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail