Wat neem je als minimalist mee op wereldreis? Wij reisden zeven maanden met de trein door Azië. Ons doel: zo lichtgewicht mogelijk reizen zonder spullen te missen. In deze vijfdelige serie laten we zien wat we meenamen. Vandaag deel 2: ons zero waste overlevingspakket voor op reis.
Thuis zijn we al zo’n drie jaar bezig om onze hoeveelheid afval te verminderen. Toen we lang op reis gingen, besloten we om ons streven naar zero waste zoveel mogelijk voort te zetten in den vreemde. We vermoedden dat dit minder makkelijk zou zijn dan thuis. Je bent veel onderweg, hebt geen vaste adressen voor verpakkingsvrije boodschappen en de manier waarop in het buitenland over verpakkingen wordt gedacht is soms anders dan in Nederland. Een goede voorbereiding was daarom essentieel om ons voornemen te laten slagen.
Doe het met wat je hebt
We pleiten er altijd voor om geen nieuwe producten te kopen als je zero waste gaat. Dat is niet nodig. Want thuis heb je liggen voor een zero waste levensstijl. Denk aan glazen potjes, plastic bakjes en linnen tasjes voor je onverpakte boodschappen.
Voor onze reis bleek deze stelregel niet volledig op te gaan. We wilden producten mee die zowel stevig als multifunctioneel zijn. De Dopper die we gebruiken voor water is bijvoorbeeld minder geschikt voor warme dranken. Onze thermosfles van 0,8 liter was te groot om mee te nemen. Onze mason jars zijn van glas en we wilden liever geen glazen producten mee op reis.
Onze zero-waste-op-reis-paklijst
We schaften daarom enkele nieuwe producten aan om zero waste te kunnen leven op reis. We gingen niet over één nacht ijs en bezochten verschillende winkels om producten te vergelijken. Dit is wat we meenamen:
- 2 rvs-bewaarbakken
- 2 thermosflessen
- 2 rvs rietjes
- 2 waterzakken
- 2 besteksets
- 2 paar eetstokjes
- 2 bulkzakjes
- 2 groentenetjes
- 1 kleine Keep Leaf
Bewaarbakken
De bewaarbakken kochten we bij de Dille en Kamille. We kochten een grote van 1260 ml en een kleine van 780 ml. Beiden zijn lekvrij af te sluiten. Dat was essentieel voor ons. We zaten niet te wachten op een volle tas besmeurd met eten. We gebruikten de bakken om restjes eten in op te bergen, om havermoutpap en noodles in te maken als we onderweg waren en om street snacks in te doen die we vervolgens meteen opsmikkelden. En zoals het een echte Hollander betaamd gebruiken we ze ook als broodtrommel.
Thermosflessen
Onze thermosflessen van 300 ml kochten we bij WAAR. Ze zijn van het Nederlandse merk Retulp. Model Tumbler. Kleur zwart. Het zijn stijlvolle flessen die tegen een stootje kunnen. Ze zijn niet te groot en passen daardoor onder een koffieautomaat. Door het theefilter zijn ze ook te gebruiken voor losse thee. Ideaal.
We gebruikten de thermosflessen voor water en thee. Net zoals alle Chinezen doen. Zaten we in een koffiebar die zijn dranken in plastic of karton serveerde (ja, dat kwam veel voor in Azië, zelfs als je niet to go bestelde), dan vroegen we of de koffie in de thermos kon. Fruitsappen, smoothies en andere drankjes die we op straat bestelden, gingen ook in de thermos. Bouke raakte zijn fles tijdens de reis kwijt en kocht als vervanging een waterdichte thermosbeker van het merk Thermomug. Hij was er achter gekomen dat hij een beker fijner vindt drinken dan een fles.
Waar we van tevoren niet aan hadden gedacht was dat er bij sapjes en smoothies een rietje wordt meegegeven. Van plastic. In Singapore liepen we tegen een herbruikbare rvs rietjesset aan. Zo hoefden we de rest van de reis geen wegwerprietjes meer te gebruiken.
Waterzakken
De waterzakken kregen we ooit bij deelname aan een triathlon. Het fijne is dat er veel water in past (twee liter) en dat ze amper plek innemen als ze leeg zijn. In landen waar we water uit de kraan dronken, gebruikten we ze weinig. Alleen bij lange wandelingen en trein- en bootreizen haalden we ze tevoorschijn. In landen waar kraanwater drinken niet veilig was, vulden we de waterzakken op plekken waar drinkwater beschikbaar was. Zo hadden veel hotels en guesthouses in zuidoost-Azië een waterfilter in de keuken staan. Niet bedoeld voor gasten, maar op ons verzoek waren ze bereid onze zakken te vullen. Op deze manier lukte het ons (bijna) geen flessen water te kopen. Ik vermoed dat we in zeven maanden minder dan tien flessen water hebben gekocht. Een goede score, vind je niet?
Bestek
De besteksets van Sea to Summit kochten we bij outdoorwinkel Zwerfkei. Gemaakt van aluminium en daarmee stevig, lichtgewicht en duurzaam.
In Azië wordt met eetstokjes gegeten. Veel restaurants bieden alleen houten wegwerpstokjes aan. We hadden er niet aan gedacht herbruikbare eetstokjes mee te nemen. Daarom vroegen we in China in een restaurant met herbruikbare bamboestokjes of we deze stokjes mochten houden. Dat mocht. Zo hadden we de rest van de reis eigen eetstokjes, waar we veelvuldig gebruik van maakten.
Zakjes
De bulkzakjes, groentenetjes en Keep Leaf hadden we al en hoefden we niet aan te schaffen voor de reis. De bulkzakjes kochten we online bij Bag Again. De groentenetjes en Keep Leaf offline bij WAAR. We gebruikten ze voor boodschappen. Droge producten zoals rozijnen en noten gingen in de bulkzakjes. Groente en fruit ging in de groentenetjes. De Keep Leaf gebruikten we voor dagtripjes om snacks in mee nemen.
Minimalistisch?
Je vraagt je misschien af hoe minimalistisch het is om allerlei spullen mee te nemen om zero waste te leven op reis. Want bovenstaande spullen nemen ruimte en gewicht in. Wij hadden het ervoor over omdat minder afval produceren voor ons belangrijk is. Het bleek ook praktisch: als we ‘s avonds een pastamaaltijd voorbereidden voor de dag erop, dan namen we dat mee in onze bewaarbak. En we hadden de ruimte in onze backpacks voor alle bakken en zakken omdat we weinig kleding en andere spullen mee hadden 😉 De met afval bezaaide stranden die we op de reis zagen, sterkten ons ook in onze keuze om onze eigen bakken, bekers en bestek mee te sjouwen.
Ben jij bezig met zero waste als je op reis gaat?
8 comments On Onze minimalistische wereldreis deel II: zero waste
Leuk geschreven jullie blog en heel informatief !
Heel inspirerend!! Zoals al jullie blogs!
Dank voor het delen.
Nog een vraagje over die rvs bewaarbakjes. Jullie schrijven dat jullie daar je havermout en noodles in opwarmden. Ze kunnen dus op een verwarmingspit gezet worden? Kan dus een pannetje schelen op reis? Hoe zwaar zijn ze?
Hoi Dirkje, leuk om te horen dat onze blogs inspiratie bieden 🙂 Over de rvs-bewaarbakken ben ik niet helemaal duidelijk geweest, denk ik. Wij reisden veel met langeafstandstreinen, zoals de Transsiberie Express door Rusland en de hogesnelheidslijn in China. In die treinen staat een watertap, waar je (gratis en onbeperkt) heet water kan tappen. Wij deden onze noodles of havermout in onze bak en tapten er heet water bij. Zo hadden we een lekker maaltje. Wil je een bakje dat tegelijkertijd als pannetje dient, dan zou ik daarnaar op zoek gaan bij een gespecialiseerde outdoorwinkel, zoals Kathmandu of Zwerfkei. Dat moet daar te vinden zijn! Onze bewaarbakken heb ik even voor je gewogen: de kleine is 330 gram en de grote 440 gram.
Dankjewel voor je toelichting, Iris!
Ah ja, met heet water erbij kun je natuurlijk ook al noodles en havermout maken. Handig dat die langeafstandstreinen in Rusland en China een heet watertap hebben. Een bakje waar je én in kunt koken én dat goed afgesloten kan worden, is wellicht lastiger te vinden. Maar ik ga er eens naar kijken bij een outdoorwinkel.
Ik heb al wel bedacht dat friet of andere afhaalmaaltijden prima in zo’n RVS-bewaarbak kunnen. 330/440 gram standaard in mijn tas is goed te doen 🙂
Dankjewel!
Zo’n bewaarbak is inderdaad ook prima geschikt voor afhaalmaaltijden. Wil je iets lichters, dan kan je een bakje van tupperware/kunststof/plastic gebruiken, tenzij je liever geen plastic meer gebruikt natuurlijk.
Pingback: Onze minimalistische wereldreis deel 3: bewust fotograferen - Het Bewuste Stel ()
Pingback: Onze minimalistische wereldreis deel 4: ontspanning en vermaak - Het Bewuste Stel ()
Pingback: Onze minimalistische wereldreis deel V: schoon, veilig en comfortabel reizen - Het Bewuste Stel ()
Sliding Sidebar
Zoek op tag
Welkom bij Het Bewuste Stel
Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.
Meer over ons lees je hier.
Veel leesplezier!
Recente berichten
Volg ons via e-mail