Met de zero waste raamsticker weet je waar je terecht kan met eigen verpakkingen

zero waste raamsticker
Fotocredits: Zero Waste Nederland

Heb jij ‘m al gespot, de zero waste raamsticker? Hij hangt al op meer dan 6000 plekken in Nederland. Waarom deze sticker? En wat kan je er als consument mee? Plus foto’s van de Zero Waste Wandeltour, waarbij we langs winkels gingen waar de sticker hangt!

De zero waste raamsticker

Ruim twee jaar geleden ontwikkelde Zero Waste Nederland de zero waste raamsticker. Winkeliers, horecazaken en andere ondernemers plakken de sticker op hun raam. En laten daarmee zien dat klanten bij hen terecht kunnen met hun eigen bakjes en zakjes. Zo weet je zeker dat het personeel er niet raar van opkijkt als jij je eigen verpakking meeneemt. Naast de RAAMsticker is er een KRAAMsticker. Die is voor winkeliers die de sticker aan de buitenkant van hun marktkraam, weegschaal of kassa willen plakken.

Waar hangt de sticker?

De zero waste raamsticker hangt inmiddels al op meer dan 6000 plekken in Nederland. Op deze kaart houdt Zero Waste Nederland bij waar de sticker is geplakt. Neem maar eens een kijkje om te zien waar de sticker hangt in jouw buurt!

Een sticker van plastic?

Ja, de sticker is gemaakt van plastic. Qua materiaal is dat minder milieuvriendelijk dan bijvoorbeeld papier. Het is echter een bewuste keuze van Zero Waste Nederland. Want plastic bleek duurzamer dan bijvoorbeeld papier, maïszetmeel of hout. De sticker hangt meestal lang in de zon. En op een raam of deur die regelmatig schoongemaakt wordt. In tegenstelling tot papier blijft plastic jarenlang goed. En de kleur blijft behouden. Op deze manier hoeft de sticker niet snel vervangen te worden.

Wat kan jij doen?

Ben je consument? Dan kan je ervoor kiezen je boodschappen te doen op plekken waar de sticker hangt. Om zo ondernemers te sponsoren die willen bijdragen aan afvalvermindering. Wil je een stap verder gaan, bestel dan zelf een sticker. En biedt de sticker vervolgens aan bij een winkelier in jouw buurt. De sticker wordt verkocht tegen kostprijs (€0,50). Ben je zelf ondernemer? Schaf dan een zero waste raamsticker aan en hang hem op raam, deur of kassa. Zo nodig je jouw klanten uit om hun eigen verpakkingen mee te nemen. En zet je hen aan tot nadenken over afvalvermindering.

Wat vind ik van de sticker?

Ik vind de sticker een mooi initiatief. De boodschap op de sticker is simpel, vriendelijk en positief. De zin ‘Neem gerust je eigen verpakking mee’ vind ik allesbehalve belerend. Ik denk dat de sticker de drempel weg kan nemen om eigen bakjes en zakjes mee te nemen naar een winkel. Vind je het nog wat ongemakkelijk om verpakkingsvrij boodschappen te doen, dan zijn winkels met de sticker een mooi beginpunt. 

De sticker brengt ook het gesprek op gang tussen klanten en winkeliers over verpakkingen. Dat merk ik zelf ook. Ik kocht tien stickers en deel die uit aan winkeliers in mijn buurt. Ik raak in gesprek met ondernemers en merk dat de sticker hen aan het denken zet. Soms vertellen ze waar ze zelf al mee bezig zijn om verpakkingen te verduurzamen of afval te verminderen. Dat zijn leuke verhalen om te horen. Wat mij betreft is de sticker daarmee een mooie en eenvoudige manier om zero waste te promoten!

Uiteraard kan je ook met je eigen verpakkingen terecht in winkels zónder sticker. Hier vind je bijvoorbeeld een overzicht van winkels in Utrecht en Leidsche Rijn waar je terecht kan voor onverpakte producten. Laat een winkel zonder sticker je er daarom vooral niet van weerhouden om er jouw zero waste boodschappen te doen. De speciaalzaak en de markt zijn een mooi beginpunt voor verpakkingsvrij winkelen.

Hoe was de Zero Waste Wandeltour?

Superleuk! Op 12 september leidde ik samen met mede-zero waster Marieke de wandeltour in het centrum van Utrecht. En gisteren deed ik twee tours door Leidsche Rijn. Zowel langs winkels waar de zero waste raamsticker hangt als langs plekken waar hij niet hangt, maar waar je wel terecht kan met je eigen verpakkingen. Tijdens de tour in Utrecht was BrightVibes mee met een cameraploeg. Zij maakten een positief filmpje van de tour. En hieronder vind je een paar sfeerfoto’s van de tour van gisterochtend.

Wil je ook meedoen aan een Zero Waste Wandeltour? Houd dan de website en sociale mediakanalen van Zero Waste Nederland in de gaten. Sowieso vinden er in maart door heel Nederland weer tours plaats. Ter ere van het driejarig bestaan van Zero Waste Nederland. Wie weet is er in jouw buurt wel een wandeltour. Of meld je aan als tourleider, zoals ik heb gedaan!

Heb jij de zero waste raamsticker wel eens zien hangen in een winkel?

2 comments On Met de zero waste raamsticker weet je waar je terecht kan met eigen verpakkingen

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail