Onze ochtendroutine: morning pages schrijven

morning pages schrijven

Nog niet zo lang geleden begonnen Bouke en ik de dag in sneltreinvaart. We bleven zo lang mogelijk in bed liggen. En we maakten ons daarna zo snel mogelijk klaar om naar het werk te gaan. Tegenwoordig beginnen we de dag op een lager tempo, met meer aandacht en rust. Morning pages schrijven is een van de dingen die ik doe in mijn ochtendroutine.

Vorig jaar las ik het boek The Artists’ Way. Een boek om je creativiteit te herontdekken. Auteur Julia Cameron meent dat elk individu barstensvol creativiteit zit. In de loop van ons leven raken velen van ons die creativiteit kwijt. Bijvoorbeeld als gevolg van vervelende opmerkingen van ouders of leraren. Of als gevolg van onze eigen innerlijke stem die kritiek levert. Het goede nieuws is dat het mogelijk is om je verloren gewaande creativiteit terug te vinden.

Dit klonk mij goed in oren. Ik riep al jaren dat ik mezelf niet creatief vond. Tijdens het opruimen van mijn spullen van vroeger realiseerde ik me echter dat ik in mijn jeugd behoorlijk creatief was. Tijd om mezelf ervan te overtuigen dat ik die creativiteit nog steeds in me had.

Het boek biedt stapsgewijs oefeningen aan om in twaalf weken tijd je creatieve kant te stimuleren. Het gaat om creativiteit in de brede zin van het woord. In de zin van creëren. Of je nou kunstenaar, bankier, architect, huisvrouw of schoonmaker bent, iedereen creëert iets.

Schrijven zonder corrigeren

De belangrijkste oefening om je creativiteit opnieuw te laten stromen, is om dagelijks te schrijven. Drie pagina’s. In de ochtend. Julia Cameron noemt dit de morning pages, oftewel de ochtendpagina’s. Elke ochtend, voordat je iets anders doet, ga je schrijven. Het maakt niet uit waarover. Je schrijft zonder je tekst terug te lezen, zonder je tekst te corrigeren, zonder je druk te maken om de spelling, zonder stil te staan bij wat anderen ervan zouden vinden. Je laat de woorden stromen. En als ze niet stromen, wat zeker wel eens voorkomt, dan schrijf je toch. Al is het iets in de trant van ‘poe, ik weet nu echt even niet waar ik over moet schrijven’.

Van hoofd naar papier

Het idee achter het schrijven van morning pages? Dat je je gedachten uit je hoofd haalt en op papier zet. Veel van je gedachten zijn negatief en blokkeren de stroom aan creativiteit die in je zit. Schrijf je je gedachten op, dan ontstaat er ruimte in je hoofd en lijf. Schrijven zonder terug te lezen wat je hebt geschreven tempert ook de stem van je eigen innerlijke criticus. De stem die zegt dat het niet goed genoeg is wat je schrijft, dat je niks te melden hebt of dat je vast en zeker allerlei spellingsfouten maakt. Je oefent op deze manier met creëren zonder meteen een oordeel te vellen. Want schrijven is creëren, hoe onbenullig je schrijfsels misschien ook aanvoelen.

Het was even wennen

De eerste keer dat ik ochtendpagina’s schreef, voelde het raar om mijn hersenspinsels, zoals ik het noemde, op papier te zetten. Ik moest me ook bedwingen om niet terug te lezen wat ik had geschreven. Al na een paar dagen merkte ik verandering. Het bleek fijn om geen perfecte tekst te hoeven schrijven. Om in stilte te schrijven voordat de dag losbarstte. Om gedachten van me af te schrijven in plaats van ze in mijn hoofd te laten rondspoken. Soms schreef ik zelfs dingen op waarvan ik me niet bewust was dat ik er mee bezig was. Of bracht ik gevoelens onder woorden die tot dan toe alleen vaag op de achtergrond aanwezig waren geweest.

Een jaar lang schrijven

Vanochtend schreef ik mijn 336e ochtendpagina’s. 336 dagen achter elkaar waarin ik elke ochtend een kwartier schreef. Ik ben voorlopig niet van plan om ermee te stoppen. Ik vind het een fijne manier om de dag te starten. Het is een moment voor mezelf. Ben ik creatiever geworden van het schrijven van morning pages? Dat vind ik lastig te zeggen. Feit is wel dat ik recent deze blogwebsite ben begonnen. Ik schrijf nu zelfs tekst voor een breder publiek dan mezelf. Voordat ik het boek van Julia Cameron las, had ik dat nooit aangedurfd. Wie weet zijn de ochtendpagina’s wel het allereerste duwtje in mijn rug geweest om het creatieve blog-pad op te gaan 😉

Schrijf jij wel eens voor jezelf? Op welke manier doe je dat?

8 comments On Onze ochtendroutine: morning pages schrijven

 • Gefeliciteerd Iris, je hebt een jaar lang de ochtendpagina’s geschreven. Heel consequent! Dat is mij met al mijn schrijven nog nooit gelukt.
  Ga er lekker mee door zou ik zo zeggen want het levert zeker veel goeds op. Zoals al die mooie en enthousiaste blogs ??? en in ieder geval één blije lezer ?

 • Mijn “ schrijven” bestaat uit werken met verf, elke dag een tekening of een werk maken, dat geeft me rust. Soms komt er een gedicht na een meditatie of een gedachtegang bij een tekening, die plaats ik niet, ik houd ze voor mezelf.

  Knap dat je zo elke dag begint, en het een jaar hebt volgehouden, ik ben ook een enthousiaste lezer van jullie verhalen en blogs.

  • Leuk dat jij elke dag verft of tekent! Want je hebt gelijk, je kan ‘schrijven’ natuurlijk inwisselen met elke andere creatieve activiteit.

 • Wat leuk om te lezen! Knap dat je dit al een jaar lang elke morgen doet. Mooie inspiratie 🙂

 • Wat een leuk plan en wat goed dat je dat al een jaar volhoudt. Waar ik benieuwd naar ben, is of en wanneer je het uiteindelijk terugleest.

  Ik ben per ongeluk op jullie website terecht gekomen en volg met interesse de bouw van jullie tiny house. Heel veel succes !

  • Hoi Wilma, leuk dat je ons gevonden hebt en een bericht achter laat 🙂 Toen ik de 12-weekse cursus uit het boek The Artists’ Way volgde, heb ik mijn morning pages na een paar weken teruggelezen. Dat was een van de opdrachten: teruglezen en kijken welke rode draad je er uit kan halen. Een leuke en interessante opdracht. Daarna heb ik ervoor gekozen om mijn morning pages niet terug te lezen. Ik schrijf ze in een uitwisbaar schrift en als dat vol is, veeg ik alles uit zonder te lezen. Dat geeft me rust, want zo heb ik niet het gevoel dat ik er nog iets mee hoef. Zodra ik heb geschreven is het klaar en kan ik het weer afsluiten voor die dag.

 • Pingback: Onze minimalistische wereldreis deel IV: ontspanning en vermaak - Het Bewuste Stel ()

 • Pingback: En toen woonden we ineens in Italië! - Het Bewuste Stel ()

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail