Zo oriënteer je je op wonen in een tiny house

tiny house wonen

Je hebt besloten in een tiny house te gaan wonen. Leuk! Tijd om te bepalen hoe je ideale huisje er uit gaat zien. We delen acht manieren om je op weg te helpen. Ze geven je beter inzicht in je tiny woonwensen en -behoeften.

1. Zoek (online) inspiratie

Hoewel wonen in een tiny house nog niet tot de massa is doorgedrongen, ben je natuurlijk niet de eerste die deze sprong waagt. En ook niet de eerste die op zoek is naar informatie. Lees daarom de ervaringsverhalen van mensen die je zijn voorgegaan, bekijk video’s en blader door boeken. Dit geeft een idee van de vele mogelijkheden die er zijn qua vormen, maten, afmetingen, indelingen, kleuren en materialen. Het is ook een goede manier om er achter te komen wat je mooi vindt en wat niet.

Wij hebben veel gehad aan het Engelstalige YouTube-kanaal Living Big in a Tiny House. Daarin reist presentator Bryce Langston (die zelf ook in een tiny house woont) de wereld rond langs tiny house bezitters. Wij installeerden ons regelmatig met onze telefoon op de bank om samen een van zijn video’s te kijken. Na afloop bespraken we wat we leuk/mooi/handig vonden en hoe we dit zouden kunnen toepassen in ons eigen huis. Een Frans stel met een verplaatsbaar tiny house inspireerde ons bijvoorbeeld om een lange, ondiepe wasbak in ons keukenontwerp te zetten. Beter goed gejat dan slecht bedacht, toch?

2. Ga naar open dagen


Over tiny houses lezen is leuk, maar ze in het echt bekijken geeft nog meer informatie. Dat kan op verschillende plekken in Nederland. Zo openen Neerlands tiny house pionier Marjolein in het klein en haar buren maandelijks (behalve in de winter) hun deuren voor bezoekers. Ga de huisjes in, bestudeer de inrichting, voel de materialen, ervaar de ruimtes, bewonder de efficiënte opbergruimte en stel vragen aan de bewoners.

Ruim een jaar geleden bezochten wij de open dag bij Marjolein en haar buren. We moesten er nog niet aan denken om zelf in een tiny house te wonen. We vonden het concept al wel reuze interessant. Nu zijn we bezig een eigen tiny house te bouwen. Bijzonder hoe snel plannen soms veranderen. Tijdens de open dag zeiden we tegen elkaar dat we – als we ooit een tiny house zouden hebben – liever in een vide zouden slapen dan in een slaapkamer op de begane grond. Zo’n slaapvide staat nu in ons ontwerp.

3. Draai een nachtje proef


Om nóg beter te ervaren hoe het is om in een tiny house te wonen, raden we je aan een overnachting in een tiny house te boeken. Al is het maar een nachtje, je ervaart tijdens je dagelijkse activiteiten wat je handig en niet handig vindt qua ruimte, indeling, licht en sfeer. Neem een meetlint mee en kijk welke afmetingen je wel en niet prettig vindt.

Eerlijk is eerlijk, wij hebben zelf nog nooit in een tiny house overnacht. Maar ook ‘gewone’ hotelkamers blijken een bron van inspiratie en die zagen we de afgelopen tijd genoeg. Tijdens onze reis door Japan stonden we regelmatig met een meetlint in de hand om de breedte van de douche, de diepte van een tafel of de hoogte van een schuin dak te meten. Zo wisten we beter wat we wilden qua ruimte. Een nacht in een écht tiny house volgt hopelijk in de zomer, want dan willen we een keer in het Wikkelhuis overnachten.

4. Begin meteen met schetsen


Heb je eenmaal besloten in een – nieuw te bouwen – tiny house te gaan wonen, dan kan je niet vroeg genoeg beginnen met schetsen. Door te tekenen kom je er achter wat jou qua vorm en indeling aanspreekt. Combineer dat vervolgens met de inspiratie die je opdoet door het volgen van tips 1 t/m 3 en je ontwerpen worden steeds verfijnder en beter. Je hoeft geen tekenwonder te zijn om te schetsen. Het gaat om het uitproberen van nieuwe ideeën. Op een later moment kan je er altijd nog een ontwerper bij halen om er een officieel ontwerp van te maken.

5. Bepaal je beweegreden

Misschien wel het meest belangrijk van alles tijdens het oriëntatieproces: wat zijn jouw beweegredenen om in een tiny house te wonen? Zet deze duidelijk op papier want hieruit vloeien automatisch veel keuzes voort. Zoals de grootte, de verplaatsbaarheid en de mate van zelfvoorzienendheid van je huisje. Voor ons is duurzaam leven van belang en daarom wilden we een off-grid tiny house. Zoek je vooral vrijheid en wil je meer reizen, dan is een verplaatsbaar huis een must. Gaat het je om financiele vrijheid, dan wil je misschien zelf je tiny house bouwen in plaats van dit door een ander laten doen.

6. Maak een wensenlijst


Een tiny house is precies dat: tiny. Je moet slim omgaan met je ruimte. Denk daarom na wat voor jou belangrijk is: wat wil je allemaal doen in je toekomstige tiny house? En hoeveel tijd besteed je aan je dagelijkse activiteiten? Een kleine badkamer is voor ons voldoende omdat we doorgaans maar kort op het toilet zitten en niet dagelijks douchen. Ik vind het leuk om te bakken en wil daarom graag een oven(tje). Ik bak niet wekelijks, dus een kleine oven is voldoende. We willen meer op de grond leven en hebben daarom een lage chillhoek, geïnspireerd op de Japanse tatamikamers, in ons ontwerp gezet.

Maak onderscheid tussen de need to have’s en de nice to have’s van je wensenlijst, want dat helpt bij het prioriteren. Ga je met partner/kind/huisgenoot in een tiny house wonen, maak dan samen een wensenlijst. Of maak ieder een eigen lijstje en leg deze vervolgens naast elkaar.

7. Volg een workshop


Hoewel er online en in boeken veel informatie over tiny houses te vinden is, kan het fijn zijn een workshop of cursus te volgen over een onderwerp waar je meer over wil weten. Het voordeel? Je ontmoet er gelijkgestemden met wie je ideeën en ervaringen kan uitwisselen. En je kan alle vragen die je inmiddels hebt, afvuren op een expert. Wij hebben ons ingeschreven voor de workshop Bouw je eigen tiny house, om te leren van een timmerman die veel ervaring heeft met tiny house bouwen. Ben je op zoek naar een introductiecursus over wonen in een tiny house, dan is de online cursus van Marjolein in het klein nuttig om te volgen.

8. Begin alvast met ontspullen


De kans is groot dat je méér spullen bezit dan er in je toekomstige tiny house passen. Je zal afstand moeten doen van een groot deel ervan. Ontspullen kost tijd. En energie. Het is niet niks om al je spullen door je handen te laten gaan en te bepalen of je ze wil meenemen naar je nieuwe huis. Begin daarom nu al met ontspullen. Ja, nu al. Je rommellade, je verzameling kookboeken, je oude cd’s. Alles wat je nu minimaliseert, is straks mooi meegenomen. Je merkt vanzelf hoeveel ruimte dit geeft, zowel fysiek als mentaal. En het is een super praktische manier om aan de slag te gaan met je tiny house project. Heb je een duwtje in de rug nodig bij het ontspullen, schakel dan een vriend(in) in of een professional organizer (een opruimcoach).

Zou jij ooit in een tiny house willen wonen? We zijn benieuwd!

3 comments On Zo oriënteer je je op wonen in een tiny house

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail