Tijd voor een update: bouwen, trouwen en ander groot nieuws

tiny house update

Na een lange radiostilte is er eindelijk weer een (bouw)update! Vanwaar deze radiostilte? De afgelopen weken hebben we als een malle gewerkt aan het tiny house. En door leuke privé-omstandigheden stond het schrijven van blogs even laag op ons prioriteitenlijstje. Bereid je voor op een uitgebreide update, want er is veel gebeurd rondom ons tiny house!

Een tiny aanwinst

Groot nieuws! Of klein, het is maar net hoe je het bekijkt 😉 We zijn in verwachting van ons eerste kind! Begin juni verwelkomen we een kleine Iris of Bouke in ons tiny house. Na een paar vermoeiende eerste weken waarin ik elke middag op bed lag, is de vermoeidheid inmiddels alweer een tijdje voorbij. Wat voelt het fijn om weer fit en uitgerust te zijn. In tegenstelling tot wat sommige mensen in onze omgeving dachten, gaat ons tiny house avontuur gewoon door met een baby in aantocht. En we hoeven ons ontwerp ook niet aan te passen. We zijn van het stempel: een baby heeft vooral liefde en warmte nodig. Veel ruimte of een eigen kamer is, in ieder geval de eerste paar jaar, niet nodig. En verder gaan we in de praktijk wel zien en ervaren hoe het gaat.

We said yes!

Privé-verandering nummer twee: afgelopen week zijn we getrouwd! Vorig jaar vroeg Bouke mij ten huwelijk voor een jaar. Dit jaar was ons eerste jubileum. We besloten ons samenzijn officieel vast te leggen. Dat leek ons handig, want op papier waren we nog niets van elkaar. Daarnaast besloten we dit eerste jubileum te vieren met een handjevol familie en vrienden. Door de nieuwste coronamaatregelen moesten we last-minute ons plan omgooien. Geen ceremonie en diner meer met dertig mensen bij onze trouwlocatie. In plaats daarvan: een kleine ceremonie met acht mensen in ons tiny house. Plus ‘s avonds in shifts alle drie de ouderparen op bezoek. Anders en kleiner dan gepland, maar juist daardoor extra mooi en bijzonder. Met als klap op de vuurpijl onze eerste nacht in ons tiny house. Heel bijzonder om ons huis met zo’n speciale trouwdag in te wijden. Meer over hoe we onze bruiloft op duurzame en bewuste wijze vorm hebben gegeven, volgt in een apart blog.

Fysieke open dag

Eind november organiseerden we voor de tweede keer een open dag op onze bouwplaats. In andere vorm dan de eerste keer, vanwege corona. En met een ‘iets’ lagere temperatuur dan de vorige keer (wat was het koud die dag!). Maar net als met de bruiloft gold: het werd er niet minder leuk om! We werkten met shifts van een uur. In elke shift was plaats voor acht huishoudens. We gaven telkens een rondleiding door ons huis, uitleg over onze tiny house droom en uitleg over de keuzes die we hebben gemaakt. Het leuke van de kleine groepen was dat er veel ruimte was voor vragen en persoonlijk contact. En dat Bouke en ik de tijd hadden om tussendoor wat te eten en drinken 😉 Want dat schoot er de vorige keer bij in door de enorme opkomst.

tiny house open dag
Lekkernijen van Agatha van Bless Ya Belly
tiny house open dag

Online open dag

Een week na de fysieke open dag vond een online open dag plaats. Een primeur, want dat deden we voor het eerst. Net als bij de fysieke open dag kwam daar in de voorbereidingen meer bij kijken dan je zou denken. Persbericht schrijven, contact onderhouden met media, inschrijvingen bijhouden, huisje schoonmaken en opruimen, verhaal voorbespreken, vooraf oefenen met video en audio, naderhand opruimen en het huis weer bouwklaar maken. Het was van tevoren spannend hoe het zou gaan met de techniek. Dat ging gelukkig goed. De sfeer was heel anders dan bij de fysieke open dag. De vragen, het enthousiasme en de leuke gesprekken waren echter hetzelfde. Dat was leuk om te merken. En het was een goede testcase, want met de community in Apeldoorn willen we in het voorjaar ook een (deels) online open dag organiseren. We merken dat de interesse in tiny houses blijft groeien. Bij elkaar hebben we met beide open dagen toch weer zo’n honderd man weten te informeren en inspireren.

tiny house open dag
De voorbereidingen
tiny house open dag
Bouke leidt rond

Einde huur

Eind november kregen we van De Plaatsmaker te horen dat we weg moeten van het terrein waar we ons tiny house bouwen. Per 1 januari 2021. Ajjj, niet zo’n fijne boodschap, want we zijn dan nog niet klaar met bouwen… We zijn in gesprek gegaan met de nieuwe huurder en toen bleek dat de soep niet zo heet wordt gegeten als ie wordt opgediend. De nieuwe huurder gaat niet voor half januari beginnen met bouwen. Vermoedelijk zelfs pas iets later. En zowel hij als De Plaatsmaker vinden het prima als wij tot die tijd blijven staan. Pfoe, dat geeft lucht! Bouke is sindsdien wel keihard bezig om het huis waterdicht te maken, maar die maand extra scheelt veel. We hopen nu eind januari het huis zodanig klaar te hebben dat we het begin februari naar Apeldoorn kunnen verplaatsen. Goed, wat deden we allemaal aan het huis in de afgelopen weken?

Elektra

Het aanleggen van de elektra begon met nadenkwerk. Waar willen we lampen hebben hangen in het huis? Waar komen de bijbehorende lichtschakelaars? Moeten de lampen dimbaar zijn? En moeten ze op meerdere plekken aan- en uit te schakelen zijn? Hoeveel elektrische apparaten hebben we? Waar gebruiken we deze of laden we ze op? Is één stopcontact daar voldoende of moeten er twee naast elkaar zitten? Een flinke puzzel! Wij hebben bijvoorbeeld allebei een elektrische tandenborstel. Tanden poetsen doen we in de keuken, omdat we geen kraantje in de badkamer hebben. Ik wilde de tandenborstels liever niet in het zicht hebben staan. En dus bedachten we om een dubbel stopcontact onder de gootsteen te plaatsen om onze tandenborstels neer te zetten en op te laden. Op deze manier dachten we uitgebreid na over elke lamp en elk apparaat in het tiny house. Alleen ben je er dan nog steeds niet 😉 Wil je vierkante of ronde stopcontacten? Ga je voor wit, zwart of antraciet? Wij kozen voor modern antraciet schakelmateriaal, omdat we dat mooi vinden contrasteren met de houten muren.

tiny house elektratekening
De elektratekening, jawel, gewoon met de hand getekend

We bestelden het grootste deel van de benodigdheden voor de elektra bij webshop Sander Vunderink. Een klein deel, zoals de elektrabuizen, kochten we bij tweedehands bouwmarkt Buurman. Bouke is een flink aantal dagen bezig geweest om gas-, water- en elektraleidingen aan te leggen, gaten in de muren te boren voor de elektra, spotjes te plaatsen, stopcontacten en wandcontactdozen te plaatsen en de keukenkraan aan te sluiten. En dit alles vanaf de buitenkant van het huisje, die we om deze reden nog niet hadden dichtgemaakt.

tiny house spotjes
Er was licht!

Isolatie

Toen de elektra was aangelegd, konden we het huisje aan de buitenkant dichtmaken. Isolatiemateriaal erin en zwart dampopen folie eroverheen. Wat een verschil met het precisiewerk van de elektra. Dit is zo’n snelle klus!

Kachel

Zoals we in de vorige bouwupdate vertelden, hadden we een zwart-witte, platte, hangende pelletkachel besteld. Bij levering bleek dat we de zwarte variant hadden gekregen. Niet wat we besteld hadden, maar ook mooi. We besloten om hem niet terug te sturen (vooral omdat dat niet duurzaam is) en deze te houden. Kachel ophangen aan de muur, gaten boren in de videvloer, het dak en de muur voor de kachelpijp en de luchttoevoer, en de kachelpijp zwart spuiten omdat we dat mooier vonden dan metaal. De kachel werkt als een trein. Hij kan alleen niet zo lang aan, want dan staat binnen no-time de bouwtent blauw van de rook 😉

tiny house kachel
Hoera! Na licht is er ook warmte

Zonnepanelen

Bij Stroomwinkel bestelden we zes zonnepanelen voor op het dak van ons tiny house. We ontdekten dat de prijs van de zonnepanelen vooral zit in batterij en omvormers. Niet in de panelen zelf, want die zijn relatief niet zo duur. Bouke ging langs bij Stroomwinkel voor advies over het installeren. En Stroomwinkel kwam bij ons langs op de bouwplaats om de batterij en omvormers te leveren. Mooie service! De zonnepanelen staan veilig in de berging bij ons appartement. Installeren doen we als het huisje waterdicht is, want dat heeft nu even meer prioriteit.

tiny house stroomwinkel
Op bezoek bij Stroomwinkel

Raampartij

Via Marktplaats hadden we een tijd geleden een dubbele terrasdeur gekocht. De glazenman bij ons op het terrein maakte een nieuw kozijn voor de raampartij aan de lange voorzijde van het huis. Hierin zitten de terrasdeuren, het vaasraam en een bovenraam. De levering liet lang op zich wachten, wat de bouwplanning in de war schopte. In ieder geval zit de hele raampartij er nu in. Het glas voor het vaas- en bovenraam volgt nog. Daar hangt tijdelijk plastic voor om enigszins de warmte in het huisje vast te houden.

tiny house kozijnen
Na lang wachten werd de raampartij eindelijk geleverd

Keuken

Bouke wilde graag voor de bruiloft de keuken in het huisje hebben zitten. Daar heeft hij in de laatste dagen voor de bruiloft dan ook hard aan gewerkt. Het aanrechtblad, de gootsteen, de eerste lade (afkomstig uit onze huidige kledingkast) en de superzuinige en stille koelkast (van Marktplaats) zitten erin. Een paar leuke details: de wasbak zit aan de kopse kant van de keuken. Het idee hierachter is dat we er op deze manier van twee kanten bij kunnen. En dat we optimaal de diepte van het aanrechtblad benutten. De hoek aan de kopse kant is rond, als tegenhanger voor alle scherpe hoeken in het huis. De plaat die hier zit maakte Bouke rond door er veertig zaagsnedes in te maken aan de binnenkant.

tiny house keuken
Yes, de keuken is klaar voor de bruiloft

Gevelbekleding

Toen was de gevelbekleding aan de beurt! Bij HMG Benelux bestelden we enorme aluminium damwandplaten van zeven meter lang. Aluminium is duurder dan staal, maar een stuk lichter en daardoor meer passend bij ons huisje. Met een haakse slijper zaagde Bouke de platen op maat. Een precisieklus vanwege alle ramen en schuine daken van ons tiny house. Dit is waar we gebleven zijn. Een klein deel van de damwandplaten zit erop. De rest van de platen en de houten gevelbekleding volgen in het nieuwe jaar.

tiny house berekening
Even uitrekenen hoeveel damwandplaten we nodig hebben
tiny house gevelbekleding
De eerste platen zitten erop

De eerste nacht

Een paar dagen voor de bruiloft stopten we met klussen. We maakten het huisje schoon, legden onze tatamimatten neer, hingen een schilderij op, zetten plantjes neer, hingen wat kerstversiering op, sloten de lampen aan, legden kleden op de vloer, regelden een heater en verplaatsten onze eettafel en stoelen naar het tiny house. De perfecte plek voor onze bruiloft én voor de allereerste nacht in het tiny house! Het was leuk om te zien hoe we met relatief weinig inspanning sfeer in huis konden brengen. Een goed vooruitzicht voor als we er écht wonen.

tiny house update
The day after the wedding

Inmiddels is het tiny house weer leeg en kaal. Na een mini-huwelijksreis in Amsterdam hebben we nog een week vrij. Daar zijn we aan toe, want de afgelopen twee maanden waren te vol voor het fijne. Vanaf januari gaat Bouke helemaal uitgerust weer verder met klussen: gevelbekleding, keuken, badkamer, trapkast, verven en oliën. Ik ga weer met meer regelmaat een blog schrijven. Daar heb ik inmiddels weer de energie, rust en ruimte voor in lijf en hoofd 🙂

We wensen jullie een liefdevol nieuw jaar toe en hopen jullie ook in 2021 weer te zien of te horen via mail of tijdens open dagen!

12 comments On Tijd voor een update: bouwen, trouwen en ander groot nieuws

 • Knap Iris hoe je zo beknopt beschrijft hoeveel werk jullie in relatief korte tijd verzet hebben! Ik kijk met bewondering naar hoe jullie toch van elke stap weten te genieten. Geniet nog even van jullie welverdiende rust!

 • Wat een verrassing op een grijze maandagmiddag dit uitgebreide verslag. Gezellig en dank jullie wel.
  Geniet lekker van jullie vrije week en succes met de start weer in het nieuwe jaar.

 • Wow!! Wat is er veel gevorderd en gebeurd in korte tijd! Wat wordt jullie huisje mooi! Super inspirerend! Dankjewel voor het delen weer. Nu even lekker genieten van wat meer rust en elkaar.

 • Amai, wat huis! En zo mooi afgewerkt!
  Waar plaats is voor twee is er voor drie! Meer dan één keer gefeLIESiteerd hé!

 • Van harte gefeliciteerd met zoveel moois in jullie leven. Dat is heerlijk genieten! Jullie tinyhouse ziet er heel gezellig en prachtig uit. Veel succes met jullie ontwikkelingen en plannen en een goed nieuwjaar toegewenst.

 • Heerlijk verhaal zo voor het slapen gaan. Dank jullie wel

 • Gefeliciteerd met al die mooie dingen! En wat wordt jullie huisje mooi. ? Fijn uiteinde en nog heel veel sterkte en geluk voor het nieuwe jaar! ?

 • Pingback: Dit was onze duurzame bruiloft - Het Bewuste Stel ()

 • Proficiat met alle stappen die jullie hebben gemaakt. Vraagje over de dakafwerking: Wat is jullie laatste laag en gaan jullie je regenwater opvangen?
  We zijn ons dak aan het bedenken en willen regenwater opvangen en geen goot aan de gevel, dus een verborgen goot. Mooier maar moeilijker te maken…

  • Toevallig heb ik vandaag een verborgen goot gemaakt in ons tiny house 🙂 Inderdaad meer werk dan een zichtbare goot, maar wel veel mooier, vinden we. En ja, we gaan regenwater opvangen en zuiveren tot drinkwater. Ons dak is op dezelfde manier opgebouwd als onze wanden. Die informatie vind je dan ook in de drie blogs over de wanden, die je volgens mij al goed hebt doorgelezen!

 • Kleur aangepast? Leuk dat groen.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail