De wanden, de vloer en het dak van ons tiny house staan. Maar waar dienen de wanden eigenlijk voor? Dit lijkt voor de hand liggend, want zonder wanden heb je geen binnenruimte. En het is juist deze leegte die ons tiny house tot thuis maakt! Lees hieronder waar de buitenste schil van ons tiny house nog meer voor dient.
Vandaag het eerste deel van een driedelige serie over de wanden van ons tiny house:
- Isolatie, uiterlijk en leegte
- Dampconstructie en gevelbekleding
- Sterkte en stabiliteit
De opbouw van wanden, dak en vloer
Het is een hele puzzel, de opbouw van vloer, wanden en dak van een tiny house. Een hele essentiële ook, aangezien dit zowel de huid, het skelet en het vet van het tiny house is. De belangrijkste factoren die voor ons meespeelden bij het maken van keuzes waren gewicht, duurzaamheid en uiterlijk.
De wanden en het dak van ons tiny house zijn als volgt opgebouwd:
- Multiplex binnenwand en plafond: Albassi Falcatta multiplex van 15 mm (dak 4 mm)
- Zelfregulerend dampfolie: Pro Clima Intello
- Katoenen isolatie tussen het houtskelet: métisse van 90 mm
- Vuren houten balken van 38*89 mm
- Dampopen folie: Pro Clima Solitex Fronta Humida
- Geventileerde vullat geïmpregneerd vuren van 21*47 mm
- Verticale gevelbekleding: red cedar Zweeds rabat B-keus (voorgevel) en B-keus antraciet damwandplaten van 0,5 mm (dak en overige gevels)
De vloer bestaat, zoals je in een eerdere bouwupdate kon lezen, uit:
- OSB platen van 18 mm
- Landbouwplastic van Buurman, tweedehands bouwmaterialen
- Katoenen isolatie tussen het houtskelet: métisse van 120 mm
- Vuren houten balken van 38*120 mm
- Watervaste okoumé platen van 4mm, geverfd met silicon alkyd van Buurman
De warmte binnenhouden: isolatie
Métisse katoenisolatie is een natuurproduct gemaakt van oude spijkerbroeken. Helemaal passend bij ons. Bij een dikte van 90 mm is de Rd-waarde (isolatiewaarde) 2,3. Voor alle natuurlijke isolatiematerialen geldt dat de Rd-waarde nagenoeg gelijk is. Het gewicht kan behoorlijk verschillen: van 130 kg/m3 voor houtvezel tot het superlichte métisse van 20 kg/m3. Alleen schapenwol is een beetje lichter. Maar wij wilden graag een plantaardig product. Aangezien wij zo licht mogelijk moeten bouwen was de keuze snel gemaakt. Het enige nadeel van lichte isolatie is dat het minder geluidswerend is dan zwaardere isolatie. Maar als wij straks midden in de natuur staan is dat alleen een voordeel 🙂 De isolatie wordt geleverd in platen van 600*150 mm. We hebben het balkenframe zo gemaakt dat de isolatie hier precies tussen past.
Het uiterlijk: binnenwanden en gevelbekleding
De binnenwanden dienen zowel voor de stabiliteit van het tiny house (hierover in deel 3 van de serie meer) als voor de afwerking. Wij zijn voor Albassi Falcata multiplex gegaan. Vooral omdat dit het lichtste multiplex op de markt is met 360 kg/m3. Daarnaast vinden wij het ook nog eens een mooie plaat. Waarschijnlijk gaan we ‘m dan ook niet afwerken. Scheelt weer verf of andere muurbekleding. Alle platen voor muren en plafond hebben we vastgezet met een tacker (mijn gevaarlijkste tool ;)), zodat je alleen een klein nietje ziet zitten. Albassi Falcata is een relatief duurzame keus, omdat het gemaakt wordt van één van de snelst groeiende bomen ter wereld. Doordat deze boom zo makkelijk en snel groeit wordt hij ook door veel kleinere indonesische boeren gepland. Zijn er nog duurzamere keuzes beschikbaar, dan wij horen het graag!
De gevelbekleding dient zowel als huid om ‘het weer’ buiten te houden (hierover meer in deel 2 van de serie) als voor het uiterlijk. Om ons huis speels en lichtgewicht te houden hebben wij gekozen voor twee soorten gevelbekleding: red cedar (hout) en antraciet metalen damwandplaten. Red cedar is de lichtste houten gevelbekleding beschikbaar. De Zweedse rabat die wij gekozen hebben weegt 55 kg/m2. Damwandplaten zijn nog veel lichter met 5 kg/m2. Ook voor de prijs geldt dat de damwandplaten in het voordeel zijn. De B-keus red cedar kost €45/m2, tegenover €10/m2 voor de damwandplaten. Vandaar dat we alleen de het stuk gevelbekleding dat schuin meeloopt met het vaasraam uitvoeren met red cedar. De rest van het huis doen we met damwandplaten. Op deze manier benadrukken we het vaasraam en zijn we ook nog eens lichtgewicht en goedkoop uit.
Het creëren van leegte
Zoals Iris al eerder beschreef is het vooral de leegte die alles zijn functie geeft. Dit geldt helemaal voor een tiny house. We proberen alles zo efficiënt mogelijk in te passen om leegte en daarmee leefruimte over te houden! Het grote voordeel is dat we straks onze vaasraamdeuren openslaan en met één stap in een heerlijke en enorme ‘buitenleegte’ staan. Dat is wel even anders dan de 6m2 ‘balkonleegte’ die we op dit moment hebben 🙂
Volgende week meer over de wanden, vloer en dak van ons tiny house. Dan hebben we het over de dampconstructie en (uitgebreider) over de gevelbekleding.
5 comments On Wanden: waar dienen ze eigenlijk voor!? Deel 1
Pingback: Wanden: waar dienen ze eigenlijk voor!? Deel 2 - Het Bewuste Stel ()
Pingback: Wanden: waar dienen ze eigenlijk voor!? Deel 3 - Het Bewuste Stel ()
Pingback: Dit waren de kosten van ons tiny house: een uitgebreide analyse - Het Bewuste Stel ()
Bedankt voor het delen van de informatie over de opbouw van jullie tiny house. Vooral de informatie over de wandsystemen en inrichting vond ik interessant. We willen de ruimtes in ons huis ook optimaal kunnen benutten.
Bedankt voor je reactie, Richard! Fijn dat je wat aan onze blog hebt gehad.