Bouwupdate 15: yesss, we hebben een woonplek!

tiny house woonplek
Drie van de vijf huisjes die al in Apeldoorn staan

Hoera! We hebben een woonplek voor ons tiny house! In Apeldoorn, bij de nieuwe tiny house community. Het is ineens snel gegaan. Want twee weken geleden hadden we nog geen zicht op een plek. Lees mee hoe we aan deze plek zijn gekomen en wat er nog moet gebeuren voordat we er ons huisje kunnen neerzetten. Want ja, we zijn er nog niet helemaal.

Proef voor vijf jaar

Vorig jaar maakte de gemeente Apeldoorn bekend een proef te doen met tiny houses. In de wijk Zuidbroek komt op een stuk grasland ruimte voor tien tiny houses. De voorwaarden? De huisjes zijn maximaal 28m2, zijn zoveel mogelijk zelfvoorzienend, zijn bij voorkeur duurzaam gebouwd en worden permanent bewoond. De proef duurt in eerste instantie vijf jaar. Is het een succes, dan is er zicht op verlenging met nog eens vijf jaar.

Er is een plek vrijgekomen!

Op het moment van de loting voor de plekken bevonden wij ons in Japan. We hadden toen nog niet eens besloten om in een tiny house te gaan wonen. Terug in Nederland werden we door hetkanWEL geïnterviewd over onze tiny house plannen. Naar aanleiding daarvan ontvingen we een mailtje van Tim en Reinier. Zij bleken een paar straten bij ons vandaan te wonen in Utrecht. Ze waren net begonnen met de bouw van hun eigen tiny house, nadat ze waren ingeloot voor een woonplek in de tiny house community in Apeldoorn.

We hebben contact met hen gehouden en twee weken geleden appten ze ons dat er een plek was vrijgekomen in de community. Want één van de kandidaten had zich teruggetrokken. We sprongen er bovenop, legden contact met de gemeente en kregen een uitnodiging om met de andere bewoners kennis te maken. Hoera!

Onze woonwensen

Waarom leek Apeldoorn ons een leuk project? Het sluit aan bij onze wensen voor een tiny house woonplek. We willen graag meer in de natuur wonen: check, de tiny house community staat aan de rand van een mooi park en ligt op fietsafstand van de Veluwe. We willen graag dichtbij een station wonen omdat we geen auto hebben: check, het is vijf kilometer fietsen naar station Apeldoorn. En we willen niet te ver van de Randstad wonen: check, het is veertig minuten treinen naar Utrecht. En we willen graag in een community met gelijkgestemden wonen: ook dat bleek een check!

Hospiteermiddag

Afgelopen zondag maakten we kennis met de bewoners van de community. Vijf van de huisje staan inmiddels op hun plek. De andere bewoners zijn nog aan het (laten) bouwen en volgen de komende maanden. Het plan is dat alle huisjes er begin 2021 staan. Dan kan ook begonnen worden met gemeenschappelijke activiteiten: een VVE oprichten, een looppad aanleggen, een moestuin aanleggen, een (fietsen)schuurtje bouwen. Alle huisjes hebben een ‘kavel’ van 10×10 meter. Best ruim. De bewoners zijn veelal van onze leeftijd. Leuke, gezellige, ontspannen mensen afkomstig uit verschillende hoeken van Nederland.

We mochten binnenkijken in de huisjes en we konden vragen stellen over alles dat wij nog moeten uitzoeken en regelen (welke zonnepanelen hebben we nodig, hoe groot moet onze wateropslag zijn, waar kopen we onze waterfilters, etc.). Ideaal! Dat is het voordeel van aansluiten bij een tiny house community die al loopt. Tegelijkertijd is het leuk dat de community nog pril is en dat we kunnen meehelpen met het opzetten ervan.

Wat er nog moet gebeuren

Het ‘hospiteren’ was een succes. Wij zijn enthousiast over de woonplek en zetten ons tiny house er graag neer. De bewoners zijn enthousiast over ons en hebben ons er graag bij. Voordat we ons huis kunnen neerzetten in Apeldoorn moet er wel nog het een en ander gebeuren:

  • We moeten ons huis afbouwen 😉
  • We melden ons officieel aan bij de gemeente door een beschrijving te sturen van hoe ons tiny house eruit komt te zien.
  • Bij groen licht van de gemeente betalen we €1.000,- borg.
  • Na ontvangst van de borg starten we de aanvraag voor een tijdelijke omgevingsvergunning.
  • Ondertussen krijgen we van de gemeente de huurovereenkomst. We betalen per maand €300,- huur voor onze tiny house woonplek. Dat is niet goedkoop voor een plek zonder enige voorzieningen, maar we hebben het ervoor over.
  • Na twee à drie maanden is de vergunning definitief. Dat komt door de tijd die het kost om de aanvraag te beoordelen en door de bezwaartermijn van zes weken.

We hopen eind december ons huis zodanig klaar te hebben dat we het naar Apeldoorn kunnen vervoeren. Wellicht dat we ter plekke nog de laatste hand moeten leggen aan de afwerking.

De toekomst

We kijken ernaar uit om in Apeldoorn te gaan wonen! We hebben een goed gevoel over het project en de community. Het is wel spannend. Een nieuwe woonvorm. Een nieuw huis. Een nieuwe stad. Dat zijn aardig wat veranderingen in één keer. Onze droom om ooit een eigen tiny house community op te richten blijft overigens overeind. Een community met mensen van verschillende generaties. Met een voedselbos. Met workshops over een duurzaam en bewust leven. En met ruimte voor tiny house geïnteresseerden om te proeven van het tiny house leven. We zien de jaren in Apeldoorn als ideale start voor deze toekomstdroom. We kunnen ervaren hoe het is om in een tiny house te wonen. Om in een community te leven. Om (deels) zelfvoorzienend te zijn. En dat op een mooie plek in Nederland en met leuke mensen om ons heen.

26 comments On Bouwupdate 15: yesss, we hebben een woonplek!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail