Bouwupdate 6: de bouwplaats inrichten

bouwplaats tiny house

Een goed ingerichte bouwplaats is het halve werk. Georganiseerd als wij zijn besteedden we de afgelopen twee weken aan het klaarmaken van de bouwplaats van ons tiny house. Zo gaan we volledig voorbereid van start met bouwen. Hoe ziet onze bouwplaats eruit? Wat staat er allemaal in? Waar haalden we onze benodigdheden vandaan? En hoeveel kostte dit alles? Lees en kijk mee.

Wit gevaarte

Het grootste deel van de bouwplaats wordt ingenomen door onze niet-zo-tiny bouwtent van 6*12 meter. We kochten ‘m voor €3.100. We wilden liever geen nieuwe tent kopen (want: minder duurzaam) en zochten daarom in eerste instantie naar een huurtent. Dat bleek te duur. Huren voor een week was prima betaalbaar, maar bij huren voor een paar maanden liep de prijs flink op. Vervolgens zochten we naar een tweedehands tent. We vonden er veel, maar geen geschikte (want: te klein, niet hoog genoeg, te zwaar, moeilijk om op te bouwen). Dan maar een nieuwe tent aanschaffen. Met het idee om deze eventueel door te verkopen als we klaar zijn.

Een volle werkdag

Voor het opzetten van de tent reserveerden we een volle dag. Bouke trommelde zijn vrienden en ouders op. Om 08.00 uur begonnen we. Om 17.00 uur stond de tent. Dakframe in elkaar, doeken eroverheen, eerste framelaag eronder, doeken eraan, volgende framelaag en doeken, laatste framelaag en doeken, tent vastboren in de grond. De spanbanden waarmee we de tent vastmaakten aan de bouten in de grond kochten we voor een paar tientjes via Marktplaats. De trailer paste met gemak in de tent. Met een wielklem (€20, Marktplaats) zetten we ‘m op slot.

De inwendige mens

Tussen het opbouwen door dronken we koffie met verse gevulde koeken. We lunchten met de befaamde pindasoep van de moeder van Bouke. En na afloop aten we pastasalade en dronken er een welverdiend biertje bij. We hadden nog even overwogen om avondeten te laten bezorgen, maar als zero wasters moesten we het goede voorbeeld geven 😉 En dus hadden we netjes vooraf eten klaargemaakt. Weer veel wegwerpverpakkingen uitgespaard.

Achter slot en grendel

Naast onze bouwtent staat een grote ongebruikte container. Die mogen wij gebruiken zolang de eigenaar hem niet nodig heeft. Ideaal! Via Marktplaats kochten we twee hangsloten (€30) zodat de container op slot kan. Ons gereedschap (waarover meer in een volgend blog) staat nu veilig achter slot en grendel. In de container staat ook een lange houten ladder. Die vonden we bij het grofvuil in onze straat. Twee vrienden van Bouke namen hem op de fiets mee naar de bouwplaats.

Comfort en gemak

Ga je een paar maanden bouwen, dan is het fijn als de bouwplaats van je tiny house enigszins comfortabel en gebruiksvriendelijk is. Via Marktplaats haalden we daarom een dressoir, lange tafel, zes stoelen, hoge kast en picknicktafel op. Allemaal gratisssss. In de container stonden al twee stellingkasten. We hebben nu voldoende ruimte om spullen op te bergen, gereedschap neer te leggen en lekker te zitten. Verder schaften we drie haspels aan (€80, Marktplaats) om op de bouwplaats gebruik te maken van stroom. Bij het grof vuil in de straat namen we een lange houten ladder mee. En met gevaar voor eigen leven haalden Bouke en een vriend met de fiets een enorm whiteboard op voor aan de muur van de container (€25, Marktplaats). Herbruikbare post-its in verschillende kleurtjes hebben we ook al binnen. Kunnen we lekker plannen en structureren.

Voorzieningen

Verder maken we gebruik van de gemeenschappelijke keuken en toiletten van de Havenloods. Hoeven we geen dixi te regelen, kunnen we ons drinken koud zetten en ons eten opwarmen. Voor een goede kop koffie of uitgebreide boterhammenlunch kunnen we overigens ook terecht bij het café van de Nijverheid dat om de hoek zit.

De bouwplaats van ons tiny house is hiermee zo goed als ingericht. We willen alleen nog een plaat ophangen in de container om klein gereedschap aan te hangen. Met getekende aftrek van het gereedschap erop. Maken we het bouwen nog net een tandje makkelijker mee.

Voorbereiding

Het inrichten kostte best wat tijd. Ook omdat we het liefst tweedehands materialen wilden gebruiken. Maar vooraf tijd nemen voor het inrichten scheelt later tijd en ongemak. Met een stevige tent kunnen we ook bij slecht weer doorbouwen. Met goed gereedschap werken we efficiënter. Voldoende opbergruimte vergroot het bouwgemak. En met goede voorzieningen voor eten en pauzes blijven we goed voor onszelf zorgen. Zo komen we weer bij de eerste zin van dit blog: een goede voorbereiding is het halve werk! Op naar de volgende fase: bouwmaterialen bestellen.

12 comments On Bouwupdate 6: de bouwplaats inrichten

 • Heel knap gedaan! GefeLIESiteerd.
  Leuke foto met de ladder-mannen-fietsen!

 • Top. Dit lijkt zeker een goede voorbereiding zo!

 • Erni Kroondijk van Atten

  Krijgen we nog de binnenfoto’s? Of ben ik nu te ongeduldig?
  Goed voorbereid.!

 • Ontzettend leuk om mee te helpen om de tent op te zetten! Wat een positieve energie bij elkaar. Ik hoop nog vaak op jullie professionele bouwplaats te mogen helpen. Ben benieuwd naar de volgende stap. Liefs Liesbeth

 • hoi bewuste bouwers !
  leuk om jullie tiny house te zien groeien .
  heb nog niet gelezen of jullie off grid gaan wonen of toch grid
  met namen de elektra interesseert mij
  word het 12/24/220 v of een combinatie

  • Hoi Polle! We gaan in principe voor een off-grid huisje, maar willen wel de mogelijkheid inbouwen om ook on-grid te gaan, voor het geval dat nodig/handig blijkt te zijn. Met de elektra zijn we nog bezig. We nemen veel beslissingen gaandeweg 🙂 Ons ontwerp is inmiddels min of meer af, maar we moeten nog besluiten voor welke elektra we gaan, welk isolatiemateriaal we nemen, welke kleur onze gevelbekleding krijgt, etc.

   • hoi iris
    ben zelf een 12 volt dc systeem off grid aan het maken en vond wat goede info via deze 2 links
    wij waren in de fout gegaan om met veel te dunne draden het systeem te maken en hebben alles er weer uit kunnen trekken
    acculaders.nl/off-grid-systeem-maken/
    offgridcentrum.nl/off-grid-calculator/

    graag tussen hout en metaal rubber of iets dergelijks ivb met condens/rot
    veel succes met de uitdagingen

 • Veel succes met de bouw van jullie Tiny House
  Door jullie ben ik nu van mijn boeken af . Heerlijk opgeruimd gevoel . Ik woon zelf ook niet groot ..
  Groeten Jack

  • Hoi Jack! Wat leuk om te horen. En fijn hè, dat opgeruimde en haast verlichte gevoel dat je kan krijgen als je spullen hebt ‘losgelaten’. Hoe heb je het opruimen van je boeken aangepakt?

 • Pingback: Bouwupdate 7: alles voor ons tiny house via Marktplaats - Het Bewuste Stel ()

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail