Zeven inzichten na twee maanden wonen in ons tiny house

wonen tiny house

De eerste twee maanden in ons tiny house zitten erop. Het waren twee heerlijke maanden, waarin we volop hebben genoten van het tiny leven. Het waren ook twee volle maanden, waarin we druk bezig waren om onze spullen een plek te geven, een routine te ontwikkelen, te wennen aan een ander soort leven, bezoek te ontvangen en het huis verder af te werken. Tijd voor een eerste balans: welke zeven inzichten deden we op over wonen in een tiny house?

Inzicht 1: We wekken voldoende energie op

We vonden het vooraf lastig in te schatten hoeveel energie we zouden verbruiken in ons tiny house. En of we voldoende energie zouden opwekken om rond te komen. Nou, daar hadden we ons geen zorgen over hoeven maken! Met onze zes zonnepanelen van 320 Wp en een batterij van 5kWh wekken en slaan we meer dan voldoende energie op om comfortabel te leven. Zelfs op bewolkte dagen. En zelfs zonder de zonnepanelen omhoog te hebben gekanteld naar het zuiden, zoals we van plan waren om te doen.

Vóór de verhuizing twijfelden we of we voor gas of inductie zouden gaan voor koken. We kozen voor gas en bouwden een tweedehands gastoestel in in het aanrechtblad. Met het idee om er later een losse inductieplaat bij te kopen. Voor zonnige zomerse dagen waarop de batterij continu vol zit. Achteraf gezien hadden we het beter andersom kunnen doen. Tja, je kan niet alles weten van tevoren. We hebben inmiddels een tweedehands inductieplaat gekocht. Die staat nu bovenop het gastoestel en gebruiken we dagelijks. Klusje voor de toekomst: de inductieplaat inbouwen en de gasplaat los ernaast zetten voor grauwe, winterse dagen.

Inzicht 2: We hadden tóch nog teveel spullen

Vóór de verhuizing dacht ik dat we niet verder konden ontspullen. Want we hadden al zoveel spullen weggedaan en zo weinig spullen overgehouden. Het tegendeel bleek waar. Na twee weken wonen in ons tiny house merkten we dat we last hadden van de hoeveelheid spullen. De lades en kasten zaten te vol naar onze zin. En er kwamen nog wat spullen aan die nog bij onze ouders stonden. Ik sloeg één van mijn favoriete boeken over minimalisme open, las een paar mooie passages voor aan Bouke en we besloten: we gaan nóg een keer door onze spullen heen. Rigoureus. Om letterlijk ruimte te creëren. In huis en hoofd. Voor onszelf, voor de laatste spullen en voor de baby die op komst is. We doen dit stap voor stap. Elke week een kastje, lade of categorie. We maken onze familie blij, geven spullen weg via Marktplaats en brengen het overgebleven deel naar de kringloop. Hoe fijn!

Inzicht 3: Off-grid wonen leidt tot een fijne vertraging in je dag

Wonen in een off-grid tiny house met weinig elektrische apparaten is anders dan wonen in een regulier huis dat is aangesloten op de nutsvoorzieningen. Anders in de zin dat het extra aandacht vraagt. Op een positieve manier. Als we ‘s ochtends de kachel aandoen duurt het even voordat het huis warm is. Om de paar dagen lopen we met onze compostemmer naar de composthoop om hem te legen. Water koken doen we in een pan, nadat we het water handmatig door de laatste filter hebben gedaan. En afwassen doen we met de hand in plaats van vuile vaat in de vaatwasser te zetten. Het huishouden doen vraagt om aandacht. Het leidt tot vertraging. En het is minder vanzelfsprekend dan wanneer je huis vol staat met elektrische apparaten en je nooit rekening hoeft te houden met de vraag of je voldoende stroom en water hebt. Dat vinden we fijn, want daar waren we juist naar op zoek.

Inzicht 4: Je directe woonomgeving heeft invloed op je gemoed

In onze vorige woonplaats Utrecht keken we uit over de bebouwing. We zagen appartementen, beton, auto’s, winkels en een parkeergarage. Hoe anders is dat in Apeldoorn. Hier kijken we uit over de natuur. Met groen, gras, bomen, grazende schapen, voorbijslenterende wandelaars, weidse lucht, biddende torenvalkjes, de ondergaande zon, spectaculaire spreeuwenwolken. En wát een rust geeft dat. We hadden nooit last van onze woonomgeving in de stad. Maar nu we dit vergelijkingsmateriaal hebben, merken we hoe fijn het is om over het groen uit te kijken. Je directe woonomgeving, de honderd meter rondom je huis, heeft blijkbaar meer invloed op je gemoedstoestand dan we dachten.

Inzicht 5: Een goede buur is beter dan een beste vriend

We schreven al eens dat we in de eerste week wonen in ons tiny house meer contact hadden met onze buren dan in drie jaar in ons appartement in Utrecht. Die hoeveelheid contact is gebleven, ook na de eerste week. Want iedereen zit in hetzelfde schuitje en loopt tegen dezelfde uitdagingen aan met off-grid wonen. Het is dan fijn om ervaringen en tips uit te wisselen. Ook is iedereen hier vaker buiten dan in een regulier huis. Vanwege het off-grid wonen en vanwege alle klussen aan huis en tuin. Je knoopt zo makkelijk een praatje aan en bent snel op de hoogte van elkaars leven. Daarnaast zijn we samen verantwoordelijk voor het terrein. Elke zaterdag is het klusdag en zijn we bezig met paden, lampen, moestuin, fietsenhok en andere voorzieningen die het terrein leefbaarder maken.

Inzicht 6: We leven meer ‘met de natuur’

Een van onze redenen om in een tiny house te willen wonen, was om meer ‘met de natuur’ te leven. Een vaag begrip. Maar in Apeldoorn wordt het concreet. Kijken we ‘s ochtends bij het wakker worden uit het raam en zien we de dauw op het gras liggen, dan weten we dat het een koude nacht is geweest en dat de kachel aan moet. Horen we ‘s ochtends ons huis kraken, dan weten we dat het buiten aan het opwarmen is en dat het een zonnige dag wordt. Horen we in de verte de snelweg, dan weten we dat de wind uit het oosten komt en dat het niet gaat regenen. Regent het, dan zijn we blij omdat onze watertanks vollopen. Zitten we binnen, dan zijn we omringd door houten muren in plaats van betonnen muren. We zien, horen, ruiken en beleven meer natuur!

Inzicht 7: Bewuste, persoonlijke keuzes maken is fijn

We waren op zoek naar een duurzamer en simpeler leven dichterbij de natuur. We zochten de oplossing in een tiny house. En vonden die ook. Want nu we bijna twee maanden in ons tiny house wonen, merken we dat we daadwerkelijk duurzamer, simpeler en dichter bij de natuur leven. Dat voelt goed. We zijn blij dat we de keus hebben gemaakt om voor onze droom te gaan! Het eerste stof is inmiddels neergedaald. Nu op naar de zomermaanden. Waarin we onze huis en tuin steeds meer ‘af’ maken. Waarin we ongetwijfeld tegen nieuwe uitdagingen aanlopen wat betreft wonen in een tiny house. En waarin we blijven genieten van al het moois dat deze plek ons te bieden heeft.

8 comments On Zeven inzichten na twee maanden wonen in ons tiny house

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail