Onze ervaring met Too Good To Go

ervaring Too Good To Go
De ‘buit’ van de bakker via Too Good To Go. En dat voor maar €6!

Gemiddeld verspillen we in Nederland ruim 30 kilo voedsel per persoon. Zonde van het voedsel. En van de energie en grondstoffen die nodig waren voor de productie. Dat vonden ook de oprichters van Too Good To Go. Met deze app red je voedsel dat anders door winkeliers weggegooid wordt. Wij kopen regelmatig een eetbox via Too Good To Go. Wat is onze ervaring hiermee?

Wat zeggen de cijfers?

Eerst even de cijfers op een rij. Volgens Milieu Centraal belandt ongeveer een derde van al het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt niet op het bord van de consument. Het gaat verloren tijdens de productie of het wordt weggegooid door winkeliers of consumenten. In Nederland verspillen we gemiddeld 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Plus liters aan dranken, zoals koffie, thee en zuivel. Je denkt misschien: hoe dan!? Vaak gaat het om kleine beetjes per keer, die op jaarbasis aardig optellen. Je koopt net iets te veel in. Je bewaart het te lang. Of je hebt te veel gekookt en gooit het restje weg. En misschien koop je weleens iets dat je toch niet zo lekker vindt.

Wat doet het ertoe?

Voedselverspilling is zonde. Want om voedsel te produceren heb je energie en grondstoffen nodig. Voor het telen, verwerken, vervoeren, bewerken, koelen, verpakken en transporteren worden fossiele brandstoffen gebruikt. En die dragen bij aan de opwarming van de aarde. Weggegooid eten wordt daarnaast verbrand in de verbrandingsoven. Ook dat draagt niet bepaald bij aan een schone aarde. Voedselverspilling is verantwoordelijk voor zo’n 1,5% van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van de gemiddelde consument.

Too Good To Go biedt een oplossing

Wil je minder impact hebben op de aarde, dan loont het om je eigen voedselverspilling onder de loep te nemen. De juiste hoeveelheid kopen, eten op tijd opmaken, de juiste hoeveelheid koken, restjes bewaren voor kliekjesdag. Of gebruik maken van de app Too Good To Go! Deze van oorsprong Deense app heeft ook een Nederlandse versie. Je downloadt deze via Google Play (Android) of in de App Store (iOS).

De app koppelt ondernemers aan consumenten. Restaurants, cafés, supermarkten, hotels en bakkerijen bieden voedsel aan dat bijna over de houdbaarheidsdatum is en dat zij anders zouden weggooien. Als consument bestel je een zogenaamde Magic Box die je de volgende dag kan ophalen. Wat er in de Magic Box zit is een verrassing, ook voor de ondernemer zelf. Want het is afhankelijk van wat er die dag over is. Als consument betaal je een derde van de waarde van het voedsel. Bestel je bijvoorbeeld bij de bakker een broodbox van €6, dan krijg je brood, bolletjes en/of gebak ter waarde van €18.

Onze eerste ervaring met Too Good To Go

Ruim twee jaar geleden redden wij onze eerste maaltijd via Too Good To Go. We bestelden een Magic Box bij een grote supermarktketen. Wat zat erin? Vier pakken vleeswaar en twee magnetronmaaltijden andijvie met gehaktbal. Aiii, daar heb je als vegetariër niet veel aan 😉 We moesten er wel om lachen. Het vleeswaar sleet Bouke aan zijn collega’s. De maaltijden aten we toch zelf maar op. Het vlees was immers al geproduceerd, dus weggooien voelde alsnog zonde. Het was wel een wijze les. Voortaan maar niet meer bestellen bij winkels die mogelijk vlees aanbieden. Inmiddels hebben we dit probleem niet meer. Want je kan in de app filteren op vegetarische en zelfs vegan Magic Boxes. Ideaal!

Onze beste ervaring met Too Good To Go

Na deze eerste ervaring ging het beter. We ontdekten dat de bakker bij ons om de hoek zeer riante en smakelijke boxen aanbiedt. Gevuld met broden, bolletjes, krentenbollen, pizza- en uienbroodjes, croissants, appelflappen en meer. Een goede deal, want de waarde van de inhoud van deze boxen is meestal méér dan het volgens de richtlijn zou moeten zijn. We hebben er veelvuldig gebruik van gemaakt in de weken dat we dagelijks klushulp hadden. Ook de groente- en fruitbox van de Ekoplaza beviel ons goed. Verse groente en fruit die bijna over de datum was, maar nog prima genoeg om een paar dagen te bewaren. Bij een all-you-can-eat restaurant haalden we twee keer een maaltijd van de afdeling Chinees. Ook erg lekker.

En hoe zit het met die verpakkingen?

Het eten dat je ophaalt via Too Good To Go is meestal (voor)verpakt. Als zero wasters proberen wij verpakkingen zoveel mogelijk te vermijden. De milieu-impact van (plastic) verpakkingen is echter kleiner dan de impact van voedselverspilling. Daarom kiezen we er toch voor om maaltijden te redden, ook al zijn ze verpakt. Wel proberen we om iets vóór de ophaaltijd bij de winkel te zijn. In de hoop dat we nog wat etenswaren mee kunnen krijgen in onze eigen (brood)zakken en bakjes. Soms lukt dat, soms niet. Voor de groente- en fruitbox van de Ekoplaza geldt dat de groente en fruit in een kartonnen doosje wordt meegegeven. Wij stoppen het eten dan in onze eigen tas en geven de doos terug om te hergebruiken.

Wat zijn de voordelen van Too Good To Go?

Met Too Good To Go draag je bij aan het tegengaan van voedselverspilling. Je bespaart geld omdat de kosten lager zijn dan reguliere boodschappen. En je krijgt soms producten die je zelf niet snel zou kopen, waardoor je gevarieerder eet.

Zijn er ook nadelen aan Too Good To Go? Jazeker. Zo moet je er op tijd bij zijn, omdat sommige Magic Boxes zo populair zijn. Wij weten van onze favoriete winkels inmiddels wanneer de boxen online komen. We zetten wel eens een wekker om meteen een box te kunnen reserveren, maar vissen dan soms alsnog achter het net. In kleinere plaatsen is het aanbod nog niet zo groot als in de grote steden. En door de hoeveelheid eten die je krijgt moet je zeker weten dat je het op tijd op krijgt of dat het in je vriezer past. Dat is ook de reden dat we de broodboxen van onze favoriete bakkerij alleen bestellen wanneer we klushulp hebben. Anders past het niet in de vriezer en krijgen we het niet op. En het is natuurlijk niet de bedoeling om je geredde eten alsnog weg te gooien!

Al met al zijn we fan van Too Good To Go. Het is voor ons een fijne manier om zero waste boodschappen te doen. We hebben al even gespiekt wat het aanbod in Apeldoorn is. En er lijken een paar fijne bakkers, cafés en supermarkten mee te doen. Dus ook in Apeldoorn zullen we vermoedelijk menig maaltijd redden van de verspilling!

Wat is jouw ervaring met Too Good To Go?

4 comments On Onze ervaring met Too Good To Go

  • De app heb ik niet (telefoon met herlaadkaart), maar een dichtbij wonende vriendin bestelt regelmatig. We delen dan. Altijd een verrassing!
    Lie(f)s.

  • Apart, ik had van deze boxen nog niet eerder gehoord. Weer wat wijzer.

  • Nog een nadeel is de houdbaarheid: je kan je (on)bewust blootstellen aan gezondheidsrisico’s, naast dat de voedingswaarden/mineralen minder worden.

    • Het is inderdaad handig om er rekening mee te houden dat het eten dat je krijgt minder lang houdbaar is en daarom sneller op moet dan wanneer je zelf boodschappen doet. Echt oud eten dat er ook niet meer lekker uitziet krijgen wij trouwens nooit mee, is mijn ervaring. Dank je wel voor je toevoeging, Maarten!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail