De kunst van het weggeven van spullen

spullen weggeven

Deze week geen bouwupdate. Bouke was een paar dagen naar een meditatieworkshop en daarom besteedden we minder tijd aan het tiny house. De meditatieworkshop bleek een goede aanleiding voor de blog van vandaag. Een blog over het weggeven van de spullen die geen waarde meer toevoegen aan je leven. Weggeven ja, in plaats van verkopen. Waarom kiezen wij ervoor onze overtollige spullen gratis weg te geven?

De workshop van Bouke richtte zich op het hart. Leven vanuit je hart in plaats van je hoofd. Vanuit liefde in plaats van angst. Vanuit vertrouwen in plaats van wantrouwen. Klinkt wellicht wat zweverig. Hoe maak je dat concreet? Hoe pas je het toe in de praktijk? Daar zijn ontelbaar veel manieren voor. Eén manier die we sinds kort zelf toepassen: we geven onze overbodige spullen weg in plaats van dat we ze verkopen.

Overbodige spullen wegdoen

De afgelopen jaren hebben we veel van onze spullen weggedaan. Omdat we ons realiseerden dat we ze niet gebruiken. Of dat we ze niet nodig hadden. Deze spullen zomaar weggooien, bij het restafval of het grofvuil, doen we niet. We zoeken er eerst een goede nieuwe bestemming voor. We vragen familie bijvoorbeeld of ze er belang bij hebben. Hoeveel appjes met foto’s we de afgelopen jaren wel niet verstuurden met de vraag ‘Kunnen wij iemand blij maken met …?’ 😉

Daarnaast verkochten we een groot deel van onze spullen via Marktplaats. Een leuke manier om spullen kwijt te raken. Omdat je weet wie je spullen koopt en omdat de koper er echt op zit te wachten. Dat is niet het geval als je spullen naar de kringloop brengt, bijvoorbeeld. Dan is het veel anoniemer. Ook is verkopen via Marktplaats een ideale manier om een leuk zakcentje te verdienen.

Een goede prijs

Vroeger wilde ik graag een ‘goede prijs’ krijgen voor de spullen die ik via Marktplaats verkocht. Zo zette ik eens mijn magnetron op Marktplaats. Bouke en ik waren net gaan samenwonen en twee magnetrons is dan wat veel van het goede. Ik vroeg er €50 voor omdat ik het dat waard vond. Er kwamen aardig wat reacties op mijn advertentie. Het ‘probleem’ was dat niemand er €50 voor wilde betalen. €20 wel, €30 ook nog. Ik wilde alleen per se niet zakken in prijs. Toen de magnetron al wekenlang online stond, ging ik toch overstag en accepteerde ik iemand die er €30 voor wilde betalen. Ik was mijn magnetron eindelijk kwijt. De koper was er blij mee, maar ik niet. Omdat ik vond dat ik geen goede deal had gemaakt. En omdat ik het irritant vond dat het zo lang duurde voordat de magnetron verkocht was.

Iedere euro is er één

De magnetron was voor mij aanleiding om anders aan te kijken tegen verkopen via Marktplaats. Vanaf dat moment besloot ik: iedere euro die ik verdien, is mooi meegenomen. Ik ga niet meer koste wat kost proberen een ‘goede prijs’ te vangen voor mijn spullen. Die instelling werkte lange tijd goed. Ik was blij met alles wat ik verkocht, omdat het zo een nieuwe bestemming kreeg en het voorwerp mijn huis uit was.

Spullen gratis weggeven

Toch knaagde het onlangs. Want is het überhaupt nodig om geld te vragen voor spullen waar je vanaf wil? Het geld is een leuk extraatje, meer niet. Ik herinnerde me ook weer wat mijn vader vroeger altijd zei: Als je veel geeft, krijg je veel terug. Als kind snapte ik dat niet. Gaf ik een snoepje weg aan een ander kind, dan kreeg ik er toch geen snoepje voor terug?

Inmiddels (ouder en wijzer ;-)) denk ik het wel te snappen. Je krijgt wat je geeft. Wil je iets hebben? Geef het dan. Wil je meer vrolijkheid in je leven, geef dan vrolijkheid. Wil je liefde, geef dan liefde. En wil je meer geld, geef dan geld. Dat klinkt misschien tegenstrijdig. Maar het werkt omdat je aantrekt wat je denkt en voelt en doet. Soms krijg je meteen iets terug als je iets geeft, soms pas later. Soms van dezelfde persoon, soms van een ander. En soms in dezelfde vorm, soms in een andere.

Wat krijgen wij ervoor terug?

Inmiddels hebben we een aantal keer iets gratis weggegeven via Marktplaats. Het voordeel? In de eerste plaats dat we onze spullen binnen no time kwijtraakten, meestal dezelfde dag al. Nog belangrijker: het zorgt voor onthechting. We zien onze spullen meer als doorgeef-voorwerp, als bruikleen-voorwerp. In plaats van als bezit-voorwerp. Wij hadden het voorwerp een tijd in huis, nu krijgt het een plek in een ander huis. En als de ontvanger er klaar mee is, kan het weer door naar een volgende persoon.

We laten het voorwerp makkelijker los. In plaats van er aan vast te houden. Zoals ik deed bij de magnetron. We zijn dankbaar dat we er een ander blij mee maken. We geven weg zonder er iets voor terug te verwachten. Dat voelt goed. Omdat vrijgevigheid je nou eenmaal een goed gevoel geeft over jezelf. Ik denk zelfs dat we er leukere mensen van worden. Dat is misschien raar om over jezelf te zeggen, maar ik geloof oprecht dat er een positieve vibe ontstaat als je spullen gewoon weggeeft.

In ruil voor een stekje

Het gratis weggeven van onze spullen leidde meteen al tot iets moois. Ik bood via Marktplaats gratis een schoudertas aan die ik niet meer gebruikte. Op het profiel van degene die reageerde, zag ik dat ze stekjes verkocht. Laat ik nou net bezig zijn mijn plantenverzameling uit te breiden! Ik vroeg haar of ze een stekje voor mij wilde meenemen. Dat deed ze. Ik hoefde er niet voor te betalen, zei ze bij het ophalen van de tas. Zo werd het een soort ruilhandel. Ik gaf een tas en kreeg er een stekje voor terug.

We gaan rustig door met weggeven van onze overbodige spullen via Marktplaats. Als de familie er tenminste geen belang bij heeft en we niemand anders bedenken om de spullen aan door te geven. We zijn nog niet zo ver met weggeven als dit stel, dat geheel leeft volgens de principes van de geefeconomie, maar het is een mooi begin voor ons.

Geef jij wel eens gratis spullen weg, bijvoorbeeld via Marktplaats? Wat levert dit jou op?

9 comments On De kunst van het weggeven van spullen

 • Wil je meer, geef dan…, geldt zelfs als je bijna niets bezit…, op een of andere manier wordt je rijker.
  Lie(f)s.

 • Een heel leuke en treffende manier van “leven” in deze jachtige tijd! Alweer heel inspirerend en bevestigend in de richting die ik graag op wil!?

 • Ik heb de laatste jaren heel veel weggegeven, zoveel spullen waar andere mensen blij van werden en die het goed konden gebruiken. Ik doe dat niet via Marktplaats maar via een lokale Gratis af te halen site. Ik vraag mijn buren ook om niets weg te gooien, ze geven het bij mij af en ik zet het dan op de site, ik heb tijd genoeg om dat af te handelen. Ook als er levensmiddelen over zijn doe ik dat. De blije gezichten, daar doe ik het voor!

  • Wat goed dat je ook je buren vraagt om mee te doen! Zo wordt het meteen iets gezamenlijks. Lokale websites gebruik ik eigenlijk nooit, dat is zeker ook een goede manier om spullen te delen. En handig dat je daar ook levensmiddelen kwijt kan. Want die zou ik niet zo snel op Marktplaats zetten. Dank voor het delen, Karin.

 • Pingback: Zeven inzichten na twee maanden wonen in ons tiny house - Het Bewuste Stel ()

 • Pingback: De vele voordelen van tweedehands spullen - Het Bewuste Stel ()

 • Wat een leuke website hebben jullie!
  Ik kwam jullie toevallig tegen omdat ik heel graag spullen wil weggeven, maar toch een soort van blokkade voel. Ik heb best wel veel mooie dure spullen, maar tegenwoordig wacht je minstens een jaar als dat verkocht wordt, en dan moet je nog geluk hebben! Maar ik ga het gewoon doen!
  Ik begin vandaag!
  Dank voor deze blog😁

  • Hoi Statia, wat superleuk dat je je geinspireerd voelt om een poging te wagen met het weggeven van spullen. Heb je het in de tussentijd al eens uitgeprobeerd? Wat was je ervaring ermee? Voor mij is het elke keer weer oefenen met onthechten. Door spullen weg te geven wordt het ook op andere vlakken in mijn leven makkelijker om los te laten en om de tijdelijkheid van het leven in te zien. Dank je wel voor het delen van jouw verhaal, want het inspireert mij ook weer opnieuw. Lieve groet van Iris

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail