Geen televisie?! Wat doe je dan wél?

geen televisie

Wij hebben geen televisie. En geen Netflix. Ja, dat lees je goed. In beide gevallen is dit een bewuste keuze. Waarom deze keuzes, vraag je je misschien af. En wat doen we ‘s avonds dan wél?

Tot een paar jaar geleden hadden we ‘gewoon’ een televisie-abonnement. En ‘gewoon’ een Netflix-account. We keken niet dagelijks televisie, maar wel regelmatig. En soms lang achter elkaar. Zo hebben we in een paar weken de hele serie How I met your mother er doorheen gejaagd. Leuk, maar wordt je daar nou echt gelukkig van? Wij werden er vooral lamlendig van, zo’n hele avond voor de televisie hangen, merkten we.

Verandering 1: weg met het televisiescherm

Toen ging ons televisiescherm kapot. Onze eerste gedachte was: we moeten een nieuwe kopen! En wel meteen! Want we kunnen toch niet leven zonder tv!? Totdat we eens stilstonden bij deze impuls. En we ons afvroegen: moeten we eigenlijk wel een nieuwe kopen? Is dat wel nodig? We hadden thuis nog een extra computerscherm. Dat gebruikte Bouke met thuiswerken. Kleiner dan een regulier televisiescherm, maar meer dan groot genoeg om tv op te kijken. We besloten het scherm in de woonkamer te zetten. En als experiment te kijken of het voldeed. Dat deed het. We hebben nooit een ‘echt’ televisiescherm meer aangeschaft.

Verandering 2: weg met het televisieabonnement

Een tijdje later verhuisden we. De verhuizing was een mooi moment om onze abonnementen eens onder de loep te nemen. Zo ook ons televisieabonnement. Wilden we overstappen? Wilden we überhaupt nog een televisieabonnement? Hadden we dat wel echt nodig? We realiseerden ons dat we vooral naar sport keken. En dat kan je ook livestreamen via internet. De conclusie was duidelijk: we zeiden ons televisieabonnement op. Beviel het niet, dan konden we gewoon opnieuw voor een abonnement gaan. Net als met het het scherm, beviel het leven zonder abonnement goed.

Verandering 3: weg met het Netflix-abonnement

Het opzeggen van ons televisieabonnement zorgde ervoor dat we minder televisie keken dan voorheen. Dat vonden we fijn. Want na een dag achter de computer op het werk is het fijn om ‘s avonds juist níet achter een scherm te zitten. En zoals we al eerder zeiden, werden we juist lamlendig van televisie kijken. Ja, het voelt misschien fijn als je moe bent. Maar knap je er écht van op? Krijg je er méér energie van? Wij denken van niet.

We merkten echter wel dat we, zonder televisieabonnement, vaker naar Netflix grepen. En dat was natuurlijk niet onze bedoeling. Want met Netflixen kijk je alsnog naar een scherm. We besloten daarom ook ons Netflix-abonnement op te zeggen. Opnieuw zagen we het als experiment. Beviel het niet, dan konden we ons gewoon weer aanmelden. En opnieuw gold: dat hebben we tot nu toe nog niet gedaan.

Kijken we dan helemaal nooit meer televisie of een film? Nee, zeker niet. We kijken nu alleen veel bewuster. We plannen bewust een filmavondje in met z’n tweeën. Of met vrienden, bijvoorbeeld toen we samen Game of Thrones keken. Hadden we nog een televisieabonnement gehad, dan hadden we er nooit aan gedacht samen met vrienden te kijken. Het gebrek aan abonnement bracht zo juist iets sociaals.

We kijken af en toe online televisie, zoals een sportwedstrijd of Boer Zoekt Vrouw. Kopen wel eens een film bij Pathé Thuis. Kijken een documentaire via NPO Start. Gaan naar de bioscoop. Of we vragen mijn zusje of we op haar account een film op Netflix mogen kijken. Er zijn veel mogelijkheden om toch (heel af en toe) televisie te kijken.

Centraal in de woonkamer

Missen we de televisie? Nee, totaal niet. We zijn juist blij dat we geen televisie- en Netflix-abonnement meer hebben. Niet meer de hele avond naar een scherm kijken. Niet meer onderuitgezakt op de bank hangen. Geen lawaaierige reclames meer die je spullen aansmeren die je niet nodig hebt. En, het belangrijkste: onze woonkamer is niet meer gecentreerd rondom het televisiescherm. Want ons scherm staat in de kast. Kijken we televisie of een film, dan halen we het er speciaal voor tevoorschijn. Het is toch best bijzonder dat de televisie het centrale punt is van een huiskamer? En dat alle banken en stoelen ernaar gericht zijn. Onze bank is juist naar het raam gericht. We kijken dus naar buiten als we op de bank zitten.

Wat doe je dan wel?

Het is geen gangbare keuze om zonder televisie en Netflix te leven. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de vraag die we wel eens krijgen: Wat doe je dan wel?! Een bijzondere vraag, vinden we. Want hoe normaal is het dat televisiekijken de meest gebruikelijke avondbesteding is geworden? Anyway, we hielden een week lang bij wat we ‘s avonds deden. Doe er je voordeel mee als je ook graag minder tv wil kijken!

Maandag

We reisden aan het eind van de middag af naar Hoogerheide. Daar gingen we op bezoek bij Elisah, de initiatiefneemster van Zero Waste Nederland. Zij en haar partner hebben ook een eigen tiny house gebouwd! Ik was laatst met haar in contact gekomen via de Zero Waste Wandeltour. We bewonderden het huisje, dat bijna af is, wisselden ervaringen uit en aten samen een hapje.

Dinsdag

We aten bij de ouders van Bouke. Na het eten ging Bouke naar de kapper (= zijn moeder). Ik name deel aan een online informatiebijeenkomst voor een opleiding die ik mogelijk wil volgen. Daarna zaten we nog even lekker in de tuin met koffie en thee.

Woensdag

Bouke ging naar zijn wekelijkse tai chi les. Ik werkte aan de promotie van de tiny house open dag. Zat ik toch nog de hele avond achter een scherm… oeps!

Donderdag

We reisden ‘s avonds af naar Overijssel. Daar aten we bij vrienden. Na het eten en bijpraten speelden we in het halfdonker nog een potje Kubb. We bleven er ook slapen, omdat we de volgende dag in de noordelijke provincies allerlei ramen en kozijnen gingen ophalen via Marktplaats.

Vrijdag

Na een lange dag rijden hadden we weinig zin om nog te koken. We haalden een verpakkingsvrije pizza en aten die in het gras vlakbij ons huis op. Daarna deden we een drankje bij een café. En we lazen nog even in ons boek, want dat was er de hele week al niet van gekomen.

Zaterdag

Na het eten maakte ik deze overheerlijke rabarber-aardbeiencrumble. Hmmm. We aten een stukje op het balkon en brainstormden samen over de inhoud van de aankomende blogs.

Zondag

We keken via YouTube een documentaire over voeding en aten ondertussen onze zelfgemaakte tapas. Halverwege de documentaire genoten we nog even van een spectaculaire onweer en regenbui boven Utrecht. Een fijn einde van een volle week!

Meer inspiratie voor een film- en televisievrije avond:

 • Maak een avondwandelingetje in de buurt (en bekijk huizen ;-))
 • Bel je moeder/vader/opa/oma/broer/zus voor een gezellig praatje
 • Ga een rondje skeeleren, hardlopen of fietsen
 • Kook uitgebreid en tafel extra lang na
 • Bezoek een theatervoorstelling
 • Maak de puzzel uit de krant
 • Speel een (bord)spelletje

Heb jij een televisie? Of Netflix? Wat zijn jouw tips voor een avondje zonder televisiekijken?

5 comments On Geen televisie?! Wat doe je dan wél?

 • Televisie is hier reeds 10 jaar niet meer… ‘k Kijk heel af en toe een YouTube die me echt interesseert, Tiny House bv. of groenten/fruit kweken… Maar zonder pc, voor mails/blogs… zou het moeilijker zijn…
  Lie(f)s.

 • Erni Kroondijk van Atten

  Als je dan toch televisie kijkt en de keuze maakt voor Boer zoekt vrouw vind ik dat wel heel bijzonder. Maar goed kiezen staat vrij.
  Mijn televisievrije avonden vul ik met creatief bezig zijn. En ik ben verslingerd aan radio 1. Die staat bij mij de hele dag aan, behalve als ik aan het werk ben.
  En een muziekje luisteren vind ik ook fijn. Nog ouderwets een cd in de speler. Mijn vent gebruikt daarvoor Spotify, daarnaar luisteren we vaak samen als we een muziekavondje plannen.

 • Pingback: Update: deze elektrische apparaten hebben we wel/niet in ons tiny house - Het Bewuste Stel ()

 • Wat grappig: doe ik eindelijk mijn tv het huis uit, zie ik overal blogs van mensen die dat ook hebben gedaan en deze keuze kennelijk willen verdedigen.
  Nou had ik als kind al de pest aan tv kijken. Als je wat wilde zeggen ging het van: “Sssst!” Hele zondagmiddagen gingen verloren aan sport (niet doen maar kijken) en de doordeweekse avonden aan Achter het nieuws e.d. Wat een emotionele kaalslag! Maar ja, om de een of andere reden koop je een tv want dat hoort zo.
  Er is geen gat in mijn leven gevallen want ik keek toch al zelden. Lekker naar buiten! (Ik heb een hond, dus makkelijk praten.) Bak een brood. Doe yoga of andere fijne beweging. Brei een trui. Leer iets nieuws.
  Over broden bakken gesproken, ik zie dat jullie ook andere apparaten het huis uit hebben gedaan. Ik heb geen gaskooktoestel meer, zelfs geen inductie of keramisch. Ik heb een crockpot express en daar kan je alles mee.
  Nu nog verhuizen naar een tiny house met een lapje grond….

  • Ha Rian, wat leuk om jouw ervaring te horen! ‘Emotionele kaalslag’: een mooie omschrijving, wat mij betreft 😉 Waarbij ik overigens niet wil zeggen dat televisie kijken op zichzelf ‘slecht’ is. Ik denk dat het vooral gaat om de mate waarin we kijken en om de intentie die erachter zit. Wanneer je de hele dag de televisie aan hebt staan omdat je het anders te stil vindt in huis of omdat je anders een gevoel van verveling ervaart, dan gebruik je de televisie als opvulling in plaats van als ‘voeding’ voor je ziel. En dat vind ik jammer, want er zit veel waarde in leven zonder de continue prikkeling en afleiding van geluiden, bewegende beelden en reclame op de achtergrond. Af en toe bewust een programma kijken omdat je daar blij van wordt of omdat het je blik op de wereld verbreedt: dat is de manier waarop ik denk dat we televisie het beste kunnen gebruiken.
   En dank je wel voor je tip van de crockpot express. Ik heb daar wel eens eerder van gehoord, maar nooit iets mee gedaan. Dit is een goede stimulans om me er eens in te gaan verdiepen!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail