Gastblog | 6 manieren om te beginnen met zelfvoorzienend leven

beginnen met zelfvoorzienend leven met een moestuin

Met zonnepanelen, een moestuin en een zelfgebouwd huis hebben Bouke en ik onze eerste stappen gezet op weg naar een meer zelfredzaam leven. Wouter van het blog Super Zelfvoorzienend probeert nog een paar stappen verder te gaan. Hij wil een volledig zelfvoorzienend leven opbouwen vanuit het rijtjeshuis waar hij woont. Hij deelt zes laagdrempelige manieren om te beginnen met zelfvoorzienend leven. Met welke ga jij aan de slag?

Zit jij ook gevangen in een droom? De droom dat zelfvoorzienend leven een ver-van-je-bed-show is. Dat je ervoor naar de bergen moet. Of ergens naar Zuid Spanje. Daar waar alle omstandigheden geweldig en optimaal zijn. En dat het overal kan, behalve hier. Behalve nu. Mij hield dit lang tegen met mijn droom om te beginnen met zelfvoorzienend leven. 

Gelukkig

Keerde het tij

Streek ik de gedachtekronkels glad

En begon ik simpelweg hier in Nederland

In de stad

In een rijtjeshuis

Met mijn manier van zelfvoorzienend leven

En dat was de beste stap ooit

Wat is zelfvoorzienend leven?

Wanneer je het met anderen over zelfvoorzienend leven hebt, krijg je ongetwijfeld een tegenwerping. Of misschien is het een stemmetje in je hoofd die iets tegen je zegt als:

Ja, maar dan moet je ook helemaal off-grid. Je wilt dan toch niets meer met het systeem te maken hebben? Als je het doet, moet je het wel goed doen.

Is het echt zo? Betekent zelfvoorzienend leven echt dat je in één keer in het paradijs woont en alle banden met het systeem doorsnijdt? Dat maakt de stap wel heel groot, toch?

Ik zie zelfvoorzienend leven als een proces. Een proces waarbij je steeds zelfredzamer wordt. Zelfredzaam zijn kan op verschillende vlakken. Bijvoorbeeld energie opwekken via zonnepanelen op wind, moestuinieren, groenten conserveren, kippen houden, eigen brood bakken, kleding maken en repareren, zelf tandpasta maken.

Deze voorbeelden laten zien dat het niet moeilijk hoeft te zijn om eerste stappen te zetten om zelfredzaam te zijn.

Creatieve uitdaging

Wil je graag beginnen met zelfvoorzienend leven, dan daag ik je uit om jezelf deze vragen te stellen:

  • Waar schakel ik nu een (betaalde) dienst voor in dat ik ook zelf zou kunnen creëren?
  • Wat koop ik dat ik zelf zou kunnen maken?
  • Voor welke kennis of vaardigheid betaal ik voor het gemak een paar euro, terwijl ik het ook zelf kan leren?

In mijn ultieme droom is elke (betaalde) dienst of product dat ik nu afneem iets dat ik liever zelf regel.

De grootste fout

Zie je al voor je hoe jij je leven meer zelfvoorzienend in kunt richten? En kun je niet wachten om te beginnen?

Nice!

Mijn belangrijkste tip: begin.

Want de grootste fout die je kunt maken is blijven dromen. En je gewenste leven in de toekomst projecteren. Als alles goed en veilig is. Daar waar de omstandigheden optimaal zijn. Als je daarop wacht, gebeurt er echt niets. In beweging gebeuren er wonderen.

Een voorbeeld:

Mijn vriendin woont in een rijtjeshuis. Haar achtertuin is een groene oase omringd door stoeptegeltuinen. In het voorjaar sta ik een constructie in elkaar te schroeven om de druif de lucht in te houden.

Ik hoor de buren kibbelen over wie het onkruid tussen de tegels uit moet trekken. ‘De tuin is veel te groot’, hoor ik de tienerzoon zeggen. Gekscherend roep ik: ‘Wij vinden onze tuin veel te klein’.

Een kop koffie, een paar weekenden werk en een schutting verder hebben wij een extra lap grond die we als moestuin inrichten.

En het mooiste is: de buren zijn blij met hun kleinere tuin en wij met de extra meters.

Dus: spreek je stille wens uit, kom in beweging en ga je droom achterna.

Waarom zelfvoorzienend leven?

Heb je de film Into the Wild gezien?

Ook al kwam dit verhaal treurig ten einde, het vertelt een verlangen dat in velen van ons leeft: vrijheid.

Zelfvoorzienend leven betekent een grote mate van vrijheid. Niet grenzeloosheid. Wel vrijheid.

Je neemt stap voor stap je eigen leven terug in de hand. Hiermee koppel jij jezelf (en je gezin) langzaam af van het systeem.

Wanneer je genoeg voedsel verbouwt, laat je de supermarkten achterwege. Met zonnepanelen en een thuisaccu, zwaai je de energieleverancier uit.

Je groeit met elke vaardigheid die je leert. Je zelfvertrouwen neemt toe. Daar wordt je sterker van. En dat maakt het leuk.

Beginnen met zelfvoorzienend leven

Hoe kun je beginnen met zelfvoorzienend leven ? Nu meteen? In je eigen (rijtjes)huis of appartement? Ik deel hieronder zes manieren met je.

Kies wat je leuk vindt en begin!

Raliseer je daarbij: als je het allemaal al wist, deed je het al. Iets nieuws moet je leren. Dus: verdiep je ergens in, leer en maak het je eigen. En geniet ondertussen van het leerproces.

1. Verbouw je eigen voedsel

Je eigen voedsel verbouwen is misschien wel de meest dankbare manier om te beginnen met zelfredzaam worden. Je hoeft niet gelijk een grote moestuin aan te leggen die je in je complete voedselvoorziening voorziet.

Begin eens met kiemgroenten kweken op de vensterbank. Een verticale tuin tegen je balkonmuur. Of een moestuinbak op je terras. Als het je bevalt inspireert het je wellicht om daarna nóg iets nieuws op te pakken.

En: je eet op deze manier super lekkere groenten. Je proeft de liefde die jij erin hebt gestopt. 

Wist je trouwens ook dat veel van wat wij onkruid noemen juist bijzonder geneeskrachtige of voedingsrijke gewassen zijn? Het loont zich om je te verdiepen in de eetbare natuur.

2. Conserveer je eigen voedsel

Ben je zo ver dat je grote oogsten uit je tuin haalt, dan is de volgende stap om dit te conserveren. Zo geniet je er ook van als het oogstseizoen voorbij is.

Conserveren kan op verschillende manieren. Kies wat bij je past. Wekken, drogen, pekelen, inmaken met azijn of tot jam verwerken. Appeltjes drogen kun je bijvoorbeeld gewoon boven je verwarming doen. Onze kamermuur is wel eens behangen geweest met slingers van dun geschilde appelpartjes. En groenten als kool, pompoen, wortel, biet en knoflook liggen bij ons in weckpotten ingemaakt.

Tip: doe het conserveren samen met een vriend of vriendin. Zo heb je een gezellige en nuttige dag ineen.

3. Denk circulair

Vier pallets, zestien schroeven, tien minuten, één schroefmachine. Klaar was onze composthoop. De pallets kwamen van straat. En het groenafval uit eigen tuin en keuken.

Met een beetje creativiteit en handigheid creëer je zelf een tweedehands oplossing. En doe je tegelijkertijd iets goeds voor je tuin en gezondheid. Want onze groene container staat nu minder vaak aan straat.

Een stap verder zou een composttoilet kunnen zijn. Op dit moment spoel ik nog liters water weg met de wc, maar het idee om een klein composttoilet in de achtertuin te zetten is er. Het kan zo makkelijk zijn als een emmer onder een zitje. Supergoed voor natuur, milieu en tuin.

Een ander voorbeeld is snoeiafval verwerken tot brandhout. En wat dacht je van oude gebroken stoeptegels? Deze kunnen een avontuurlijk grillig muurtje vormen rond je moestuinbed.

4. Minimaliseer

De relatie tussen minimaliseren en zelfvoorzienend leven is misschien niet direct te zien. Maar al die betaalde diensten, abonnementen en producten vullen behoeften in die je misschien ook zelf zou kunnen vervullen. De tijd die je besteedt aan werken om deze misschien wel overbodige zaken te bekostigen, kun je ook steken in het zelfredzaam worden.

Dus, kijk eens kritisch naar wat je in het leven hebt verzameld. En welke diensten je afneemt. En stel jezelf de vraag of de spullen en diensten waar je voor betaalt je leven echt vergemakkelijken.

Dienen de spullen die jij om je heen hebt verzameld jou? Of dien jij de spullen? In het tweede geval wil je er zo snel mogelijk vanaf.

5. Repareer, klus en bouw

Met een paar basisklusvaardigheden loop je al een paar stappen richting een zelfredzaam leven. Wat kun je creëren waarmee jij je leven zelfstandiger inrichten kan? Het kan al zoiets zijn als een kippenhok. Of het plaatsen van je eigen schutting.

Of repareer je spullen als ze stuk zijn. Zelf loop ik rond in een oude broek wiens hoogtijdagen al lang zijn geweest. Maar mijn vriendin heeft met verschillende lappen stof alle gaten weten te dichten en de broek weten te verstevigen.

Ook de tafel waaraan ik dit schrijf is een samenraapsel van tafelblad, vloerdelen en tafelpoten die met een paar schroeven in elkaar zitten. En onze klassieke Franse stoeltjes zijn doorboord met lange schroeven, zodat ze nog stevig zijn.

6. Ga voor zonnepanelen met accu

Waarschijnlijk denk je bij zelfvoorzienend leven meteen aan zonnepanelen op het dak. Want voor veel mensen is dit dé manier om te beginnen.

Met een goede set zonnepanelen ben je inderdaad zelfredzaam in je eigen energievoorziening. Althans: als je ze hebt aangesloten op je eigen thuisaccu. Niet op het net. Als dan de stroom uitvalt, merk je dat je helemaal niet zo zelfredzaam bent. Dus, ga voor een volledige off-grid zonnepaneleninstallatie als je graag zelfvoorzienend wil zijn in je elektra.

Heb plezier!

Geniet

Leer

Doe

Ga je beginnen met zelfvoorzienend leven, heb dan vooral plezier in het proces! En realiseer je: het hoeft niet binnen een dag te gebeuren. Begin met één stap en als je daar de slag in te pakken hebt, pak je het volgende erbij.

En onthoud: je bent niet alleen. Praat over je plannen en ideeën. En met een beetje geluk vind je prachtige nieuwe mensen om je zelfvoorzienende leven samen mee vorm te geven. 

Veel plezier en succes. Meer praktische tips, informatie en inspiratie? Die vind je mijn blog Super Zelfvoorzienend.

Heb je nog andere ideeën om meer zelfredzaam te zijn? Welke stappen zet jij al in de richting van zelfredzaamheid? En wat zou je nog graag willen leren?

4 comments On Gastblog | 6 manieren om te beginnen met zelfvoorzienend leven

  • In stap 6 lees ik over zonnepanelen met accu. Wij hebben zonnepanelen en zijn geinteresseerd in het gebruik van accu’s en ik denk dat veel meer mensen meer in detail willen weten hoe het daarmee zit, als volgende stap in een meer duurzame energievoorziening.

    Enkele relevante vragen: Is het nu al de goede tijd voor het aanschaffen van accu’s of kunnen we beter nog een paar jaar wachten? Hoe groot zijn ze, hoe duur en wat is de terugverdientijd? Hoe lang gaan ze mee en zijn accu’s wel milieu-vriendelijk in fabricage, transport, gebruik en verwerking na levensduur? Zijn er ook alternatieven met elk plussen en minnen? Kortom: waar is bruikbare info te vinden over passende accu’s en alles wat erbij komt kijken?

    Wel wat technisch allemaal maar misschien iets voor een nieuw blog?

    • Hoi Ferdinand, goede vragen! Ik denk dat je gelijk hebt dat veel mensen momenteel met dezelfde afwegingen bezig zijn. Ik kan niet zo 1-2-3 antwoord geven op je vragen. Ik vermoed ook dat de antwoorden niet zo zwart-wit zullen zijn. Goed idee om er eens een blog aan te wijden; ik zet het onderwerp op de lijst met blogideeen.

  • Ik lees alleen maar affiliate blogs op zijn website over beste potgrond kopen etc. beetje jammer.

    • Hoi Mike, leuk dat je de website van Wouter hebt bekeken. Wat mij betreft is het aan iedere blogger zelf om te bepalen of h/zij met affiliate links werkt. Wij hebben er bewust voor gekozen om dat niet te doen. Jouw reactie is daarmee mooie feedback voor ons, omdat het bevestigt dat sommige lezers dat niet fijn vinden. Dank je wel daarvoor. Wouter heeft ervoor gekozen om wel met affiliate links te werken en die keuze respecteren wij.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail