De kracht van het vieren van overgangen

houten brug over het water

Vorige maand was ik jarig en vierde ik de overgang naar een nieuw levensjaar. En over een paar dagen is het alweer Oud & Nieuw. Een verjaardag, een nieuw jaar, afscheid van een relatie, een andere levenssituatie. Waarom is het waardevol om overgangen zoals deze te vieren?

Het leven bestaat uit overgangen. Van de herfst naar de winter. Van het oude naar het nieuwe jaar. En van de ene woonplaats naar de andere. En ook: moeder worden bij de geboorte van je eerste kind. Of wees worden als je beide ouders zijn overleden. Een overgang is verandering. En vaak hebben we daar moeite mee. Bewust of onbewust verzetten we ons er dan tegen. We vinden het vervelend dat de dagen kouder en korter worden. We vinden de dood maar iets moeilijks en durven niet te voelen wat het met ons doet.

Rennen, vliegen, hollen

Soms is er geen verzet tegen een verandering, maar staan we er ook niet écht bij stil. We vinden het niet de moeite waard om onze verjaardag te vieren. We rollen van de ene baan in de andere. Het jaar vliegt voorbij en ineens staat Oud & Nieuw voor de deur. We krijgen een kind en voordat we daar goed en wel aan gewend zijn gaan we alweer fulltime aan het werk. En dat is jammer. Want overgangen kunnen juist een mooi moment zijn om stil te staan. Om te reflecteren. Om je bewust te worden van hoe je je voelt. En om bij jezelf te peilen of je je leven nog leeft zoals je het graag wil leven.

Een maandelijks ritueel

Daarom doen Bouke en ik sinds kort elke maand een maandafsluiting. We markeren de laatste dag van de maand in onze agenda. We regelen oppas voor Miko. En we maken hapjes klaar voor een tapasmaaltijd. Zo maken we er een speciaal moment van. Iets om samen naar uit te kijken. Tijdens de maandafsluiting beginnen we met een terugblik. Wat is er afgelopen maand gebeurd? Welk gevoel gaf de maand ons? Wat vonden we fijn? En waar waren we minder blij mee?

Vaak realiseer ik me pas tijdens de terugblik hoeveel ik in een maand wel niet doe. En hoe mooi de maand eigenlijk was. Terwijl ik op dagelijkse basis zo moe ben sinds de komst van Miko. En de wens heb om méér te doen dan past in een dag. Het is mooi dat zo’n terugblik de dingen meer in perspectief plaatst.

Na deze terugblik volgt uiteraard een vooruitblik. Wat is mijn intentie voor de maand die voor me ligt? Waar wil ik meer van? Waar ligt mijn focus? Vervolgens vangen we onze intentie in een woord. Zoals ‘ontspanning’ (mijn woord voor oktober), ‘verdieping’ (november) of ‘mijzelf’ (december).

Spring, summer, fall, winter … and spring

Ook de overgang van de seizoenen is een mooie gelegenheid om stil te staan. Elk seizoen heeft zijn eigen karakter. En dat karakter kan je ook toepassen in je eigen leven. De winter staat in het teken van terugtrekken. Van stilte. Van rust nemen. En van broeden op nieuwe ideeën. Vanwege de kou en het donker zit je letterlijk vaker binnen. Een mooi moment om ook zelf eens naar binnen te keren:

 • Kijk eens terug. Hoe was het jaar voor mij? Waar ben ik trots op? Wat heb ik gedaan? En wat niet? Wat heb ik geleerd?
 • Kijk ook eens vooruit. Wat wil ik komend jaar doen? Wat zijn mijn dromen? Welke ideeën heb ik? Wat wil ik loslaten? En wat wil ik versterken?
 • Vraag jezelf af wat je op dit moment nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld moeite met de korte dagen en de kou? Misschien kan je een warmtelamp gebruiken. Of elke middag een lunchwandeling maken om zonlicht op te snuiven. Of bel elke week eens een bekende op voor een fijn gesprek.
 • Doe een ritueel. Bijvoorbeeld een van deze rituelen voor de kortste dag van het jaar. Uiteraard ook nu nog te doen, nu de dagen weer langer worden, maar de kou en het donker er nog wel zijn.

Kortom, beweeg mee met de seizoenen in plaats van je ertegen te verzetten. Zie de kracht van elk seizoen in plaats van dat wat je er minder fijn aan vindt.

Hoe vier jij jouw overgangen?

Hoe ga jij om met de overgangen in je leven? Bij welke sta je stil en op welke manier? Bij welke sta je niet stil? Heeft dat een reden? Wat maakt bijvoorbeeld dat je je verjaardag niet graag viert? Dat je Oud & Nieuw niks vindt? Of dat je geen tijd vrij neemt tussen twee banen in?

Zo realiseerde ik me een paar jaar geleden dat ik moeite heb met Oud & Nieuw vanwege de sociale verplichtingen die ik erbij ervaar. Zoals samenkomen met een groep en veel alcohol drinken. Tegelijkertijd zag ik de waarde in van stilstaan bij het nieuwe jaar. Toen ik me hier bewust van werd, realiseerde ik me dat ik Oud & Nieuw ook op een andere manier kan vieren. Bijvoorbeeld in klein gezelschap. Of zelfs alleen met Bouke. Door geen alcohol te drinken. Of door thuis te blijven in plaats van op stap te gaan. Zo maak ik er een overgang van waar ik een positief gevoel bij heb. En zo wordt het vieren van deze jaarlijkse overgang een krachtig middel om bewuster te leven.

We zijn benieuwd: welke overgangen vier jij en welke niet? En uiteraard wensen we je (of je het nu viert of niet ;-)) een vrolijk nieuw jaar! Liefs van Bouke, Miko en Iris

4 comments On De kracht van het vieren van overgangen

 • Dank je wel Iris voor een toepasselijk blog zo aan het einde van dit jaar.
  Dank zij mijn schrijfgroep kijk ik rond de jaarwisseling altijd wel even terug op het afgelopen en vooruit naar het nieuwe jaar. De bewustwording die dat geeft is mooi.
  En verjaardagen zijn er om gevierd te worden. Meestal in het klein met mijn eigen gezin. Lekker naar het strand en dan daar eten met elkaar. En als dat niet mogelijk is eten we op zijn minst thuis een gebakje om de overgang naar een nieuw levensjaar te vieren.
  Hartelijke groet en voor jullie drieën ook een goed nieuw jaar,
  Nienke

  • Leuk dat jullie in de schrijfgroep altijd even stilstaan bij het oude en het nieuwe jaar. Erover schrijven is een fijne manier om deze overgang te vieren. En een mooie gewoonte om je verjaardag te vieren door lekker actief naar buiten te gaan en samen iets te eten.

 • Mijn verjaardag is op 30 december, en dan volgt de dag er na oud en nieuw. Ik heb echt het gevoel twee overgangen achter elkaar te ‘moeten’ vieren.
  Het voordeel is wel dat ik dan weer lang moet wachten op de volgende dubbele overgang 😉

  Ben het zeker eens dat het goed is om bij de overgangen stil te staan en deze te vieren.

  De beste wensen voor het het nieuwe jaar!
  Hartelijke groet, Nelleke

  • Nog de beste wensen voor het nieuwe jaar en de felicitaties voor je verjaardag, Nelleke! Jouw overgangen volgen elkaar inderdaad snel op. Het lijkt mij best lastig om jarig te zijn in de drukke decembermaand, want dan zijn er al zoveel andere vieringen. Combineer je wel eens het vieren van je verjaardag met bijvoorbeeld kerst?

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail