Bouwupdate 16: muren, ramen, verven, minimaliseren, installaties en meer

tiny house bouwen

De vorige bouwupdate dateert van alweer ruim een maand geleden. Toen hebben we de wanden rechtop gezet en het dak er bovenop geplaatst. Sindsdien hebben we niet stilgezeten met het bouwen van ons tiny house. Integendeel, we zijn met allerlei dingen tegelijk bezig geweest. Van verven tot zonnepanelen, van minimaliseren tot de vide en van vergaderen tot de badkamer. We zijn de afgelopen maand verder gekomen dan we vooraf hadden gedacht! Lees en kijk mee in dit (foto)verslag.

Folie

Als eerste stap na het rechtop zetten van de wanden begonnen we met het bekleden van deze wanden. We bevestigden dampremmend folie aan de binnenzijde van het houtskelet. Dat maakten we met een tacker, misschien wel de gevaarlijkste tool van de bouwplaats, vast aan het balkenframe. Met tape maakten we de uiteinden van het folie vast aan elkaar of aan het balkenframe. Zo komt er geen vocht tussen de folie en het hout.

tiny house bouwen
Folie vastnieten en aan elkaar tapen
tiny house folie
Het folie zit er grotendeels in

Binnenplaten

Vervolgens bevestigden we de binnenplaten tegen het folie aan. Een klus die om nauwkeurigheid vraagt. Omdat ons dak schuin loopt. Omdat de wanden in theorie 100% recht zouden moeten staan, maar in werkelijkheid soms toch net niet 🙂 En omdat we een hoop ramen hebben. Daarbij vonden we het ook nog eens mooi om sommige “raamgaten” ronde hoeken te geven. Een precisiewerkje dus, waarbij we de meeste platen meer dan een keer moesten bijsnijden.

tiny house bouwen
Binnenplaten zagen
tiny house binnenplaten
Halverwege met de binnenplaten
tiny house bouwen
Laatste plaat past precies!

Trapkast

De trapkast maken was een flinke klus. De trapkast is de trap die leidt naar de vide en die tegelijkertijd dient als dichte kast onder de vide. En niet onbelangrijk: de trapkast dient als draagconstructie voor de vide. De kast gaat dienen als kledingkast en bestaat uit een klein hanggedeelte en een groter ladegedeelte. De lades kochten we tweedehands via Marktplaats. De groene bovenkant van de traptreden zijn de planken van de oude boekenkast van mijn ouders. Sommige traptreden kunnen open, zodat de traptrede mede dient als mini-opbergplek. Met andere woorden: de meest multifunctionele plek van ons huis!

Vide

Toen de trapkast min of meer klaar was, was het tijd voor de vide. Eerst schroefden we het houten frame in elkaar en dat bevestigden we vervolgens met schroeven aan de muren en aan de trapkast.

tiny house vide
Even checken of het frame past
tiny house vide
Drie kleine kleutertjes op de vide 😉

Dak

Het kleine gedeelte van het dak moest nog geplaatst worden. Na de ervaring die we hadden opgedaan met het grote deel zou dit een fluitje van een cent worden. Want dit kleine deel is maar 1,5 meter lang ten opzichte van de 7 meter voor het lange deel. En je raadt het al: dit was ook zo. We hadden niet eens een ladder nodig, omdat de vide al op zijn plaats hing.

tiny house dak
Kleine deel van het dak in elkaar zetten
tiny house dak
Het dak zit erin (maar de plafondplaten moeten nog even extra worden vastgeniet..)

Ramen

Daarna was het de beurt aan de ramen. Dit ging een stuk minder soepel. Het kostte wel tien bezoekjes aan de ramenbouwer voordat ze werden geleverd. Dat was ook nog eens later dan afgesproken. En als klap op de vuurpijl kwamen we erachter dat de ramen niet pastten. Ze waren allemaal 5 mm te groot. Want: verkeerd opgemeten. Onze eigen fout. De les voor de volgende keer: het is tóch handiger om je ramen al te hebben vóórdat je je balkenframe in elkaar zet. Nu moesten we bij alle ramen de staanders van het balkenframe doorzagen om de ramen te laten passen.

tiny house ramen
Hoekraam vastmaken

Badkamer

We gingen vervolgens aan de slag met het frame voor de badkamer. En opnieuw dachten we: laten we het onszelf niet al te makkelijk maken 😉 Want (1) de meterkast zit vast aan de badkamer. En (2) er zit een mini-garderobe in geïntegreerd. En (3) over de hele breedte van de bovenkant van de badkamer is plaats voor onze rij glazen voorraadpotten. Dat ons dak schuin afloopt, maakt het maken van het frame er ook niet makkelijker op. Maar het is ons gelukt en we zijn blij met het resultaat.

tiny house bouwen
Het frame van badkamer, garderobe en meterkast staat op z’n plek

Verven

Tijd om te verven! We schuurden en verfden alle kozijnen. De buitenste kozijnen wit en de binnenste kozijnen geel. Knalgeel, welteverstaan. De kleur bleek iets geler uit te vallen dan het kleurstaaltje deed vermoeden… Het is vast een mooi effect als de gevelbekleding er in zit. We olieden daarnaast het plafond van het tiny house. Ons huis is nog niet dicht en daardoor komt er veel vocht in het huis. De dunne platen die het plafond vormen, blijken niet goed tegen vocht te kunnen. Daardoor zijn er vocht- en algenplekken ontstaan. Nu moeten we er nog voor zorgen dat het huis snel dicht wordt. Daar gaan we de komende weken mee verder.

tiny house ramen
De ramen: voor
tiny house ramen
De ramen: na

Installaties

Bij het bouwen van een tiny house komen ook installaties kijken. Bouke verdiepte zich in zonnepanelen, kachels en waterfilters. Een flinke uitzoekklus. Onze zonnepanelen en bijbehorende batterijen kochten we bij Stroomwinkel. Zij dachten met ons mee, gaven advies en kwamen met een goede prijs voor de installaties. De zonnepanelen verdienen een eigen blog. Bouke schrijft dat binnenkort. Hij gaat dan in op onze keuzes en op de dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van je zonnepaneel.

Ook het uitzoeken van de kachel bleek nogal een klus. Want er zijn zoveel keuzes om te maken. Ga je voor een hout- of een pelletkachel? Voor een vierkant of een plat model? Bevestig je de kachel aan de muur of zet je ‘m op de grond? Wil je de kachelpijp aan de boven-, zij- of onderkant? Neem je er wel of geen afstandsbediening bij? Ga je voor wit, zwart of kleur? We kozen voor een pelletkachel, rechthoekig model, voor aan de muur, in zwart-wit, met een pijp aan de bovenkant. Met de keuze voor waterfiltersystemen zijn we nog bezig. Daarover later meer.

Vergaderen

Vanaf het moment we een woonplek bemachtigden in Apeldoorn zijn we aan het vergaderen met de community. Want de community is nog in oprichting en daardoor is er veel om af te spreken. Dat komt er naast het bouwen ook bij kijken, als je in een tiny house community gaat wonen. Waar we dan zoal over praten? Wel of niet oprichten van een VVE, wel of geen maandelijkse bijdrage, rollen toewijzen en commissies oprichten, ontwerp van het terrein, verlichting regelen voor het terrein, informatiebord maken voor de ingang van het terrein, bloembollen en bomen kopen om het terrein op te leuken, nieuwe kandidaten zoeken bij terugtrekken van een kandidaat, contact met de gemeente onderhouden. Bouke heeft zich opgeworpen als voorzitter van de vereniging. Kan ie toch nog een beetje de consultant uithangen 😉

Minimaliseren

Nu we een woonplek hebben, móeten we wel minimaliseren. Voorheen deden we dat omdat we dat wilden. Nu is er echte noodzaak. Gelukkig is het nog steeds een van mijn favoriete bezigheden. Ik heb tenslotte niet voor niets vorig jaar een opleiding gedaan als opruimcoach! We hebben de afgelopen jaren al véél spullen weggedaan en hebben daardoor al relatief weinig spullen. Het bizarre is dat we desondanks nog steeds enorme hoeveelheden spullen de deur uit doen. En het is niet alsof we niks overhouden. We hebben gewoon nog steeds veel duplicaten, blijkbaar. Zo gingen we van acht naar vijf pannen. Van vijf naar drie meng/serveer/beslagkommen. Van véél glazen naar iets minder glazen. Onze familie is blij met onze ‘afdankertjes’. Ook via Marktplaats maken we mensen blij met onze overtollige spullen. Met als dank af en toe een stukje taart of een doosje Merci.

tiny house ontspullen
De ‘weg’-stapel na een avondje opruimen in de keuken

Terugblik

Zo, als ik dit op een rijtje zie staan, realiseer ik me weer eens hoeveel we afgelopen weken hebben gedaan! Met name Bouke heeft veel gedaan aan het bouwen van ons tiny house. Hij klust tegenwoordig zo’n vier tot zes dagen per week. Vooral met hulp van zijn fietsvrienden en zijn ouders. Ik help af en toe een dag mee. Het klussen zelf gaat lekker, maar alle keuzes die komen kijken bij het bouwen van je eigen tiny house maken het best vermoeiend. Er is zoveel om te beslissen en er is niet één juiste keuze. Maar we gaan gestaag verder. Het is bijzonder om te zien hoe ons tiny house vorm krijgt en hoe snel het bouwen gaat. We kunnen ons steeds beter voorstellen hoe het het zal zijn om in ons tiny house te wonen!

Waarover wil jij meer weten? Laat het ons weten in het reactieveld hieronder. Wie weet schrijven we er dan een blog over!

16 comments On Bouwupdate 16: muren, ramen, verven, minimaliseren, installaties en meer

 • Leuke update, Iris!

 • Dank jullie wel voor dit uitgebreide foto-verslag. Leuk om weer helemaal bij te zijn.
  Succes met de vele keuzes die vast nog gaan komen voor jullie huis af en bewoonbaar is.
  Je schrijft het al “we gaan gestaag verder”. Goeie insteek, ??

 • Erni Kroondijk van Atten

  Wow wat een leuke blog weer, die bouwupdates spreken me toch het meeste aan en helemaal nu, nu de binnenkant vorm krijgt. Wat hebben jullie hard gewerkt zeg. Petje/hoedje af hoor❗️?? voor jullie toch ook geweldig dat het nu echt vorm gaat krijgen? Succes met jullie verdere keuzes. Dt geel is wel echt geel. Lachen, lekker zonnig.

  • Het geel is even wennen haha, maar hoe langer ik ernaar kijk, hoe mooier ik het vind 😉 En als de gevelbekleding erop zit zal het er vast ook weer heel anders uitzien.

 • Wahw! ’t Begint er zo ‘écht’ uit te zien! Mooi afgewerkt met die ronde raamhoeken.
  ‘k Blijf nieuwsgierig naar ’t vervolg…
  Lie(f)s.

 • Wat gaat dat er al als een echt huis uit zien! Heel inspirerend. Heb zo’n zin om ook aan het opruimen en minimaliseren te slaan!
  Chapeau voor jullie harde werk.
  Warme groet,
  Tike en Paula uit Driebergen.

 • ja een mooi project met duidelijke uitleg
  ben benieuwt om jullie te ontmoeten

  en een kleine verschrijving
  De buitenste kozijnen wit en de buitenste kozijnen geel. Knalgeel

  • Ja, leuk dat jullie naar de open dag komen! En dank voor het melden van de verschrijving, ik heb het meteen gecorrigeerd. Tot komend weekend!

 • Wat een mooi project en ik vind jullie blog heel leerzaam! Sinds kerst zijn we begonnen aan ons Tiny House op een dieplader. Eerst de dieplader roestvrij gemaakt, opgeknapt etc. Daarna het skelet van hout dat nu bijna staat. Vandaag een dagje plannen, water, electra (vriend) en interieur zoals wanden, vloeren, inbouw (ik). Dus zo hier terecht gekomen. Nu.. lange inleiding voor een korte vraag: wat voor platen gebruiken jullie op de wand? Ik denk multiplex? Berken? Welke dikte? en ga je dit nog behandelen? (oké, vragen..). Alvast dank voor jullie reactie!

  • Hoi Celine, wat leuk dat jullie ook een tiny house bouwen! Waar bouwen jullie? En hebben jullie al een plek om het tiny house neer te zetten? Wat betreft je vraag over de wanden: Bouke heeft drie uitgebreide blogs geschreven over de wanden: deel I, deel II en deel III. Het korte antwoord op jouw vraag: we gebruiken Albassi Falcatta multiplex van 15 mm, omdat dit type hout het meest lichtgewicht is. We hebben de wanden deels behandeld met lak en deels geverfd.

   • Hallo Iris,

    Ik ben benieuwd welke balk dikte jullie hebben gebruikt voor de vide.
    Ik kan dit nergens terugvinden in jullie blogs.

    Ik zit zelf te denken aan 44×69 of zoals de wanden in 38×89 voor de vide.

    Ik verneem het graag.

    Alvast bedankt voor jullie reactie.

    • Hoi Kevin! Bedankt voor de goede vraag. Ik heb de vide uitgevoerd met balken van 44×44mm, met op vier punten een balk van 89×39mm. Met alleen balken van 44×44 bleek er te veel beweging in de vide te zitten.
     Groeten Bouke

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail