Onze minimalistische wereldreis deel V: schoon, veilig en comfortabel reizen

minimalistische wereldreis

Wat neem je als minimalist mee op wereldreis? Wij reisden zeven maanden met de trein door Azië. Ons doel: zo lichtgewicht mogelijk reizen zonder spullen te missen. In deze vijfdelige serie laten we zien wat we meenamen. Vandaag het laatste deel. Daarin gaan we in op wat we op onze minimalistische wereldreis mee hadden om schoon, veilig en comfortabel te reizen.

De categorie ‘schoon, veilig en comfortabel’ was misschien wel de zwaarste categorie die we mee hadden op onze minimalistische wereldreis. Want bij elkaar namen deze spullen heel wat gewicht in. Achteraf gezien hadden we hier nog wel wat op kunnen besparen. Vooraf is het lastig te bepalen wat je nodig hebt, omdat veel spullen in deze categorie ‘voor het geval dat’ zijn. Benieuwd wat we bedoelen met schoon, veilig en comfortabel? Lees dan verder.

‘Schoon’ reizen met toiletspullen

Hoe houdt je jezelf schoon? Met water doorgaans. Daarmee kom je een heel eind. We zijn in de westerse wereld gewend geraakt om allerlei extra producten te gebruiken om onszelf schoon te houden. Producten waarvan we denken dat we ze nodig hebben. De afgelopen jaren hebben wij al flink geminimaliseerd in onze badkamer. Omdat we onszelf bij alles de vraag stellen of we het echt nodig hebben. Zo is Bouke gestopt met het gebruiken van gel. Ook gebruikt hij geen shampoo of zeep meer. Hij wast haar en lichaam met water en dat maakt het schoon. Bij het inpakken voor onze minimalistische wereldreis viel het ons toch tegen hoeveel toiletspullen we mee hadden. Vooral qua gewicht. Misschien omdat toilet- en verzorgingsproducten gewoon niet zo lichtgewicht zijn?

Drie toilettassen

We hadden drie toilettassen mee: allebei een kleine voor dagelijks gebruik en een gezamenlijke grote voor niet-dagelijks gebruik. Drie toilettassen klinkt veel, maar in de praktijk werkte dit goed voor ons. De kleine toilettassen hadden we bij de hand tijdens lange treinreizen. De grote zat dan in de backpack. In de grote toilettas bewaarden we overigens niet alleen toiletspullen, maar ook verzorgingsproducten. En kleine handigheden die onze reis ‘comfortabel’ maakten.

  • Kleine toilettas Iris: bamboe tandenborstel, tandpastatabletjes, tandenstokers, flossdraad, haarborstel, zelfgemaakte deodorant, vier paar oorbellen, spiegeltje, oordoppen.
  • Kleine toilettas Bouke: bamboe tandenborstel, scheerapparaat en oplader, huidcrème, oordoppen.
  • Grote toilettas: menstruatiecup, paar tampons, voorraadje anticonceptiepillen, paar condooms, tube gezichtscrème, tube zonnebrandcrème, elektrische tandenborstel en oplader, shampoobar, droogshampoo, rvs-scheermesje, oordruppels, neusspray, nagelschaartje, haarelastiekje, vaseline, papieren zakdoekjes (nog uit ons pre-zero waste tijdperk), klein flesje wasmiddel, paar batterijen, extra telefoon-batterij, twee hangslotjes, mini-naaigereisetje, twee hoofdlampjes, paar knijpers, zakmes, zonnebril, paraplu, kopie van paspoort en pasjes, powerbank, schaar.

Wel of niet meenemen

Een deel van de handigheden gebruikten we niet. Bijvoorbeeld de knijpers en de extra batterij voor de telefoon. Die extra batterij nemen we de volgende keer niet mee. Want heb je een goede powerbank, dan is de kans klein dat je met een lege telefoon komt te zitten. De knijpers waren handig geweest als we een touw hadden gehad. Dan konden we een waslijn spannen om onze kleren aan te drogen. Een touw komt daarom de volgende keer op onze paklijst. Onze paraplu gebruikten we welgeteld twee keer. In zeven maanden tijd. Die laten we een volgende keer daarom thuis. Met een regenjas kom je een heel eind als het regent.

Verder denk ik dat we weinig hadden kunnen besparen op deze categorie. Want we gebruikten veel van wat we mee hadden. Sommige spullen hadden we helemaal niet mee (zoals make-up). En sommige spullen zetten we multifunctioneel in (zoals de shampoobar; die gebruikte ik ook voor mijn gezicht en lichaam). Sommige spullen zijn voor een ander misschien overbodig, zoals de elektrische tandenborstel. Omdat ik makkelijk gaatjes krijg, wilde ik die per se mee. Voor een weekje weg is een gewone tandenborstel prima. Voor zeven maanden reizen niet, vond ik.

minimalistische wereldreis

‘Veilig’ reizen met een ehbo-set

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ga je lang op reis, dan is een ehbo-set aan te raden. Zo’n set kan je zo uitgebreid maken als je wil. Hoe uitgebreid precies? Dat hangt af van je bestemming en van wat je gaat doen. Ga je elke dag op het strand liggen of ben je vooral in steden te vinden, dan heb je niet veel nodig. Ga je wandel-, fiets- of skitochten doen of naar exotische landen met beperkte gezondheidszorg, dan is het slim om iets meer mee te nemen.

Wij hadden een uitgebreide ehbo-set mee. Omdat we veel gingen wandelen en fietsen. Met daarin onder andere deet (anti-mug), pincet, alcohol, pleisters, diarreeremmers, tekenpincet, tape, pijnstillers, noodbehandeling malaria, aansteker, verband en gaasjes.

‘Veilig’ reizen met waardevolle spullen

Voor onze waardevolle spullen kochten we allebei een paspoorthoesje voor om je nek. Dat leek ons handiger dan een tasje voor om je middel. Zo’n hoesje is niet bepaald modieus. En het is heel toeristisch. Maar het is wél heel handig. In het hoesje bewaarden we onze pasjes en een deel van het geld dat we pinden:

  • Paspoort
  • Pinpassen
  • Creditcard
  • Zorgverzekeringspas
  • Reisverzekeringspas
  • ID-kaart
  • Pasfoto’s
  • Euro’s (briefjes)
  • Lokaal briefgeld

In sommige landen droegen we het hoesje om onze nek. Zodat we de waardevolle spullen op ons lichaam droegen. In andere landen zaten de hoesjes in onze tas. Een papieren kopie van onze paspoorten en pasjes bewaarden we in de grote toilettas. We hadden ook kopieën in Google Drive staan. Deze hadden we offline beschikbaar gemaakt, zodat we er ook bij konden als we geen internet hadden. Ga je naar China, dan heb je overigens een vpn nodig om bij je documenten te kunnen. Want Google-diensten zijn er zonder vpn niet te gebruiken. 

De euro’s en pasfoto’s waren handig voor grensovergangen waar we ter plekke een visum aanvroegen. Zoals de grensovergang Vietnam-Laos, die we per bus passeerden. Voor het visum moesten we een pasfoto aanleveren. We moesten het visum betalen met US-dollars. Die hadden we niet. Bij het geldwisselkantoor wisselden we onze euro’s in voor US-dollars.

Een portemonnee hadden we allebei niet mee. In sommige landen betaalden we met pinpas of creditcard. Die haalden we uit het paspoorthoesje als we ‘m nodig hadden. In landen waar we contant betaalden, zat ons ‘dagelijkse’ geld in een klein vakje in onze rugzak. Een creditcard is aan te raden als je lang en ver op reis gaat. Want niet alle pinautomaten, verhuurbedrijven of attracties accepteren gewone bankpassen.

‘Comfortabel’ reizen met een goede rugzak

Waar laat je de spullen die je mee hebt op een (minimalistische) wereldreis? In een rugzak natuurlijk! Nou ja, een trolley of een koffer kan ook. Of een fietstas als je met de fiets bent. Het ligt er maar net aan hoe je reist. Wij kozen voor een backpack. We hadden met z’n tweeën vier tassen mee:

  • Backpack van 50+10 liter met ingebouwde regenhoes
  • Backpack van 50 liter met losse regenhoes
  • Dagrugzak van Dakine
  • Dagrugzak van Eastpack

De backpacks waren groter dan we nodig hadden. Toen we vanwege corona toch het vliegtuig moesten pakken, deden we al onze spullen in één backpack. Inclusief de tweede backpack. Zodat we maar voor één tas hoefden te betalen. Gierige Hollanders als we zijn 😉 De ene backpack puilde uit, net als onze dagrugzakken. Maar het paste.

Het is fijn om een backpack te hebben waar je spullen ruim inpassen. Dan heb je wat ruimte om in je tas te wroeten. En dan is het niet zo erg als je je spullen een keer minder strak in pakt. Op een eventuele volgende minimalistische wereldreis nemen we kleinere backpacks mee. Of in ieder geval één kleinere backpack. Van 35+10 liter. Want we hadden nu wel heel veel ruimte over.

Qua dagrugzak is het aan te raden om er één mee te nemen die je op kan rollen of vouwen. Dan kan ie in je grote backpack. Reisden wij binnen een land, dan deden we onze ‘spullen voor bij de hand’ in de Dakine. We hadden dan met z’n tweeën één rugzak bij de hand. De Eastpack rolden we op in een van de backpacks.

Dit was het laatste deel van de serie over onze minimalistische wereldreis. Neem jij ook zo weinig mogelijk mee als je op vakantie gaat? Of pak je lekker ruim in?

De andere delen van de serie vind je hier:

7 comments On Onze minimalistische wereldreis deel V: schoon, veilig en comfortabel reizen

  • Ik krijg zin om weer op reis te gaan, met deze ideeën 🙂
    Misschien nog een tip m.b.t. de waslijn: ik gebruik altijd een elastistische waslijn, bestaande uit twee om elkaar gedraaide elastieken, waar je je wasgoed tussen klemt. Geen knijpers nodig dan dus. Werkt ook goed om je backpack heen gewikkeld. Dan kan je was drogen terwijl je onderweg bent. Ziet er niet uit, maar werkt wel 🙂
    O.a. verkrijgbaar bij de Bever. Wel handig om te letten op de soort haakjes die er aan zitten. Ik heb nog een heel oud model, met kleine metalen haakjes die je ook in elkaar kunt haken (als je de waslijn om je backpack heen spant). Dat lijkt met de plastic (en veel grotere) haken die deze waslijnen nu hebben, niet handig. Wellicht is zo’n waslijn ook eenvoudig zelf te maken….

    • Oeh, dat is een handige tip! Vooral om op deze manier je kleding of handdoek te kunnen laten drogen als je onderweg bent. Zo is Bouke zijn zwembroek kwijtgeraakt: hij had ‘m uitgehangen in de nachtbus omdat ie nog niet helemaal droog was. Eenmaal in het hotel op de plaats van bestemming realiseerde hij zich dat de zwembroek nog in de bus hing 😉 Dan was zo’n waslijn aan de backpack ideaal geweest.

  • Dank voor deze informatieve, onderhoudende, leerzame en lezenswaardige serie Iris en Bouke.
    Vroeger met kampeerfietsvakanties in onze jonge jaren waren we superbasic. Tegenwoordig zijn onze kampeervakanties met de auto niet meer zo minimalistisch. Maar nog steeds is het wel fijn en ontspannen om weinig mee te hebben. En daarbij, het scheelt vooraf met inpakken, ter plekke met uitpakken en netjes houden, en later thuis weer met uitpakken en opbergen ☺️
    Ik ben benieuwd naar jullie verdere verhalen ?

    • Inderdaad, het geeft veel rust als je niet continu aan het zoeken bent naar je spullen. En als je geen grote berg spullen om je heen hebt liggen in tent/caravan/camper/hotel. Fietskampeervakanties zijn misschien wel de meest basic manier van reizen. Want je bent dagelijks op pad en wil dan zo weinig mogelijk gewicht mee hoeven dragen. Fijn om te horen dat je deze serie leuk vond!

  • Erni Kroondijk van Atten

    Ha Iris en Bouke, ik heb Genoten van deze serie en inmiddels sommige tips al in de praktijk uitgeprobeerd met een weekje weg. Over 14 dagen gaan we met vakantie dan ga ik nog eens de kledinglijst omzetten naar jurkjes en rokjes (inmiddels jurken en rokken vanwege de toename van mijn lichaamsvormen 😉 .
    Ook qua creativiteit spullen heb ik mezelf een maximum opgelegd. En de I-pad gaat mee daar kan ik ook mee tekenen, schilderen en aquarelleren. Soms heb ik echter behoefte aan papier en echte verf.
    Fijn dat we de blogs nog eens na kunnen lezen.
    Liefs.

    • Hoi Erni, leuk dat je sommige tips als hebt uitgeprobeerd! Het voordeel van jurkjes is dat het eigenlijk een twee-in-één kledingstuk is. Je hebt maar één jurkje nodig in plaats van een t-shirt én een broek. Ik ben zelf wat minder van de rokjes en jurkjes, dus kan je daar niet zoveel ervaringstips voor geven. Wel zou ik in ieder geval jurkjes en rokjes meenemen die goed te combineren zijn met de vestjes en schoenen die je mee hebt. Zodat je kan mixen en matchen. In plaats van dat je een rok hebt die je met maar één t-shirt kan dragen. Of een jurk waar alleen dat ene specifieke vest bij past. En met een panty of legging die ook bij meerdere kledingstukken past ben je makkelijk bestand tegen iets frisser weer. Veel plezier alvast op vakantie!

  • Erni Kroondijk van Atten

    Gelukkig heb ik de kleding wel zo gemaakt dat de verschillende vesten en schoenen altijd wel bij elkaar passen. Een rok zit soms gewoon lekkerder dan een jurk dus vandaar dat die ook mee gaan. Leggings horen inderdaad tot de standaarduitrusting. En ik heb een heerlijk vest die ik ook als jas kan dragen. Leuk dat je meedenkt.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail