No more single use met deze 50 herbruikbare producten

herbruikbare producten

Sinds begin dit jaar geldt in de Europese Unie een verbod op plastic producten voor eenmalig gebruik. Denk aan plastic bordjes, rietjes, roerstaafjes en wattenschijfjes. Een mooi begin! Ik zeg bewust ‘begin’, want wat mij betreft gaan we nog een stap verder en stappen we volledig over op herbruikbare producten. De volgende vijftig producten voor eenmalig gebruik zijn makkelijk te vervangen voor een herbruikbaar alternatief.

Als je er goed over nadenkt, is het best bijzonder dat we zoveel wegwerpproducten gebruiken. Producten die we eenmalig gebruiken en na slechts een paar seconden of minuten in de prullenbak gooien. Of op straat… Een tasje om je afhaalmenu heen. Een kartonnen beker voor je milkshake of koffie. Of een wattenschijfje om je make-up eraf te halen. Het is fijn dat de Europese Unie na een jarenlange lobby eindelijk overstag is gegaan en plastic producten voor eenmalig gebruik heeft verboden.

Maar waarom gaan we zelf, als consument, niet nog een stap verder? Waarom niet ook wegwerpproducten van andere materialen dan plastic uit ons eigen leven verbannen? En overstappen op producten die meerdere keren te gebruiken zijn? Precies, de R van Reuse! Als consument hebben we een stem met iedere aankoop die we (niet) doen. Zo zorgen we van onderaf voor verandering. Om even in zoetsappige (maar oh zo ware) clichés te spreken: be the change you want to see in the world.

50x herbruikbaar

We hebben het je makkelijk gemaakt en delen een lijst met vijftig wegwerpproducten om te vervangen voor een herbruikbare alternatief. Zoals altijd geldt met zero waste: maak eerst op wat je nog hebt liggen. Ook als dat betekent dat je je eerst door je voorraad koffiecups, plastic boterhamzakjes en papieren notitieboekjes heen moet worstelen. Uit enthousiasme spullen weggooien om ze te vervangen voor een duurzamer alternatief is tenslotte juist niet zo duurzaam 😉

Voor de herbruikbare producten in deze lijst verwijzen we, ter illustratie, naar diverse webshops en fysieke winkels. We hebben geen aandelen van deze winkels, worden niet door hen gesponsord en ontvangen ook geen geld voor de linkjes. De links dienen puur als inspiratie. Twee fijne zero waste webshops die veel van de herbruikbare producten uit deze lijst hebben zijn Bag Again en Leven zonder afval. Ga je liever naar een fysieke winkel (aan te raden, wat ons betreft) dan is de kans van slagen groot bij WAAR, Dille & Kamille of de non-food afdeling van Ekoplaza.

Heb je toevoegingen voor deze lijst? Laat het ons weten, dan zetten we ze erbij. Zo creëren we samen een volledig overzicht van herbruikbare alternatieven voor single use producten.

Keuken

Boodschappen

Onderweg

Werkkamer

Badkamer

Zwangerschap en baby

Divers

  • Mondkapjes: wasbare mondkapjes

Welke herbruikbare producten gebruik jij al?

2 comments On No more single use met deze 50 herbruikbare producten

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail