No more single use met deze 50 herbruikbare producten

herbruikbare producten

Sinds begin dit jaar geldt in de Europese Unie een verbod op plastic producten voor eenmalig gebruik. Denk aan plastic bordjes, rietjes, roerstaafjes en wattenschijfjes. Een mooi begin! Ik zeg bewust ‘begin’, want wat mij betreft gaan we nog een stap verder en stappen we volledig over op herbruikbare producten. De volgende vijftig producten voor eenmalig gebruik zijn makkelijk te vervangen voor een herbruikbaar alternatief.

Als je er goed over nadenkt, is het best bijzonder dat we zoveel wegwerpproducten gebruiken. Producten die we eenmalig gebruiken en na slechts een paar seconden of minuten in de prullenbak gooien. Of op straat… Een tasje om je afhaalmenu heen. Een kartonnen beker voor je milkshake of koffie. Of een wattenschijfje om je make-up eraf te halen. Het is fijn dat de Europese Unie na een jarenlange lobby eindelijk overstag is gegaan en plastic producten voor eenmalig gebruik heeft verboden.

Maar waarom gaan we zelf, als consument, niet nog een stap verder? Waarom niet ook wegwerpproducten van andere materialen dan plastic uit ons eigen leven verbannen? En overstappen op producten die meerdere keren te gebruiken zijn? Precies, de R van Reuse! Als consument hebben we een stem met iedere aankoop die we (niet) doen. Zo zorgen we van onderaf voor verandering. Om even in zoetsappige (maar oh zo ware) clichés te spreken: be the change you want to see in the world.

50x herbruikbaar

We hebben het je makkelijk gemaakt en delen een lijst met vijftig wegwerpproducten om te vervangen voor een herbruikbare alternatief. Zoals altijd geldt met zero waste: maak eerst op wat je nog hebt liggen. Ook als dat betekent dat je je eerst door je voorraad koffiecups, plastic boterhamzakjes en papieren notitieboekjes heen moet worstelen. Uit enthousiasme spullen weggooien om ze te vervangen voor een duurzamer alternatief is tenslotte juist niet zo duurzaam 😉

Voor de herbruikbare producten in deze lijst verwijzen we, ter illustratie, naar diverse webshops en fysieke winkels. We hebben geen aandelen van deze winkels, worden niet door hen gesponsord en ontvangen ook geen geld voor de linkjes. De links dienen puur als inspiratie. Twee fijne zero waste webshops die veel van de herbruikbare producten uit deze lijst hebben zijn Bag Again en Leven zonder afval. Ga je liever naar een fysieke winkel (aan te raden, wat ons betreft) dan is de kans van slagen groot bij WAAR, Dille & Kamille of de non-food afdeling van Ekoplaza.

Heb je toevoegingen voor deze lijst? Laat het ons weten, dan zetten we ze erbij. Zo creëren we samen een volledig overzicht van herbruikbare alternatieven voor single use producten.

Keuken

Boodschappen

Onderweg

Werkkamer

Badkamer

Zwangerschap en baby

Divers

  • Mondkapjes: wasbare mondkapjes

Welke herbruikbare producten gebruik jij al?

9 comments On No more single use met deze 50 herbruikbare producten

  • Pingback: 8x zero waste in de badkamer - Het Bewuste Stel ()

  • Pingback: Een zero waste verjaardag vieren doe je zo - Het Bewuste Stel ()

  • De mens moet terug naar de jaren 50. Als je boodschappen op schrijft neem een notitie boekje mee. Ik ben 66 jaar maar moest met mijn 6 jaar het boekje meenemen naar de spar zodat de juffrouw van de spar kon lezen dat ik kattenvoer nodig had. Mijn moeder schreef met een potlood. Als het boekje vol was gumde ze het uit. En begon opnieuw. Mensen op een flat kunnen groente en fruit afval niet scheiden .
    Er is maar 1 container voor al het afval. En 1 voor papier en karton. Melkfabriek moet melk en vla weer in flessen van glas leveren. Dan kunnen ze hergebruikt worden. Geen rommel van karton meer. Groente en fruit zoveel mogelijk los verkopen. In plaats van plastic zakjes papieren zakken gebruiken zonder plastic venster. Die had je toen ook. Voor flats speciale ophaaldienst regelen voor gft.
    Geen echte kerstbomen meer verkopen. Namaak bomen vaker aanbieden. Uw eigen versleten T-shirt kunt u gebruiken als dweil of sopdoek of stofdoek. Brei uw eigen trui. Bent u er op uitgekeken kunt u de wol uithalen en er wat anders van breien. U geeft het een tweede leven. Spaar kado papier op. Ook sint papier. Strijk het glad met een strijkijzer en gebruik het een tweede keer. Goed nadenken hoe men leefde in de jaren 50. Dat scheelt enorm.

    • Mooie toevoegingen! Inderdaad, soms is het fijn om terug te gaan naar het simpelere leven van vroeger. Dat geldt zeker voor hoe we producten kopen en hoe we met onze spullen omgaan.

    • Gertie Smith-Vranken

      Ik woon op een flat en we kunnen het afval wel scheiden. We hebben een GFT emmer met vaste deksel en die wordt elke week opgehaald. Ook het plastic kunnen we scheiden en het restafval gaat met zak in een ondergrondse container.

  • Maak gebruik van Happy Soaps producten, het bevat geen plastic verpakking en onnodig water. Sommige producten kun je zelf thuis oplossen met water, dat scheelt in de vervoerskosten.
    Er zit ook geen plastic in hun tandenpoets tabletjes. In gewone plastictube tandpasta zitten plasticmicrodeeltjes, die in ons drinkwater en voeding achter blijven. Slecht voor onze gezondheid en milieu! Dank u.

    • Shampoobars en zepen zijn inderdaad fijn om te gebruiken. Vaak kan je ze los kopen, zonder verpakking. Of er zit alleen een papieren wikkel omheen. Dank je wel voor je toevoegingen Kina!

  • Agenda:
    Van restjes papier scheur ik A7-jes, met de perforator maak ik er 2 gaatjes in.
    Voor onderweg doe ik wat blaadjes in mijn portemonnee (https://www.instagram.com/p/COFpVcrJfJS/).
    Oa voor het boodschappenlijstje.
    Voor thuis heb ik een klein mapje gemaakt van een oude grote tweeringsmap.
    Gewoon de map en tabbladen kleiner snijden met een mesje.
    Alles wat ik onderweg opschrijf en wil bewaren doe ik over in mijn thuismapje.
    Als je bepaalde schrijfsels of tekeningen hebt die je wilt bewaren, kun je die ook makkelijk selecteren en sorteren om er losse boekjes van maken.

  • Gertie Smith-Vranken

    Op de achterkant van de kassabon kun je vaak nog wat schrijven als die blanco is.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail