Gastblog | Duurzame twijfels: ben ik wel goed bezig?

duurzame twijfels

Een primeur voor onze website: een gastblog! Saskia IJpema is mede-oprichter van LOOS, een verpakkingsvrije, mobiele supermarkt uit Utrecht. Ze is dagelijks bezig met de vraag hoe ze duurzame keuzes maakt. En dat leidt soms tot twijfels. Want wat is de beste keuze? Doe ik het wel goed? En doe ik wel genoeg? Lees mee over haar duurzame twijfels.

Hoi, ik ben Saskia en ik ben geen schrijver of goeroe of duurzaamheidsgekkie. Wat ik wel ben is een ongelofelijke twijfelkont en sinds kort, samen met drie anderen, eigenaar van een duurzaam bedrijf. En nee, ik ga jullie niet vertellen hoe je een bedrijf op moet zetten, hoe je je leven moet leiden of hoe je duurzaam kunt koken. Ik ga mijn duurzame twijfels met je delen en hoop dat je er iets aan hebt.

Verduurzamen

Ken je dat gevoel dat je jezelf wilt ‘verduurzamen’? En dat je dan naar je eigen leven en gewoontes kijkt en je je dan pas beseft hoe slecht je eigenlijk wel niet bezig bent? Ja, nou dat is dus heel normaal. Hoe meer je je gaat verdiepen in iets, hoe meer je erachter komt dat je helemaal niets weet. Oké, misschien is dat alleen maar van toepassing als je het leven wilt begrijpen of als je Stephen Hawking gaat lezen, maar het heeft een kern van waarheid. Hoe meer kennis je over iets hebt, hoe beter je weet welke rol jij daar zelf in hebt en waar je jezelf kan plaatsen.

Duurzaamheidsgekkies

Het blijkt dus dat ik me het afgelopen jaar meer en meer ben gaan verdiepen in alles wat met duurzaamheid te maken heeft en me zelfs de laatste tijd heb laten omringen door duurzaamheidsgekkies. En ik bedoel het woord duurzaamheidsgekkie totaal niet op een negatieve manier. Je mag juist trots zijn als jij zo’n gekkie bent. Ik vind het ontzettend cool en ben stiekem zelfs een beetje jaloers. Want ik vind het dus allemaal maar moeilijk. Ik zou heel graag een voorbeeld willen zijn voor anderen op het gebied van duurzaamheid. Dat andere mensen naar me toe komen en me vragen hoe ik bepaalde dingen aanpak of welke keuzes ik maak en waarom. En daar gaat het hem nu net om. Welke keuzes maak je?

Duurzame keuzes

Want er is geen simpel antwoord op te geven hoe je in één klap je leven verduurzaamt. Ja, je kunt heel makkelijk zeggen dat je minder CO2 moet uitstoten, dat je minder vlees moet eten, dat je geen fast fashion meer moet kopen, dat je lokaler voedsel moet gaan eten of dat je geen plastic meer moet kopen. Maar er zijn zó ontzettend veel manieren om je leven te verduurzamen. Waar begin je dan in hemelsnaam? En als je al begonnen bent, welke stappen zet je verder? Want als je eenmaal bent begonnen dan ben je namelijk nooit ‘klaar’. Er is altijd wel iets anders wat je zou kunnen doen.

Ben ik wel goed bezig?

Ja, jij denkt vast: heel leuk en aardig hoor Saskia, maar wat is nou eigenlijk je punt? Mijn punt is eigenlijk dat ik, ondanks dat ik dagelijks bezig ben met het maken van bewuste keuzes, het idee heb dat ik slecht bezig ben. Zeker als ik een keer last-minute naar de winkel ga, al heb bedacht wat ik ga eten en zie dat de broccoli in plastic zit. Ga ik dan mijn hele plan omgooien of koop ik de broccoli gewoon? Zeker als ik me omring met mijn vrienden die heel bewust omgaan met alles, de keuze hebben gemaakt om helemaal geen dierlijke producten meer te eten en ik lekker mijn broodje kaas zit op te peuzelen. Zeker als ik mijn shampoo, mijn douchecrème en mijn scheerschuim heb vervangen door soapbars en ik mijn tube tandpasta zie liggen. En zeker als ik mijn restje eten te lang in de koelkast heb laten liggen en ik het weg moet gooien omdat de schimmel om de hoek komt kijken. En zo kan ik nog een heel scala aan voorbeelden bedenken.

Zoveel duurzame twijfels

Het heeft allemaal te maken met keuzes. En van keuzes ga je twijfelen. Ja, ik weet zeker dat ik niet de enige ben die tot twijfelen wordt gebracht. Eigenlijk zitten we met LOOS continu in twijfel. Weet je nog dat duurzame bedrijf waar ik deze blog mee begon? Dat is dus LOOS. De nieuwe verpakkingsloze (ha, snap je ‘em? ;)) en mobiele supermarkt in Utrecht. Maar al die keuzes die we moeten maken zijn over een paar jaar denk ik terug te zien als rimpels in mijn gezicht.

Laat ik het even uitleggen. Wij zijn LOOS gestart omdat we iets zagen gebeuren wat niet helemaal lekker liep en we daar een beter alternatief voor hadden. We waren continu bezig met het bedenken van oplossingen voor allerlei problemen. Als je dan bezig bent met zoeken van oplossingen wil je naast het weglaten van verpakkingen óók lokale producten en óók biologische producten en óók fairtrade producten, maar óók een volledig assortiment en óók alle aspecten van je bedrijf duurzaam verantwoord hebben. En ja, dat is puzzelen met een geblindeerde bril op terwijl je moet overleggen hoe je dat ene stukje nou neerlegt maar je geluidsdichte koptelefoon dat niet toelaat. En dat is niet duurzaam (lees de eerste betekenis van de Van Dale: langdurend). Je kunt niet alles in één keer goed doen. En dat moeten wij nog leren. 

Trots!

Bezig zijn met LOOS is heel gaaf, maar het geeft me soms het idee dat ik een voorbeeldfunctie heb of zou moeten hebben. En ik voel me daar nog niet helemaal comfortabel bij. Want ik ben helemaal nog niet zo goed bezig. Maar stiekem zit dat dus alleen maar in mijn hoofd. Want ondanks dat ik mezelf nog op zoveel manieren kan ontwikkelen op duurzaam vlak en nog veel duurzame twijfels heb, ben ik er wel dagelijks mee bezig. En help ik anderen straks ook om hun dagelijkse leven weer iets te verduurzamen. En daar mag ik best wel trots op zijn. Net als jij trots mag zijn op alles wat je al wél hebt gedaan. Geen twijfel over mogelijk 😉

Ik ben benieuwd naar jouw duurzame twijfels: welke dingen geven jou het gevoel dat je nog veel duurzamer mag zijn? En waar ben je trots op?

Saskia IJpema is mede-oprichter van LOOS, een verpakkingsloze en mobiele supermarkt. Met hun omgebouwde vrachtfiets, de Silo, gaat LOOS de stad Utrecht van duurzame en verpakkingsloze voedingsmiddelen voorzien. Momenteel is LOOS bezig met een crowdfundingsactie om hun droom werkelijkheid te maken. Steun jij LOOS in hun tocht naar een verpakkingsloze wereld? “Samen gaan we LOOS!”

2 comments On Gastblog | Duurzame twijfels: ben ik wel goed bezig?

  • Als je op die trein springt, kom je nieuwe stationnetjes tegen waar je mensen ontmoet en bijleert. Elke dag een beetje (meer)…
    Lie(f)s.

  • 100procent duurzaam is onmogelijk. Als je dat nastreeft, denk ik dat je daar niet gelukkig van wordt. Hanteer bijv 80/20 of 70/30 percentage. Ik moet ook waken voor “ecorexia”. Dat maakt dat ik toch kan genieten en blij zijn met elk duurzaam stapje, hoe klein ook. Succes met LOOS.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail