Dit is hét voordeel van zero waste

voordeel zero waste

Al een paar jaar vermijden wij verpakkingen als we boodschappen doen. In eerste instantie vanuit duurzaamheidsoogpunt. We wilden niet meer bijdragen aan de plastic soep in de oceanen en de bergen afval in de verbrandingsoven. Gaandeweg kwamen we erachter dat zero waste boodschappen doen nóg een voordeel heeft. Een voordeel waar we in eerste instantie nooit bij hadden stilgestaan…

Verpakkingsvrij boodschappen doen heeft veel voordelen: we voorkomen afval en belasten daarmee het milieu minder, we steunen lokale ondernemers door bij speciaalzaken inkopen te doen, we hebben persoonlijker contact met winkeliers en we hoeven minder eten weg te gooien omdat we afgepaste hoeveelheden kopen. En er is nóg een voordeel. Eentje die we inmiddels zien als hét grootste voordeel van zero waste boodschappen doen. Dat voordeel is…

… we eten gezonder!

Wat ‘gezond’ eten precies is, daar valt over te twisten. Wij ontdekten in ieder geval vijf manieren waarop we volgens onze eigen definitie ‘gezonder’ zijn gaan eten.

We eten meer onbewerkte producten

Sinds we zero waste boodschappen doen, eten we vaker onbewerkt voedsel. Daarmee bedoelen we producten die niet zijn bewerkt in de fabriek. Want bewerkte producten zijn meestal verpakt. We kopen niet meer gedachteloos een zak paprikachips, een reep chocola, een kant-en-klaar sausje, een pot jam. Sommige van deze producten vervangen we niet. We kopen ze gewoon helemaal niet meer. Zoals chips. Dat is de R van Reduce: we verminderen wat we nodig hebben. Andere producten maken we zelf, van verpakkingsvrije ingrediënten. Zoals tomatensaus. Vegetarische bonenburgers. Een notentaartje. Jam. Weer andere producten kopen we in onverpakte variant. Zoals een verse gevulde koek van de bakker, noten van de notenboer, bonbons van de patisserie. We krijgen minder voedsel binnen met toevoegingen zoals houdbaarheidsmiddelen en geur-, kleur- en smaakstoffen dan voorheen.

We eten meer verse producten

Ook eten we vaker verse producten. Die gevulde koek die de bakker net heeft gebakken. Zelfgemaakte hummus in plaats van een bakje uit de supermarkt. Een vers stokbrood in plaats van een afbakstokbrood dat wekenlang in de voorraadkast kan liggen. Thee van citroenmelisse van ons eigen balkon in plaats van gedroogde thee uit een zakje.

We snacken minder

Doordat we sommige verpakte producten nooit hebben vervangen door een onverpakte variant, eten we tegenwoordig minder tussendoortjes. Vroeger kochten we regelmatig een zak paprikachips (Bouke) of een bakje overheerlijke chocoladerozijnen (Iris). Gewoon om lekker te snaaien. Het is niet zo dat we nooit meer een tussendoortje eten. We eten er gewoon minder. Want onverpakte snacks zijn soms minder makkelijk voorhanden. Verpakkingsvrije alternatieven voor snacks zijn niet altijd in de supermarkt om de hoek te krijgen. We moeten bijvoorbeeld naar de speciaalzaak, die minder uur per dag open is. Of naar de markt, die er niet elke dag staat. Of we maken zelf een snack. En daar hebben we niet altijd zin in of tijd voor. Tussendoortjes die we nog wel eens eten? Bijvoorbeeld dadels van de markt, noten van de notenboer, m&m’s van ‘onze’ Jumbo, een cupcake van de cupcakewinkel, een zelfgemaakt taartje, een stokbroodje met zelfgemaakte pesto.

We eten vaker plantaardig

Sinds we zero waste boodschappen doen, eten we vaker plantaardig. Want verpakkingsvrij boodschappen doen heeft ertoe geleid dat we bewuster nadenken over wat we kopen. Wat we in onze mond stoppen. Waar we ons lichaam mee voeden. We vragen ons steeds vaker af waar ons eten vandaan komt en hoe en waar het wordt geproduceerd. We zijn ons meer bewust van de impact van de productie van niet-plantaardige voedingsmiddelen op de aarde. En van de omstandigheden waarin dit voedsel wordt geproduceerd. Als gevolg daarvan schuiven we langzaam maar zeker richting een plantaardig dieet.

We eten vaker biologisch

Op dezelfde manier als dat we meer plantaardig eten, zijn we ook meer biologisch gaan eten. Het realiseren ons dat we liever voedsel in onze mond stoppen waar geen/ minder/ natuurlijke bestrijdingsmiddelen voor zijn gebruikt dan chemische bestrijdingsmiddelen. En waar de grond niet voor wordt uitgeput. Net als voor plantaardig eten geldt voor biologisch voedsel dat we (nog) niet 100% zijn overgestapt. Stap voor stap vervangen we onze niet-biologische producten voor een biologische variant.

Verandering in drijfveer

Verpakkingsvrij boodschappen doen voelt goed voor ons. Het is bijzonder om te zien dat onze drijfveer voor zero waste eten stapsgewijs is veranderd. Van duurzaamheidsaspect naar gezondheidsaspect. Het is ook niet raar dat de nadruk verandert, denk ik. Want wij ontwikkelen onszelf en onze drijfveren veranderen mee. In de toekomst zou zomaar een ander element meer op de voorgrond kunnen treden. We zijn in ieder geval blij verrast met de ontdekking dat zero waste boodschappen doen ons voedingspatroon op deze manier heeft veranderd.

We zijn benieuwd: wat is voor jou het grootste voordeel van zero waste boodschappen doen?

2 comments On Dit is hét voordeel van zero waste

  • Dé zero waste komt recht uit m’n kleine (potten)tuinje…
    Anders moet ik nog véél leren…
    Lie(f)s.

  • Mooi zoals je jullie ontwikkeling beschrijft Iris. Ik vind het leuk om de zero waste wandeling door Utrecht met je te maken. Ik zet 12 sept vast in mijn agenda!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail