Bouwupdate 9: over vloeren en spijkerbroeken

vloer tiny house
Tadaa! De vloer tot nu toe

Het is zover. We zijn écht begonnen! De eerste likjes verf zijn geverfd, de eerste balken zijn gezaagd, de eerste schroeven zijn gedraaid. Waar we mee begonnen? Met de vloer. Die ligt er na vier dagen klussen voor de helft in. Welke materialen gebruikten we voor de vloer van ons tiny house? Waar haalden we ze vandaan? En hoe liep de eerste klusweek? Lees er alles over in deze nieuwe bouwupdate. Foto’s vind je onderaan het bericht.

Vloeropbouw

Wij hebben gekozen voor een dampdichte constructie. Van onder naar boven ziet onder vloer er als volgt uit:

  • Onderop watervast multiplex (okoumé WBP) van 4 mm dik
  • Dan een houten balkenframe van vurenhout van 120*38 mm
  • Tussen de balken ligt métisse katoenisolatie van 120 mm dik
  • Bovenop de balken en isolatie ligt PE-folie (landbouwplastic)
  • Daarbovenop liggen OSB-platen van 18 mm dik

Rubberen onderleggers

Voordat we begonnen met de vloer, plaatsten we rechthoekige rubberen onderleggers van 8 mm dik op het trailerframe. Zo’n vijf stukken per metalen balk. Hiermee zorgen we ervoor dat de vloer niet rechtstreeks op het staal van de trailer rust. Zo verlengen we de levensduur van de vloer. We kochten de rubberen onderleggers bij hout- en bouwbedrijf Jongeneel.

Okoumé WBP multiplex platen

Deze dunne multiplex platen aan de onderkant van de vloer bieden bescherming tegen water en opspattende kiezels en stenen. We verfden ze met alkyd systeemverf om een extra beschermlaag te creëren. De verf kochten we bij tweedehands bouwmarkt Buurman. De verf zit aan de onderkant van de vloer, dus de kleur maakt niet uit. We namen daarom genoegen met de kleuren die Buurman had staan: beige, lichtblauw en grijs. Een mooie pastelkleurige onderkant, dus 😉 WBP staat overigens voor Water Boiled Proof. Oftewel watervast multiplex dat geschikt is voor gebruik buiten.

Vurenhouten balkenframe

De balken van 120 mm hoog * 38 mm breed kochten we deels tweedehands bij Buurman en deels nieuw bij houthandelonline.nl. We zaagden ze op maat met onze tweedehands afkortzaag. Die werkt als een trein!

Isolatiemateriaal: métisse

Als isolatiemateriaal kozen we voor métisse. Dat kochten we bij Groene Bouwmaterialen. Métisse bestaat voor 90% uit gerecyclede kleding. Spijkerbroeken en truien die niet goed genoeg meer zijn om te worden doorverkocht worden omgevormd tot isolatiemateriaal. Zo wordt voorkomen dat de kleding de verbrandingsoven in gaat. Inzameling en sortering van de kleding gebeurt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

We kozen voor métisse omdat we graag een natuurlijk en plantaardig product wilden. Métisse is een van de lichtere isolatiematerialen. Lichter dan bijvoorbeeld houtvezel of vlas. Voor ons van belang omdat we met een gewichtsbeperking zitten voor ons tiny house. De isolatiewaarden van natuurlijke isolatiematerialen zijn ongeveer gelijk aan elkaar. Onze métisse van 12 mm dik heeft een Rd-waarde van 3.

En hoe leuk is het om te zeggen dat je huis geïsoleerd is met oude spijkerbroeken! Wij vinden dat best bijzonder. En het past goed bij ons idee om duurzame en natuurlijke materialen te gebruiken.

Dampdicht PE-folie

Bovenop de houten balken met daartussen de métisse komt een laag landbouwplastic. PE-folie is een dun, sterk folie waarmee we de vloer van ons tiny house dampdicht maken. Het folie voorkomt dat vocht uit de woning (door koken, leven, douchen) de vloerconstructie en isolatiemateriaal intrekt. We kochten het folie tweedehands bij Buurman.

OSB-platen

De OSB-platen kochten we bij Jongeneel en houthandelonline.nl. We hadden eerst bij Buurman gekeken, maar daar waren geen platen beschikbaar. De OSB-platen vormen de bovenste laag van onze vloer. De laag waarop we we lopen en onze meubels neerzetten. We gaan de platen nog lakken om ze minder stroef te maken.

Wielkasten

De vloer van ons tiny house is aan de dikke kant. Dat zit zo. De wielen van de trailer steken uit boven het trailerframe (de spatborden hebben we er al af gehaald, want met spatborden zou het nóg meer uitsteken). Omdat we binnen een gelijke vloer willen, moeten de wielkasten worden verwerkt in de vloer. Vandaar een dikke vloer, met een dunnere isolatielaag boven de twee wielkasten. Voor deze isolatielaag kozen we vanwege de hogere isolatiewaarde voor niet-natuurlijk materiaal: Kooltherm-platen van 40 mm. Deze platen zijn drie keer zo dun als de métisse. Hiermee halen we toch nog een Rd-waarde van 1,9. 

Tatamiruimte

Ook in de tatamimatruimte is de vloer net anders dan in de rest van het huis. Onze matten zijn 4 cm dik. De vloer onder de matten is daarom ook 4 cm dunner. Op deze manier liggen de tatamimatten straks precies gelijk met de vloer in de rest van het huis. We leveren niet in op de Rd-waarde omdat de tatamimatten ook bijdragen aan de isolatie.

Opbergbakken

Tot slot moesten we bij het bouwen van de vloer van ons tiny house rekening houden met onze opbergbakken. We gebruiken de ruimte tussen het metalen frame van de trailer om twee opbergbakken te maken. Te openen via luiken in de vloer. De bakken zijn twee meter lang, 57 cm breed en 40 cm diep. Ideaal voor bijvoorbeeld wintersportspullen, beddengoed voor logees of kampeerspullen.

Hoe kijken we terug?

Het was een bevredigende week. Het was vooral fijn om écht aan het bouwen te zijn. En het was mooi dat we de bouw zo goed hadden voorbereid. Want dat wierp nu z’n vruchten af. De technische tekeningen hingen op het whiteboard. De schroevendraaiers hingen netjes op het gereedschapsbord. De afkortzaag deed z’n werk. Van de regen hadden we geen last, want we zaten droog in de bouwtent. Volgende week gaan we verder met de vloer. Isolatie erin, OSB-platen erop, vloer vastschroeven aan het trailerframe. Of elke week zo soepel zal verlopen als deze, betwijfelen we, maar dit was een goed begin en daar genoten we van!

Leuk om te weten: de eerste open bouwdag van ons tiny house vindt plaats op zondag 13 september. Informatie volgt over een week. Houd de dag vast vrij in je agenda als je langs wil komen!

8 comments On Bouwupdate 9: over vloeren en spijkerbroeken

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail