Je zou het niet denken, maar alle bouwmaterialen voor een tiny house zijn tweedehands beschikbaar! Het eerste dat in mij opkwam toen ik aan tweedehands bouwmaterialen dacht: wordt dat niet een hoop extra gedoe? Zijn er wel lichtgewicht materialen beschikbaar? Zijn de materialen dan niet schots en scheef, rot of lelijk? Hebben de balken niet allemaal een andere afmeting? Met andere woorden: is het mogelijk een tiny house te bouwen van tweedehands bouwmaterialen zonder dat het een ‘Pippy Langkous’ huis wordt?
Bouwen met Buurman
Na een gesprek met Buurman Utrecht, de bouwmarkt voor tweedehands bouwmaterialen, zijn we overtuigd. Het is zeker mogelijk een mooi en strak tiny house te bouwen dat uit tweedehands bouwmaterialen bestaat! Het is ongelooflijk wat Buurman beschikbaar heeft. Van isolatiemateriaal tot deuren, van vuren balken tot badkamerkranen, van schroeven tot kozijnen.
Iris en ik spraken afgelopen week met Simone, oprichter van Buurman en het Hof van Cartesius. Het Hof van Cartesius biedt onderdak aan 40 (en binnenkort zelfs 120) duurzame ondernemers en is volledig gebouwd met tweedehands materiaal. Simone woont zelf ook in een tiny house: een omgebouwde bouwkeet van, je raadt het al, uitsluitend tweedehands materialen.
Voordelen van tweedehands
De voordelen van bouwen met tweedehands bouwmaterialen zijn volgens Simone in twee woorden samen te vatten:
- Goedkoop. Ga je voor tweedehands, dan ben je voor minder dan een kwart van de kosten klaar. Tel uit je winst!
- Duurzaam. De levensduur van materialen verlengen door ze een tweede leven te geven is super duurzaam. Soms is het zelfs een duurzamere keus om voor een niet-duurzaam materiaal te kiezen. Als je bijvoorbeeld een restpartij glaswol vindt (een niet-duurzaam product) kan je ervoor kiezen hiermee je huis te isoleren in plaats van met een nieuwe partij vlas (duurzaam en natuurlijk afbreekbaar).
Hoe maak je optimaal gebruik van tweedehands bouwmaterialen?
Tips die Simone ons gaf voor het werken met tweedehands bouwmaterialen:
- Flexibel ontwerp. Hoe flexibeler het ontwerp van je huis, hoe makkelijker is het om geschikte tweedehands bouwmaterialen te vinden. Is het bijvoorbeeld een eis om je staanders uit te voeren in 39*83mm? Of mogen ze tussen de 30-50*70-90mm zijn?
- Neem de tijd. Het kost meer tijd om het juiste materiaal bij elkaar te krijgen. In het algemeen geldt daarom: hoe meer doorlooptijd je neemt, hoe groter het percentage tweedehands materialen dat je voor de bouw van je tiny house kan gebruiken. Je kan Buurman laten weten wat je nodig hebt aan materiaal en geven zij het door als er een geschikte partij langskomt. Daarnaast is het zinvol om Marktplaats in de gaten te houden. Want vrijwel alle materialen komen daar wel een keer langs.
- Communiceer je plannen. Laat zoveel mogelijk mensen weten dat je op zoek bent naar tweedehands bouwmaterialen voor je tiny house. Je zult versteld staan wat er bij verbouwingen, klusprojecten en renovaties van vrienden, familie en kennissen beschikbaar komt.
- Slimme materiaalkeuze. Mooie houten planken voor de afbouw van ons tiny house zijn misschien lastig tweedehands te krijgen. Maar materialen als golf- of damwandplaat zijn per direct in overvloed beschikbaar. Dit geldt bijvoorbeeld ook als je bereid bent om underlayment houten platen te gebruiken in plaats van iets mooier afgewerkte multiplex platen. Underlayment kan met iets simpels als een likje verf heel stijlvol ingezet worden!
- Kleinere klusprojecten: Denk ook bij kleinere klusprojecten, zoals het ophangen van een nieuwe plank, het maken van tafel of het vervangen van de kraan aan tweedehands bouwmateriaal. Juist omdat tweedehands materiaal vaak in kleine partijen beschikbaar is zijn kleinere klusprojecten ideaal. Ga dus zeker eens langs bij Buurman! Ze hebben een vestiging met werkplaats in Utrecht en Rotterdam. En er zijn vijf Rataplan-vestigingen waar Buurman een shop-in-shop heeft (Amsterdam, Den Haag, Delft, Berkel & Rodenrijs, Spijkenisse).
Draai het om
Wil je voor 100% tweedehands bouwmaterialen gaan bij de bouw van je (tiny) house? Dan is het aan te raden het bouwproces om te draaien. Begin met zoeken naar materialen en maak je ontwerp op basis van er beschikbaar is. Iris en ik kozen ervoor wel te beginnen met ontwerpen en dan te zien hoe we zoveel mogelijk tweedehands materiaal kunnen gebruiken voor ons ontwerp. Daardoor lukt het ons waarschijnlijk niet ons tiny house volledig van tweedehands bouwmaterialen te maken. Maar we hebben goede hoop dat 50% haalbaar is!
Heb jij nog tips voor het verkrijgen van tweedehands bouwmateriaal? Of weet je leuke manieren om afgedankt materiaal stijlvol in te zetten? Laat het ons weten!
7 comments On Bouwupdate 2: tweedehands bouwmaterialen voor ons tiny house
Moet echt kunnen! ‘k Wens jullie alle succes!
En die gevel van Buurman – > kunst, toch!?
Kijk maar eens op de blog: https://liesonderweg.wordpress.com/2015/06/19/wu-wei-song-dong-1966-cn/
Lie(f)s.
Containers met bouwafval bevatten vooral bruikbare houten platen. De staan overal in de gemiddelde stad op je te wachten.
Ja, goeie! Zulk materiaal is niet altijd lichtgewicht, is onze ervaring, maar je vindt er inderdaad veel bruikbaars.
Een extra uitdaging spannend en succes
Goeie tip Die Buurman!
Pingback: Bouwupdate 4: onze tiny house trailer is binnen! - Het Bewuste Stel ()
Pingback: Dit waren de kosten van ons tiny house: een uitgebreide analyse - Het Bewuste Stel ()
Sliding Sidebar
Zoek op tag
Welkom bij Het Bewuste Stel
Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.
Meer over ons lees je hier.
Veel leesplezier!
Recente berichten
Volg ons via e-mail