Hoewel het in eerste instantie misschien niet zo lijkt, zijn er méér etenswaren beschikbaar zonder verpakking dan je denkt. Je moet alleen weten waar je moet zoeken. We delen daarom de beste plekken om zero waste boodschappen te doen. Vandaag is de speciaalzaak aan de beurt.
De speciaalzaak is je beste vriend als zero waster, durven wij te stellen. Met speciaalzaken bedoelen we alle winkels die zich richten op één type product. De visboer, de notenboer, de snackbar en de ijszaak. En: de cupcakewinkel, de slager, de broodjeszaak en de koffie- en theewinkel. Denk ook eens aan: de kaasboer, de pâtisserie, de bakker en de groenteman. In ons overzicht met adressen voor zero waste boodschappen in Utrecht vind je verschillende speciaalzaken.
Onverpakte producten
In speciaalzaken liggen de producten onverpakt in de vitrine. Losse broden en koeken bij de bakker, hele kazen bij de kaasboer, bonbons bij de pâtisserie, grote bakken schepijs bij de ijscoman. Je krijgt je bestelling mee in een verpakking die je na gebruik weggooit. Zonde, helemaal omdat het makkelijk anders kan. Want je kan prima je eigen bakje of zakje meenemen en je product daar in laten verpakken. Brood in een stoffen broodzak, haring in een bakje, een afgesneden stuk kaas in een kaasdoek, bonbons in een weckpotje, noten in een bulkzakje, ijs op een hoorntje of in eigen bakje.
Van aanvankelijke gêne…
Ja, het voelt misschien raar om je eigen verpakking tevoorschijn te halen. Ja, je moet misschien een drempel over om te vragen of je bestelling daar in mag. En ja, het levert misschien verbaasde blikken op van het personeel. Maar het personeel in de speciaalzaak vindt het vaak leuk, is onze ervaring. En het mooie is: als je uitlegt waarom je je product in je eigen verpakking meeneemt, ontstaat er vaak een boeiend gesprek met het personeel. Of met meeluisterende klanten.
… naar leuke gesprekken
- Toen we met onze beslagkom bij ‘onze’ snackbar stonden (ja, we halen onze friet en snacks in een beslagkom) vertelde de eigenaar dat de snackbarketen bezig is de plastic frietbakjes te vervangen door composteerbare bakjes. Superleuk!
- Bij de notenboer haalden we noten en rozijnen in onze bulkzakjes, waarop de eigenaar wilde weten waar we de zakjes vandaan hadden. En hij vroeg zich hardop af of hij als winkelier ook iets moest met herbruikbare verpakkingen.
- Tijdens het scheppen van havermout in mijn eigen bulkzakje ben ik wel eens op mijn rug getikt door een andere klant. Hij wilde even laten weten dat ie het zo goed vond wat ik deed. Ik hoop dat hij zelf ook geïnspireerd raakte 😉 Ik ben hem alleen niet meer tegengekomen en ben er dus nooit achter gekomen.
- Bij de Leonidas halen we regelmatig bonbons om cadeau te geven. We gebruiken dan glazen potjes die we van familie krijgen. Want tja, zelf kopen we (bijna) niks meer in glazen potten. Geven we bonbons of andere lekkernijen cadeau aan mensen die we regelmatig zien, dan gebruiken we onze weckpotjes. Die krijgen we later terug. Afgelopen weekend waren we bij de Leonidas om bonbons te kopen voor vaderdag. De verkoper kent ons inmiddels, heb ik het idee. Hij keek in ieder geval niet meer verrast toen we met onze potjes zwaaiden 😉
Lokale ondernemers
Naast minder verpakkingen en vriendelijke praatjes levert zero waste boodschappen doen bij speciaalzaken nóg iets op. Je steunt er plaatselijke ondernemers mee! Want veel speciaalzaken zijn eigen bedrijf of franchiseonderneming. Een fijne bijkomstigheid, wat ons betreft.
Ga jij wel eens naar speciaalzaken voor je (zero waste) boodschappen? Laat het ons weten, we zijn benieuwd!
13 comments On Hier doe je zero waste boodschappen: de speciaalzaak
Waar haal je losse havermout, rijst,pasta,etc?
Dat halen we op vrijdagen op de biologische boerenmarkt in Utrecht: http://www.boerenmarktutrecht.nl/ Bij de kraam Spices & More. Of we gaan naar de Persepolis in Lombok. Die is elke dag open, maar heeft iets minder keus.
Hier (Brugge) loopt het nog niet zó vlot… Volhouden!
Lie(f)s.
Jammer Lies! Staan winkeliers er niet voor open? Of zijn de consumenten er nog niet zo mee bezig?
In Alkmaar is restaurant ‘Vers’ vlakbij het station waar ze heel veel producten, die ze bulk inkopen voor in het restaurant, ook los aanbieden om in je eigen verpakking mee te nemen. Mooi uitgestald in glazen flessen en potten en zonodig halen ze hun grootverpakking van achteren om het voor je uit te vullen in je eigen bakje of zakje. Echt super en het is vaak ook nog eens leuk geprijsd, vooral de kruiden.
En verder inderdaad de bakker, notenzaak, kaaswinkel, biologische slager, koffie en thee winkel en natuurlijk ook op gezette tijden de lokale chocolaterie.
Ja, jullie zijn ook super goed bezig met eigen verpakkingen! En leuk dat jullie daarbij zoveel speciaalzaken bezoeken.
Die kaasdoeken waar haal ik die en bewaar je daar dan ook je kaas in? Of maak ik dat zelf op maat? En waarom een linnen broodzak?
Kaasdoeken kan je kopen (bijvoorbeeld bij de winkels van WAAR of online bij Bag Again of Leven Zonder Afval). Of je maakt ze zelf, van een stuk stof en (bijen)was. Als je googlet op ‘zelf bijenwasdoek maken’ vind je allerlei instructies. Ik heb er ooit zelf een gemaakt, van een stuk oude kussensloop, maar vond dat toch wel wat gedoe. En mijn zelfgemaakte doek voelt ietsje plakkeriger dan de doeken uit de winkel. Dat voelt minder fijn aan. De kaas bewaar ik inderdaad in de doek. Wel in de koelkast natuurlijk. Wat betreft de broodzak: ik bedoelde een stoffen broodzak. Het hoeft niet per se linnen te zijn 😉 Ik pas het even aan in het artikel.
Pingback: Dit is hét voordeel van zero waste - Het Bewuste Stel ()
Pingback: Hier doe je zero waste boodschappen: de supermarkt - Het Bewuste Stel ()
Pingback: Hier doe je zero waste boodschappen: de markt - Het Bewuste Stel ()
Pingback: Met de zero waste raamsticker weet je waar je terecht kan met eigen verpakkingen - Het Bewuste Stel ()
Pingback: Zo lukt het om vaker zero waste boodschappen te doen - Het Bewuste Stel ()
Sliding Sidebar
Zoek op tag
Welkom bij Het Bewuste Stel
Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.
Meer over ons lees je hier.
Veel leesplezier!
Recente berichten
Volg ons via e-mail