Dit kopen we nog wél verpakt

zero waste verpakt

Zelfs als zelfverklaard zero waster zijn er nog producten die we verpakt kopen. Welke zijn dat en waarom kopen we ze nog terwijl er een (wegwerp)verpakking omheen zit?

De afgelopen jaren zijn we stap voor stap steeds meer producten zonder verpakking gaan kopen. We vervingen verpakte producten voor onverpakte. Of we besloten gewoonweg te stoppen met het kopen van bepaalde verpakte producten. Onze ‘reis’ naar een leven met (bijna) geen afval is nog niet klaar, het is een reis die continu doorgaat. Zo zijn er op dit moment nog een paar producten die we wekelijks verpakt kopen. Dat is een bewuste keuze: we willen het product blijven kopen en hebben nog geen onverpakt alternatief gevonden. We denken al wel na over onverpakte alternatieven. Daar werken we langzaam naar toe. Over welke producten hebben we het?

Melk

Melk gebruiken we om havermout te maken, om pannenkoeken te bakken en om lekkere baksels te maken. Een paar jaar gebruikten we ‘gewoon’ koemelk en later geitenmelk. Tot we vanwege de lagere milieubelasting overstapten op plantaardige melk. Nu drinken we afwisselend melk gemaakt van haver, soja, rijst, kokos of amandel. Waar koemelk onverpakt is te verkrijgen, bijvoorbeeld in statiegeldflessen of in eigen flessen rechtstreeks van de boer, is dat bij plantaardige melk nog niet het geval. In ieder geval niet voor zover wij weten. Omdat we melk niet op willen geven, blijven we dit verpakt kopen in de supermarkt.

Is er een zero waste alternatief? Jazeker, plantaardige melk is zelf te maken! En dat is niet eens zo moeilijk. We waagden ooit een poging met zelfgemaakte havermelk. Gemaakt van (onverpakte) havermout, water, zeezout en eventueel smaakmakers zoals dadels, kaneel of ahornsiroop. Dat vonden we toen niet zo’n succes qua smaak. Het staat op onze wensenlijst om binnenkort een nieuwe poging te wagen. Als we wat experimenteren met smaakmakers vinden we vast een variant die we wél lekker vinden.

Yoghurt

Voor yoghurt geldt hetzelfde als voor melk: we stapten op een gegeven moment over van koeien-, geiten- en schapenyoghurt naar plantaardige sojayoghurt. We eten regelmatig als lunch een lekkere bak yoghurt met fruit, noten, zaden, pitten, rozijnen en kaneel. Hmmm, daar kan ik echt van genieten!

Is er een zero waste alternatief? Niet dat we weten. We kennen geen plekken waar je plantaardige yoghurt kan scheppen in je eigen bak. Zelf yoghurt maken is wel een optie, blijkt na een zoekactie op Google. Ik denk meteen: is dat niet heel moeilijk? En heb je daar niet verpakte ingrediënten voor nodig? Eerlijk is eerlijk, ik denk niet dat we binnenkort gaan experimenteren met zelf yoghurt maken. Eerst maar eens zelf melk maken. Bij gebrek aan een zero waste alternatief blijven we yoghurt daarom voorlopig verpakt kopen. Plantaardig voedsel is vele malen duurzamer dan dierlijk voedsel, dus die stap hebben we in ieder geval al gezet.

Overigens gebruiken we onze lege pakken melk en yoghurt als, jawel, afvalbak! Voor ons restafval. Daar hebben we zo weinig van dat we geen ‘echte’ prullenbak nodig hebben. We knippen het pak open, zetten het op het aanrecht en doen er ons restafval in. We hebben minder afval dan dat we pakken hebben. De overgebleven pakken gaan netjes in de PMD-zak.

Tofu en tempeh

Sinds we meer plantaardig eten, zijn we vaker tofu en tempeh gaan eten. En sinds we drie maanden door Japan reisden zijn we de smaak van tofu en tempeh ook steeds meer gaan waarderen. Vroeger vonden we met name tofu nogal flauw van smaak. Nu weten we hoe lekker het kán zijn. Op de juiste manier kruiden helpt daarbij enorm. We zijn fan van deze saus. Daar marineren we onze tofu of tempeh regelmatig mee.

Is er een zero waste alternatief? Een lezer vertelde ons vorige week over een toko in Utrecht waar je blokken tofu kan scheppen in je eigen bak. Hoera! In de toko’s waar wij gewoonlijk komen kan dit niet. We gaan binnenkort maar eens een tripje maken naar deze toko. Dan kan tofu van de lijst met producten die we nog verpakt kopen. Een ander alternatief is om zelf tofu en tempeh te maken. Dat zijn we dan ook van plan. We kochten twee maanden geleden sojabonen op de markt. Nu nog de tijd vinden maken om een middagje tofu te maken… 

Welke producten koop jij verpakt omdat je er nog geen zero waste alternatief voor hebt gevonden?

8 comments On Dit kopen we nog wél verpakt

  • Leuk om te lezen! Zelf ben ik een tijd geleden gestart met het maken van sojamelk. Torn ik dat in mijn systeem had kwam daar de tofu en soja yoghurt bij. Rigrnlijk heel makkelijk met rejuvelac te maken. Het kost wat tijd en geduld maar wanneer je er enige regelmaat in hebt gaat het prima! De verpakkingen die hier binnen komen zijn voornamelijk van bulk artikelen. We hebben er een soort ruilhandel in met bulk inkopen om niet een extra schuur nodig te hebben voor alle voorraad, dat past niet in een klein huisje 😉

    • Oeh, leuk dat jij hier al ervaring mee hebt! En dat het goed bevalt. Dat stimuleert mij ook weer om binnenkort toch écht eens zelf melk en tofu te gaan maken. Heb je toevallig linkjes naar recepten die je volgt? Daar ben ik wel benieuwd naar.

  • Wauw, wat een kort lijstje van verpakte producten blijft er dan nog maar over!
    Zelf yoghurt maken is niet zo moeilijk hoor. Ik heb het een tijdje gedaan toen ik in Cambodja woonde op een plek waar ik geen yoghurt kon krijgen. De ene keer lukte het beter dan de andere keer, dat wel. Mijn belangrijkste ingrediënt was (uiteraard?) melk, dus het is een logische keuze eerst te investeren in het zelf maken van melk, anders vervang je de yoghurtpakken door melkpakken…
    Groeten, Inge

    • Dit zijn de verpakte producten die we wekelijks kopen, er zijn er ook nog wat die we op minder regelmatige basis kopen. Dus in totaal hebben we wel iets meer afval dan dit. Maar je hebt gelijk dat het niet veel is, helemaal als ik het vergelijk met wat we een paar jaar geleden aan verpakte producten hadden. En goed om te horen dat zelf yoghurt maken niet zo moeilijk is! Dan komt dat op de lijst met producten die we (in de toekomst) zelf willen gaan maken 🙂

  • Zalig zo weinig! In België is er sinds kort havermelk in statiegeldflessen te verkrijgen van Pajottenlander. Komt ongetwijfeld ook jullie kant uit ! Kan jullie lijstje nog wat korter worden 😉

    • Oh, dat zou leuk zijn, als dat onze kant op komt! Ik had nog nooit van Pajottenlander gehoord, maar zie op hun website dat ze op veel plekken in België hun producten verkopen. En ook op een paar plekken in Nederland, maar nog niet in Utrecht.

  • Wij maken altijd zelf haver- en amandelmelk. Alleen maar in de blender en klaar. Geen gedoe met zeven ofzo.

    • Hoi Cornelis, goed om te horen dat het ook zonder zeven kan! Dat verlaagt voor mij de drempel om het weer eens te proberen.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail