De vele voordelen van tweedehands spullen

tweedehands schoenen en broek
Tweedehands schoenen via Vinted en tweedehands broek via Appel & Ei

Voor Bouke en mij is het inmiddels vanzelfsprekend: we kopen zoveel mogelijk spullen tweedehands. Dat niet iedereen dit doet bleek onlangs nog, toen ik op een middelbare school in Apeldoorn een aantal workshops gaf over duurzaamheid. Wat zijn de voordelen van tweedehands spullen? Waarom gaan wij voor tweedehands? Wat maakt het voor ons zo leuk om te doen?

Van huis uit ben ik niet gewend om te leven met tweedehands spullen. Mijn ouders kochten, voor zover ik weet, bijna alles nieuw. Alleen kleding kregen we wel eens doorgeschoven van hun vrienden met oudere kinderen. Toen ik op mezelf ging wonen bleef ik voor nieuwe spullen gaan. Ik kende niet anders. De laatste jaren is daar langzaamaan verandering in gekomen. Ik leerde Bouke kennen en hij was wél gewend om spullen aan te schaffen via Marktplaats of de kringloop. Ook ontdekte ik dat het productieproces van spullen een enorme impact heeft op de aarde. Reden genoeg voor mij om zoveel mogelijk over te stappen op het aanschaffen van tweedehands spullen.

Wel na een zekere scepsis te hebben moeten overwinnen, dat geef ik eerlijk toe. Want net als de scholieren aan wie ik lesgaf, zag ik eerst vooral nadelen. Want wat een gedoe om spullen te kopen via Marktplaats. Nieuw kopen is makkelijker en gaat sneller. Bah, de kringloop is zo’n muf hol. En hoe weet je of de spullen nog van goede kwaliteit zijn?

Zoveel mogelijk tweedehands

Inmiddels ben ik om. Want de ene positieve ervaring leidde tot de volgende. En de volgende. En de volgende. Wil ik iets in mijn bezit hebben dan kijk ik nu eerst of het tweedehands te vinden is. Via online platforms zoals Marktplaats of Vinted. Via de kringloop of andere tweedehands winkels. Of via familie, aan wie ik vraag of ze het product waarnaar ik zoek ongebruikt en/of driedubbel in huis hebben liggen en aan mij kwijt willen. Ik heb inmiddels leren kringloopshoppen en beleef zelfs plezier aan uitjes naar de kringloop.

Wat kopen we zoal tweedehands? Nou, zoveel mogelijk! Van mijn mobiele telefoon tot de kleding van Miko. Van onze racefietsen tot onze onlangs aangeschafte barefoot schoenen. En van onze kledinglade tot de deuren en ramen van ons tiny house. Voor verjaardagen en feestdagen zoals Sinterklaas vraag ik zoveel mogelijk tweedehands cadeaus. Mijn motto is tegenwoordig: alles wat je wil bestaat al. Ergens op de wereld. Je moet er alleen achter zien te komen waar het zich bevindt 😉 Wat zijn voor ons precies de voordelen van tweedehands spullen?

Het zijn spullen met een verhaal

Misschien wel het leukste voordeel: tweedehands spullen hebben een verhaal. Want van tweedehands spullen weet ik beter dan van nieuwe spullen waar ik het kocht of van wie ik het kreeg. Zo kijk ik met plezier terug op de dag dat Bouke en ik Nederland doorkruisten om de ramen en deuren voor ons tiny house op te halen. Met z’n tweeën een dag op pad, langs zo’n zes à zeven Marktplaats-adressen. De positieve reacties van de verkopers wanneer we vertelden dat we het product voor ons tiny house gingen gebruiken. Hoe anders is dat bij de spullen die ik in de winkel kocht. Of in mijn online winkelmandje deed. Daar zit geen verhaal aan vast. Want daar deed ik minder moeite voor. Het ging sneller. En het was anoniemer. En daarmee was het meteen een stuk minder speciaal.

We besparen er geld mee

Voor ons niet een van de belangrijkste voordelen, maar wel een fijne bijkomstigheid: tweedehands spullen zijn goedkoper dan nieuwe spullen. Vaak zelfs flink goedkoper. Zo besparen we geld. Dat maakt dat we minder inkomsten nodig hebben. En minder hoeven te werken. Of het bespaarde geld kunnen besteden aan belevenissen. Ook hebben we op deze manier de financiële ruimte om af en toe een duurder voorwerp aan te schaffen.

We maken ook een ander blij

Door tweedehands spullen te kopen help je een ander van zijn/haar overbodig geworden spullen af. Hoe fijn dat iets dat voor een ander geen waarde meer heeft een tweede leven krijgt bij jou! Jij bent blij met het ‘nieuwe’ product. En de weggevende partij is blij dat hun zolder weer iets leger is. Ook als wijzelf onze overbodige spullen weggeven of verkopen merken we hoe fijn en opgeruimd dat voelt.

Het is beter voor de aarde

Spullen staan op de eerste plek in de impact top-10. Jawel, nog voor vlees eten en auto rijden. Wil je duurzamer leven, begin dan door minder (nieuwe) spullen te kopen. Nieuwe spullen maken vraagt veel van de aarde. Grondstoffen winnen en deze verwerken tot een product. Dat nieuwe product de wereld over transporteren totdat het bij jou terechtkomt. Hier is veel (schaars) water voor nodig en er komt een flinke hoeveelheid broeikasgassen bij vrij. Met deze wetenschap in het achterhoofd is het voor ons niet meer moeilijk om de keuze te maken voor tweedehands.

Het leidt tot meer ongehechtheid

Sinds ik tweedehands koop ben ik minder waarde gaan hechten aan spullen. Ik zie het zo: de spullen die ik bezit, heb ik in bruikleen. Wil ik iets hebben, dan neem ik het over van een ander. Zolang het bij me is, geniet ik ervan en zorg ik ervoor. Dient het geen doel meer in mijn leven, dan gaat het door naar een ander. Ja, ik bezit nog steeds spullen die ik graag houd. En waar ik om zou treuren als ik ze kwijt zou raken. Maar mijn spullen definiëren minder dan voorheen wie ik ben. Spullen zijn vergankelijk. Het zijn maar voorwerpen.

We consumeren bewuster

Nieuwe spullen kopen is makkelijk. Je bedenkt dat je iets wil hebben, gaat naar de (online) winkel en schaft het aan. Tweedehands kopen gaat langzamer. Zo was ik onlangs op zoek naar barefoot schoenen. Ik had de schoenen die ik wilde hebben met één muisklik kunnen kopen. Dan had ik ze de volgende dag in huis gehad. In plaats daarvan zocht ik Marktplaats en Vinted af. Ik stelde zoekopdrachten in en keek ook in de kringloop of er iets was. Na een paar weken vond ik via Marktplaats de schoenen die ik wilde. Ik stond stil bij de vraag of ik ze nog steeds graag wilde en het antwoord was ‘ja’. Nu loop ik met veel plezier op mijn ‘nieuwe’ schoenen.

Omdat de spullen die ik wil hebben niet altijd meteen tweedehands beschikbaar zijn, koop ik minder impulsief en minder gedachteloos. Soms blijkt na een tijdje dat ik een product toch niet nodig heb, terwijl ik eerst dacht van wel. Of hoef ik het toch niet zo graag te hebben als ik dacht. Hoe ideaal dat ik het dan nog niet in huis heb. Ik heb geen kosten gemaakt, voel geen spijt dat ik het gekocht heb en hoef er ook niet van af zien te komen.

Het voelt goed!

Door de voordelen van tweedehands spullen nu op papier te zetten realiseer ik me eens te meer hoe fijn ik het vind om tweedehands te kopen. Ik voel me er goed bij, want ik belast de aarde minder, doe bewuster aankopen en het kost me minder. Ja, soms zou het makkelijker zijn om een product nieuw te kopen. Maar het is niet per definitie leuker. Want het geeft juist zo’n goed gevoel om in de tweedehandswinkel spontaan tegen iets aan te lopen dat al een tijdje op je wensenlijst stond. Om erachter te komen dat het via Marktplaats beschikbaar is. Of om van familie of vrienden iets over te nemen dat zij niet meer gebruiken. Ik kan het iedereen aanraden om eens een poging te wagen met tweedehands 🙂

Koop jij wel eens tweedehands spullen? Wat is voor jou de belangrijkste reden om dat (niet) te doen?

4 comments On De vele voordelen van tweedehands spullen

  • Hoewel de keuze van mijn huisje bij de Tiny House Battle misschien anders doet vermoeden.., kijk ook ik tegenwoordig eerst op Marktplaats als ik denk iets nodig te hebben. Dat past ook voor mij bij de Tiny House lifestyle. Daar hebben jullie met jullie blogs ook zeker toe bijgedragen. Bijv. de blog over de babyspullen was daarin voor mij heel inspirerend :-). Als ik iets niet tweedehands kan vinden, kijk ik eerst bij Green Jump. Of bij Dille en Kamille (dan hoef ik het niet online te bestellen, scheelt ook weer).
    Voor mij is de belangrijkste reden ‘beter voor de aarde’. Ik word vaak ook blij van het contact dat ik met de verkoper heb. De meeste mensen vinden het heel fijn te weten dat iets dat zij niet meer (kunnen) gebruiken een plekje bij iemand krijgt die het wel goed kan gebruiken. Zelf vind ik dat ook fijn. Zo verkocht ik mijn caravan (die ik helemaal had gepimpt en waar ik drie zomers heel fijn in verbleef) aan een psychomotorisch kindertherapeut, die ‘m wilde gaan gebruiken als praktijkruimte en zo blij werd van de bladeren die ik er met vriendinnen op had geschilderd omdat het past bij de naam van haar praktijk. Ik had mij, als pedagoog en yogadocent, geen betere bestemming kunnen wensen.

    • Wat een mooi verhaal, van je caravan! Dat is precies wat ik bedoel, dat zijn de verhalen die je bijblijven en die je ook weer doorvertelt aan anderen 🙂 En andersom zal ook de dame aan wie je de caravan verkocht er vast een leuker gevoel bij hebben dan wanneer ze bij de caravanwinkel een spliksplinternieuwe caravan zou hebben gekocht.

  • Leuk Iris, dit verhaal over tweedehands. Ik weet nog goed dat in onze jonge jaren, in de jaren 80, de eerste tweedehands winkel in onze woonplaats verscheen. Wat was het mooi om de spullen waar je niets meer aan had naar die winkel te kunnen brengen in plaats van naar de vuilstort.
    Nu kijk ik ook graag eerst bij de tweedehands winkel als ik iets nodig heb. Als ik daar slaag dan voelt dan als een cadeautje ?

    • Wat bijzonder om te horen dat er een tijd bestond dat er nog geen tweedehands winkels waren. Dat had ik me nooit gerealiseerd. Voor mij is het vanzelfsprekend dat ze er zijn. En inderdaad, het voelt heel bevredigend om in de tweedehands winkel tegen iets aan te lopen waar je naar op zoek bent. Nog meer dan als je het vindt via bijvoorbeeld Marktplaats.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Site Footer

Sliding Sidebar

Welkom bij Het Bewuste Stel

Iris & Bouke

Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.

Meer over ons lees je hier.

Veel leesplezier!

Volg ons via e-mail