‘Boeken zijn er om gelezen te worden, niet om in de kast te laten staan’. Aldus een vriend van Bouke toen hij hem vorige week een boek cadeau gaf. Die vriend had het boek gelezen, vond het ook wel een boek voor Bouke en besloot het aan hem door te geven. Wil je ook een minder volle boekenkast? Stel dan een Eregalerij van boeken samen. En geef al je andere boeken door.
Wat is een Eregalerij?
Het idee van een Eregalerij komt van blogger en auteur Jelle Derckx. In zijn boek over minimalisme pleit hij ervoor om alleen boeken te houden die écht betekenis hebben voor jou. Boeken die diepe indruk maakten. Waar je graag met anderen over praat. Of die je keer op keer herleest omdat je ze zo mooi vindt. Een zeer beperkt aantal boeken dat je graag in je huis hebt staan. Een idee dat mij meteen aansprak.
Waarom zou je minder boeken willen?
De Eregalerij zette mij aan het denken. Waarom bewaren we onze boeken? Omdat we een gevulde boekenkast mooi vinden? Omdat een volle boekenkast uitstraalt dat je belezen en geleerd bent? Omdat het een gewoonte is geworden om een boek bewaren, ook als je het hebt gelezen? Omdat je je schuldig voelt als je een boek nog niet hebt gelezen? Of omdat je een boek gekregen hebben en het daarom niet wil wegdoen?
Door alleen een Eregalerij van boeken te houden creëer je letterlijk ruimte in je huis. Want je houdt een klein aantal mooie boeken over. Je creëert rust in je hoofd omdat je niet tientallen boeken hebt die schreeuwen: lees mij! En door boeken weg te geven die de Eregalerij niet halen zet je een positieve vibe in gang. Nadat Bouke het boek van die vriend had gelezen, hadden ze een mooi gesprek over het boek en wat ze er bijzonder aan vonden.
Hoe groot moet die Eregalerij dan zijn?
Tja, dat is helemaal aan jou. Je kan jezelf een limiet stellen, bijvoorbeeld tien boeken of die ene plank in de kast. Of je kiest op gevoel welk boek een plek in de Eregalerij verdient. Het gaat erom dat je bewust kiest voor de boeken die je koestert. Een Eregalerij is constant in beweging. Er gaan boeken af en er komen boeken bij. Jij verandert en je leven verandert. Daarom is ook je Eregalerij niet statisch.
Hoe creëer je een Eregalerij?
Een Eregalerij creëer je door alle boeken die je hebt gelezen te verzamelen. En door vervolgens één voor één te bepalen of ze wel of niet tot jouw Eregalerij behoren. Ook ongelezen boeken verzamel je. Bepaal of je ze écht gaat lezen (wees eerlijk!). Voel je niet schuldig als je je realiseert dat je een boek niet gaat lezen. Dat is oké. Ongelezen boeken die je nog wil lezen, leg je op een aparte stapel. Heb je een boek van deze stapel uit, dan bepaal je of het een plaats verdient in je Eregalerij.
Boeken die de Eregalerij niet halen, kunnen weg. Het is het leukste om ze bewust weg te geven, aan iemand van wie je denkt dat h/zij het boek mooi vindt. Je kan een boek zomaar weggeven. Of je bewaart het voor een bijzondere gelegenheid zoals een verjaardag, een housewarming of Sinterklaas. Andere ideeën: organiseer een boekenruil, zet ze in een minibieb bij jou in de buurt, vraag of de bibliotheek er wat aan heeft, breng ze naar een tweedehands boekhandelaar of breng ze naar de kringloop.
Hebben wij een Eregalerij met boeken?
Ja en nee.
Ja, omdat we in de ‘uitstalkast’ in onze woonkamer een rijtje boeken hebben staan die we bijzonder mooi vinden. Boeken die van betekenis zijn voor ons. Die passen bij waar we mee bezig zijn. Boeken die we meerdere keren hebben gelezen. Of die we regelmatig openslaan om er stukjes uit te lezen. Het zijn vooral boeken over het taoïsme (Bouke), opruimen en ontspullen (Iris) en zero waste (Iris).
Nee, omdat we naast deze Eregalerij nog meer boeken hebben. Een stapeltje boeken over tiny houses. Een aantal fotoboeken. Wat kookboeken. En in de logeerkamer staat nog een rij met (lees)boeken. Deze boeken hebben de Eregalerij niet gehaald. We hebben dus al wel een schifting gemaakt: boeken die het waard zijn om uitgestald te worden in de woonkamer versus boeken die zijn ‘verbannen’ naar de logeerkamer. Maar van uitsluitend een Eregalerij is nog geen sprake.
De boeken in de logeerkamer gaan we flink minimaliseren voordat we naar ons tiny house verhuizen. We moeten wel, want in het tiny house hebben we geen ruimte voor alle boeken. En we willen het ook. In ons tiny house gaan we voor een échte Eregalerij. Alle boeken die we houden moeten het waard zijn om daar uitgestald te worden.
Heb jij veel boeken? Geef jij wel eens boeken door of blijven ze altijd in je kast staan?
Lees hier meer letters van het minimaliseer-abc.
7 comments On Het minimaliseer-abc: de E van Eregalerij
‘k Heb ze net geteld, en er staan er 30 (‘k woon niet zo groot, 60m²). Ooit waren dat er véél meer… ‘k Geef boeken ook door, en ‘k ben ‘vaste klant’ bij enkele mini-biebjes.
Lie(f)s.
30, dat is mooi beperkt! Wij hebben er nog wel wat meer… Die mini-biebs zijn leuk hè, daar haal je soms mooie boeken vandaan.
Wij zijn al terug van 6 Billys naar ruim 1. Die hebben we overigens in de logeerkamer staan op planken hoog tegen de muur. De mooiste / boeiendste boeken saat in de kamer, waaronder ook mijn verzameling digitale fotoboeken. De boeken die ik wegdeed.zijn naar een dame in de buurt gegaan die op de zolder van hun appartementencomplex een bibliotheek voor de bewoners ging beginnen, die heeft een aantal keren heen en weer gereden om alle boeken op te halen. Ik vond het lastig de boeken op te ruimen.
Wauw, van 6 naar 1! Dan heb je flink geminimaliseerd. Was dat toen jullie kleiner gingen wonen? Vergeet niet dat het niet hoéft, je boeken opruimen. Dat geldt natuurlijk voor alles wat je in huis hebt. Als je er geen last van hebt, is het oké om je spullen te bewaren.
Dat was daarvoor al, toen heb ik met een aantal familieleden (nichten) meegedaan aan minimaliseren. We deden op 1 mei 1 voorwerp weg en op 2 mei 2 en zo door. Na de maand mei waren we nog niet klaar en gingen we in juni door van 30 terug naar 1 voorwerp. Het laatste dat ik toen wegdeed was een kromme punaise die al jaren in mijn prikbord zat. Met al die boeken ging ik natuurlijk ver over het aantal heen. De bibliotheekdame was er zo blij mee. Toen ik een jaar later mijn eerste heftige astma-aanval kreeg en we kort daarop ons appartement kochten was ik zo blij met de opruimmaanden. Dat scheelde een hoop verhuisdozen inpakken en nog steeds heb ik regelmatig een opruimronde, dat is erin gebleven.
Ah, de Minimalist Game! Dat is een leuke en laagdrempelige manier van opruimen. Kan me voorstellen dat je daar blij mee was toen jullie gingen verhuizen. Want met verhuizen merk je meestal pas echt hoeveel spullen je hebt. En elke doos die je dan minder hoeft te versjouwen is er één.
Pingback: De kunst van het weggeven van spullen - Het Bewuste Stel ()
Sliding Sidebar
Zoek op tag
Welkom bij Het Bewuste Stel
Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.
Meer over ons lees je hier.
Veel leesplezier!
Recente berichten
Volg ons via e-mail