Minder afval creëren in de badkamer is minder moeilijk dan je denkt. We delen acht laagdrempelige manieren om voor een zero waste badkamer te gaan. We passen ze zelf ook toe!
Met enige regelmaat organiseer ik workshops over zero waste. Tijdens deze workshops geef ik deelnemers altijd de volgende opdracht: kies een ruimte in huis en bedenk zoveel mogelijk manieren om daar afval te besparen. Steevast wordt dan als eerste de badkamer gekozen. Uit ontevredenheid met de hoeveelheid afval die men er produceert. Het goede nieuws: daar is wat aan te doen! En dat hoeft niet moeilijk te zijn. Want gebruik je de 5 R-en van zero waste als leidraad, dan ontdek je dat de mogelijkheden voor een zero waste badkamer divers zijn. Ze gaan zelfs verder dan alleen (plastic) verpakkingen verminderen. En bedenk ook: als je veel afval produceert, is er ook veel mogelijkheid om te besparen. Komt ie: onze acht tips, op basis van onze eigen ervaringen!
Ga voor herbruikbaar
Een van de simpelste manieren om stappen te zetten op weg naar een zero waste badkamer: ga voor herbruikbare producten in plaats van wegwerpproducten. Vang koud douchewater op en gebruik dat voor je planten. Schaf wattenschijfjes aan die wasbaar zijn. Ga voor een menstruatiecup of wasbaar maandverband. Kies een siliconen oorstaafje, een scheermesje van rvs of wasbare billendoekjes. Ja, sinds we voor Miko deze doekjes in huis hebben, gebruiken we ze ook zelf, na het plassen. Een beetje vreemd voelde het wel in het begin. Maar het wende snel. Nu voelt het zelfs zo gewoon dat ik me bij anderen thuis eerst een seconde afvraag waar hun doekjes zijn gebleven 😉
Maak op wat je hebt
Niets zo zonde als producten ongebruikt in je kast laten staan. Trek daarom je volle lades en kasten open en (her)ontdek wat je hebt. Iets gevonden dat je wil gebruiken? Gebruik het dan ook! Iets gevonden dat je niet meer wil hebben? Geef het weg. Vraag je vrienden of familie of ze het willen hebben. Of organiseer een ruilfeestje voor verzorgingsproducten en accessoires. Wie weet maak je er een ander blij mee.
Wil je overstappen van een wegwerpproduct naar een herbruikbaar alternatief? Maak ook dan eerst de wegwerpvariant op. Zo wil ik graag overstappen op recyclebare opzetstukken voor mijn elektrische tandenborstel. Maar mijn voorraad wegwerp-opzetstukken telt nog drie stuks. Deze ongebruikt de prullenbak in gooien is zonde, want dan zouden ze voor niks zijn geproduceerd.
Wanneer je er bewust voor kiest een product op te maken, zul je merken dat je er vele malen langer mee doet dan je vooraf dacht. Dat geldt bijvoorbeeld voor die vermaledijde opzetstukken. Al een jaar geleden bedacht ik dat ik wilde overstappen, maar de voorraad slinkt zo langzaam. Ik vind het dan ook nergens voor nodig om nu al de recyclebare variant aan te schaffen. En dat geldt zelfs als ze in de aanbieding zouden zijn. Dan staan ze alleen maar stof te happen en ruimte in te nemen in de la. Die aanbieding komt vast nog wel een keer langs, denk ik dan maar.
Wachten met kopen tot een product op is biedt je ook nog eens de mogelijkheid om je af te vragen of je het überhaupt wel wil vervangen. Misschien kan je wel zonder! Opnieuw kopen kan altijjd nog als je het toch blijkt te missen.
Ga voor multifunctioneel
Denk eens aan: één tandpasta voor het hele gezin in plaats van iedereen een eigen tube. Een shampoo-en-conditioner-in-één. Een fles natuurazijn om zowel douche als wastafel als spiegel als vloer mee schoon te maken. Een dagcrème met daarin zonnebrand. Of één elektrische tandenborstel die meerdere gezinsleden gebruiken.
Toen vorig jaar de elektrische tandenborstel van Bouke onherstelbaar kapot ging, besloten we geen nieuwe aan te schaffen. We doen nu samen met de mijne. Uiteraard nog wel met eigen opzetstuk. Ja, dat betekent dat we niet tegelijkertijd onze tanden kunnen poetsen. Maar we kunnen ermee leven om even te wachten tot de ander klaar is 😉
Met producten die voor meerdere doeleinden of personen te gebruiken zijn, heb je minder kastruimte nodig. Bijkomend voordeel: je badkamer oogt rustiger wanneer je minder potjes, tubes en flessen hebt staan. Je spullen zijn daarnaast makkelijker vindbaar én je weet beter wat je in huis hebt.
Ga voor natuurlijk
Maak je eigen wasmiddel, deodorant, tandpasta of mascara. Met slechts een paar ingrediënten en weinig werk heb je een natuurlijke variant op de producten die je in de winkel koopt. Beter voor je huid, je lijf en de planeet. Vervang je bleekmiddel uit plastic fles door natuurazijn uit een glazen fles om je badkamer schoon te maken. Gewoon te koop bij een winkel als Ekoplaza. Of ga voor een bamboe tandenborstel in plaats van een exemplaar van plastic. Is ie op, dan verwijder je de borstelhaartjes en gooi je deze bij het plastic afval. Het composteerbare handvat kan bij het gft-afval. Of je hergebruikt het, bijvoorbeeld als bordje in je moestuin.
Ga voor tweedehands
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een zero waste badkamer, maar ook wat betreft je inrichting kan je stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. Bijvoorbeeld door voor tweedehands badkamerspullen te gaan. Want hoe minder nieuwe spullen we met z’n allen laten produceren, hoe minder impact we hebben op de aarde.
Een greep uit de tweedehands spullen die wij hebben (gehad): wc-bril, waslijn, wasmand, doucheslang en -kop, wasmachine, badkamerkastje, mandjes voor verzorgingsproducten, spiegel. Via Marktplaats zijn zelfs complete badkamers te vinden. En heb je iets nodig, informeer dan eens in je omgeving bij mensen die gaan verhuizen of hun badkamer gaan renoveren. Dat is bijvoorbeeld hoe wij aan onze douchekop en -slang zijn gekomen. Denk ook eens aan upcyclen van spullen: zo tover ik op de naaimachine oude handdoeken om tot schoonmaakdoekjes.
Doe het met minder
Wees kritisch en eerlijk: wat heb je écht nodig? Heb je wel een dubbele wastafel nodig als je met z’n tweeën leeft? Heb je wel tien kleuren nagellak nodig of kan je ook toe met drie? Hoe nodig is een bad als je er maar eens per jaar gebruik van maakt? Heb je echt een nieuwe badkamer nodig, met alles erop en eraan? Nieuwe tegels, nieuwe douche, nieuwe wastafels, nieuwe kranen, nieuwe vloer. Of zijn een likje (duurzame) verf, een nieuw (tweedehands) kastje en een wisseling van accessoires ook voldoende om je badkamer een upgrade te geven? Probeer tevreden te zijn met wat je hebt in plaats van telkens iets nieuws te willen.
Doe het met de helft
Probeer het te doen met de helft van wat je normaal gesproken doet. Douche om de dag in plaats van dagelijks. Gebruik de helft van de hoeveelheid tandpasta die je normaal gebruikt. Ga voor een badkamer van 5m2 in plaats van 10m2. Was je handdoeken niet na een week, maar pas na twee weken. Gebruik alleen mascara in plaats van ook lippenstift en eyeliner. Wanneer je de helft koopt en gebruikt van wat je normaliter doet, bespaar je de helft aan kosten en tijd. Winst voor je portemonnee én voor de aarde.
Koop plasticvrij
Ga voor een badkamer met potten van glas, bamboe of hout. Oogt mooier dan plastic, vind ik. Koop bijvoorbeeld tandpastatabletjes in een papieren verpakking. Of tandpastapoeder in glas. Ga voor een shampoobar of een los blok zeep en neem deze mee in een eigen bakje. Vul bij een winkel als Dille & Kamille je eigen flessen met wasmiddel of wasverzachter. Koop make-up en verzorgingsproducten waar geen microplastics in zitten. Met de app Beat the Microbead zie je per product of het vrij is van deze schadelijke plastic deeltjes.
Zo zie je maar, de mogelijkheden om minder afval te creëren in de badkamer zijn divers. Wil ook jij stappen zetten naar een duurzame badkamer? Zoals altijd luidt ons advies: begin klein en doe het stap voor stap. Op de lange termijn maak je dan een groot verschil!
Heb jij nog andere ideeën voor een zero waste badkamer? Laat het hieronder weten, want daar hebben anderen ook wat aan!
9 comments On 8x zero waste in de badkamer
Kennen jullie de producten van SOAP7 al? Hele fijne zeep en 100% natuurlijke. Past volgens mij heel mooi in jullie visie van zero-waste!
Nee, die kende ik nog niet. Is het een Nederlands merk? Dank je wel voor de tip, Jouke!
Ja, ik meen in Haren (Groningen). Mijn schoonouders zijn vanwege overgevoeligheid voor conserveringsmiddelen en andere zaken in commerciële zepen overgestapt op allerlei natuurlijke middelen. Zo gebruiken ze ipv wasmiddel ook wasnoten. Deze noten stop je in een zakje in de wasmachine ipv wasgel oid. Werkt heel goed! Wij zijn zelf nog niet zover dat we van de reguliere wasmiddelen afgestapt zijn, maar wie weet komt dat nog 🙂
Leuk dat je schoonouders zijn overgestapt op wasnoten. Ik hoor daar steeds meer mensen over. Wij hebben ze nog nooit geprobeerd. Pasgeleden heb ik mijn eigen wasmiddel gemaakt op basis van water en marseillezeep. Maar eens kijken hoe dat bevalt en wie weet testen we daarna ook een keertje de wasnoten.
Geïnspireerd door jou Iris heb ik al wat stapjes gemaakt. Eigen gemaakte deodorant, tandtabletten en een stukje zeep ipv douchegel. Gezichtscreme (dag en nacht) heb ik vervangen voor Jojoba olie (helaas wel in een plastic flesje). Verder maak ik de voorraad shampo en conditioner op om daarna over te stappen op een shampobar en conditionerbar. Ben benieuwd hoe dat bevalt.
Leuk om te horen, Liesbeth! Qua shampoobar kan het soms even zoeken zijn naar een merk en type dat bij je haar past. En je haar moet er vaak een tijdje aan wennen. Hopelijk vind je – als je huidige voorraad op is – iets dat bevalt!
Hi Iris, this is Wei. I am not sure if you still remember that we worked together at RNW. I saw you and your family on TV, and what a nice surprise it was! Just want to drop by to say a quick hello! It would be great to catch up soon!
Hi Wei, so great to hear from you! I’ll send you a personal email to chat a bit more 🙂
Pingback: Een zero waste verjaardag vieren doe je zo - Het Bewuste Stel ()
Sliding Sidebar
Zoek op tag
Welkom bij Het Bewuste Stel
Wat leuk dat je er bent! Wij zijn Iris en Bouke. We delen op deze website onze zoektocht naar een meer bewust leven. We schrijven over minimaliseren, zero waste, het tiny house dat we bouwen en andere bewuste keuzes die we maken. We hopen ook jou te inspireren om een leven te leiden dat bij jou past.
Meer over ons lees je hier.
Veel leesplezier!
Recente berichten
Volg ons via e-mail